14 paź Dyniowe ciasteczka do kawy
Sezon dyniowy w pełni. W poprzednim wpisie na temat moich ulubionych rozgrzewających herbat i kaw obiecałam Wam dyniowe ciasteczka i słowa dotrzymuję. Rok temu wypróbowałam przepis, który utknął mi w pamięci, a ponieważ jego głównym akcentem jest właśnie jaśnie panująca nam dynia, jest to przekąska idealna na obecną chwilę.
Jest takie miejsce między Piasecznem, a Magdalenką pod Warszawą nazwane przeze mnie dyniowym zagłębiem. Jeśli będziecie tamtędy przejeżdżać którejś jesieni, polecam zatrzymanie się na chwilę i obejrzenie kolorowych straganów wypełnionych po brzegi dyniami o przeróżnych kształtach i smakach, a także kolorowymi papryczkami i warkoczami czosnku. Tam właśnie w zeszłą niedzielę nabyłam swoją dyniową kolekcję.
Dyniowe ciasteczka do kawy
Suche składniki:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sypkiego imbiru
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli morskiej
Mokre składniki:
- 1/2 szklanki purée z dyni (dynię można ugotować lub upiec w piekarniku w 180ºC, a następnie zmiksować na gładką masę usuwając uprzednio pestki)
- 1/3 szklanki oleju
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 3 rządki gorzkiej czekolady
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj dokładnie mikserem mokre składniki (z wyjątkiem czekolady), a następnie zacznij powoli jej dodawać do suchych składników cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Kiedy masa będzie gotowa dosyp startą na tarce (grube oczka) czekoladę i ponownie lekko wymieszaj. Uformuj kuleczki, a następnie rozpłaszcz je na dłoni. Układaj zachowując niewielkie odstępy na blasze pokrytej papierem do wypieków. Piecz około 10-12 minut.
Uwaga! Jeśli suche składniki nie chcą połączyć się z mokrymi, dodaj kilka kropli oleju.
To jak przekonani do dyniowych ciasteczek? Wypróbujecie?
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może przydać się innym, będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.
Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem także codziennie na Instagram Stories), odwiedź Twittera.
[…] Dyniowe ciasteczka do kawy […]
No i bomba! Dziekuję Olu, bo właśnie mi zalega dynia w lodówce 😀 Szukałam prostego przepisu i sam mnie znalazl 🙂
Właśnie miałam odkopac ten przepis dzięki Ola 🙂
Zawsze do uslug
<3
Zaaaaduużo cukru !
W suchych składnikach nie ma ani ziarenka, a w mokrych jest trzcinowy dla zrównoważenia gorzkiej czekolady i dyni. Po zmieszaniu suchych składników z mokrymi, cukier jest mało odczuwalny (proporcje), ale oczywiście można go odjąć. Do woli. W przepisach kulinarnych nie ma sztywnych ram. Ja lubię eksperymenty i bardzo często zmieniam wedle uznania proporcje w przepisach.
Pyszne!!! uwielbiam dynie <3
fajnie, właśnie szukałam dyniowych cząsteczek.
u mnie na blogu relacja zdjęciowa z miejsca o którym piszesz – ja to nazywam dyniowisko. zapraszam!
http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/fotogaleria-dyniowisko/
Cuda z dyni robiłam i jadłam, ale w takiej wersji ciastek nie znałam. Wpisuję do przepiśnika i będziemy w weekend testować 🙂
Właśnie poszukuję przepisu na dynię. Stoi u mnie jedna jeszcze w kuchni i nie wiem co z nią zrobić. Ciasteczka brzmią super.
Dziś trafiam na same pyszności – choć np. krem z dyni to totalnie nie mój smak tak w ciasteczkach myślę, że może się sprawdzić i chyba wypróbuję Twój przepis 🙂
W tym dyniowym okresie cała masa przepisów, ale ten wygląda świetnie. Zwłaszcza dla mnie, bo uwielbiam ciasteczka 😀
Rewelacja! Uwielbiam dyniowe wypieki. Spróbuję takie zrobić, ale bez glutenu. 🙂
ciasteczka wyglądają przepysznie 😀 muszę koniecznie wypróbować przepis 🙂
Muszą być pyszne! Robiłam w weekend ciasto z dyni (z musu), ale nie wyszło mi. Zamiast być wilgotne, wyszło zakalcowate… nie wiem, gdzie zrobiłam błąd:-(
Nie próbowałam jeszcze ciasteczek dyniowych,ale z pewnością są na mojej liście! 🙂
O tak! Jestem na etapie „pieczenioholizmu” wszelkich ciastek, więc przepis na dyniowe z pewnością wypróbuję w weekend! <3
Super przepis! Akurat mam w domu małą dynię to spróbuję z niej coś upichcić:) Myślałam o zupie z dyni z dodatkiem chilli, ale te ciasteczka są baaardzo kuszące:)
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to laski cynamonu, uformowane w krzyż na zdjęciu głównym 😛 Widzę ciastka i krzyż i myślę sobie, oho, jak nic będzie artykuł o tym, że cukier zabija 😀
Przede wszystkim cudne zdjęcia! Ciekawe aranżacje produktów, a kolor dyni po prostu powalający:). U mnie na razie króluje tarta dyniowa, ale ciasteczka … hmmm czemu nie? Podoba mi się Twój przepis i w przyszły weekend wypróbuję.
O, nie pamiętam kiedy robiłam ostatnio tartę. Fajny pomysł. Masz przepis u siebie?
Wszystkie dyniowe wypieki są super 🙂 Bardzo fajny przepis na ciasteczka!
Na dzisiaj mam w-zetkę, ale zapisuję na najbliższe pieczenie
Dynia już od dobrych kilku lat jest taką moją kartką z kalendarza tuż po cukinii i gruntowych pomidorach. Tamte przemijają nadchodzi pora dyni.
Mam akurat w domu jedną płomienną. Do tego mam dwóch takich, co lubią domowe ciastka.
Myślę, że coś z tego będzie 😉
Dynia jest dla mnie taka trochę bez smaku… ale myślę, że z tymi przyprawami powinna się dobrze skomponować:)
Wyglądają super, a ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu dyniowego więc może mnie zmotywują 🙂