23 Sty Zdrowe menu 6: Kto jada sałatki…

Sałatki na piątkowy wieczór – lekkie, kolorowe, smaczne i zdrowe. Ulubione. W dodatku łatwe do przygotowania, nawet przez dzieci.

Skąpana w szpinakuSzpinak

  • 400 g liści szpinaku
  • 200 g mozzarelli
  • 400 g truskawek
  • 400 g ugrillowanych krewetek
  • 100 g niesolonych pistacji
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 2 łyżki suszonych żurawin

 

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta cukru trzcinowego, soli i pieprzu

 

Szpinak umyć i osuszyć, truskawki pokroić na cząstki, mozzarellę na małe kawałki. Na talerzu ułożyć kolejno szpinak, krewetki, truskawki i ser. Całość posypać orzechami, pestkami dyni i żurawiną. Uprzednio wymieszany dressing dodać tuż przed podaniem.

Krabowa w zieleniniePaluszki krabowe

  • 200 g paluszków krabowych
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • ciemna bagietka

 

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz

 

Sezam uprażyć na suchej patelni. Bagietkę skroplić oliwą i upiec (10 minut w 160 st. C). Zieleninę grubo posiekać, zaś ogórek ze skórką pokroić na długie, cienkie wstążki. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki i zmieszać z sosem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wymieszać z zieleniną i ogórkiem. Podać z chrupiącą bagietką.

Granat w roli głównejGranat

  • mix ulubionych sałat, w tym rukola
  • świeża bazylia
  • 2 nieduże granaty
  • pół pomarańczy
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 łyżki startego żółtego sera

 

Dressing:

  • sok z cytryny i pomarańczy
  • łyżeczka miodu i musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 niewielki ząbek czosnku

 

Skrzydełka kurczaka przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką upiec w piekarniku aż będą chrupiące, a po ostygnięciu mięso obrać z kostek i pokroić na kawałki. Granat obrać zgodnie ze sztuką (tu i tu). Sałaty ułożyć w salaterce, dodać pestki granatu, pokrojoną w kostkę pomarańczę i w paski cebulę, kurczaka, bazylię, a po wymieszaniu składników z dressingiem posypać wiórkami żółtego sera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
  • Pingback: Obudź w sobie wiosnę i przygotuj się na lato #7 | esencja()

  • Ewa

    Jutro wrzucam na swoją stronkę FB – ciekawe przepisy. 😀

    • Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  • Ula z prostoofinansach

    Bardzo mi się spodobała sałatka z granatem. Wszystkie składniki które lubię, do tego coś dla męża… skrzydełka, więc wszyscy będą zadowoleni. Na pewno wypróbuję 🙂

    • W sumie to i ja sobie ją teraz zrobię 🙂

  • Ula z prostoofinansach

    Czy mogę zapytać co jest na zdjęciu głównym do posta? Wygląda jak czerwona kapusta, jarmuż, brokuł? Sałatka czy tylko ładne zdjęcie?

    • Ha, ha, akurat to zdjęcie podmieniłam tuż przed ponowną publikacją tego wpisu (bo to stary wpis) i jest to zdjęcie stockowe, ale jarmuż, brokuły, szparagi są na bank. Czerwona kapusta i czerwona cebula.

      • Ula z prostoofinansach

        To zdjęcie mnie przyciągnęło na Twój blog 😉 pewno przez miłość do czerwonej kapusty 🙂

        • Każdy sposób dobry 😉

  • Pingback: Esencja | Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2017()