Ciastka z dyni

14 Paź Dyniowe ciasteczka do kawy

Sezon dyniowy w pełni. W poprzednim wpisie na temat moich ulubionych rozgrzewających herbat i kaw obiecałam Wam dyniowe ciasteczka i słowa dotrzymuję. Rok temu wypróbowałam przepis, który utknął mi w pamięci, a ponieważ jego głównym akcentem jest właśnie jaśnie panująca nam dynia, jest to przekąska idealna na obecną chwilę.

Jest takie miejsce między Piasecznem, a Magdalenką pod Warszawą nazwane przeze mnie dyniowym zagłębiem. Jeśli będziecie tamtędy przejeżdżać którejś jesieni, polecam zatrzymanie się na chwilę i obejrzenie kolorowych straganów wypełnionych po brzegi dyniami o przeróżnych kształtach i smakach, a także kolorowymi papryczkami i warkoczami czosnku.  Tam właśnie w zeszłą niedzielę nabyłam swoją dyniową kolekcję.

dyniowe ciasteczka z czekolada

dyniowe ciasteczka do kawy

Składniki na około 16 niedużych ciasteczek:

Suche składniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sypkiego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli morskiej

 

Mokre składniki:

  • 1/2 szklanki purée z dyni (dynię można ugotować lub upiec w piekarniku w 180ºC, a następnie zmiksować na gładką masę usuwając uprzednio pestki)
  • 1/3 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 3 rządki gorzkiej czekolady
Dynia z czekoladaPrzygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj dokładnie mikserem mokre składniki (z wyjątkiem czekolady), a następnie zacznij powoli jej dodawać do suchych składników cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Kiedy masa będzie gotowa dosyp startą na tarce (grube oczka) czekoladę i ponownie lekko wymieszaj. Uformuj kuleczki, a następnie rozpłaszcz je na dłoni. Układaj zachowując niewielkie odstępy na blasze pokrytej papierem do wypieków. Piecz około 10-12 minut.
Uwaga! Jeśli suche składniki nie chcą połączyć się z mokrymi, dodaj kilka kropli oleju.

To jak przekonani do dyniowych ciasteczek? Wypróbujecie?

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może przydać się innym, będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem także codziennie na Instagram Stories), odwiedź Twittera.

ciasteczka dyniowe z czekoladadynia i czekoladadyniowe ciastkacynamon czekolada

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
  • Wyglądają super, a ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu dyniowego więc może mnie zmotywują 🙂

  • Sarkazm przy kawie

    Dynia jest dla mnie taka trochę bez smaku… ale myślę, że z tymi przyprawami powinna się dobrze skomponować:)

    • Są różne gatunki dyń. Każda ma inny smak. Ja użyłam słodkiej, więc smak jest przyjemny 🙂

  • Dynia już od dobrych kilku lat jest taką moją kartką z kalendarza tuż po cukinii i gruntowych pomidorach. Tamte przemijają nadchodzi pora dyni.
    Mam akurat w domu jedną płomienną. Do tego mam dwóch takich, co lubią domowe ciastka.
    Myślę, że coś z tego będzie 😉

    • Ja rok w rok jeżdżę do tego zagłębia dyniowego i zwykle wracam z wielkim pudłem dyń o różnych kształtach i smakach. Dekoracyjne ustawiam przed domem, na parapetach okien i w pokoju dziewczynek, a jedną dużą przeznaczamy na halloweenową zabawę. Jadalne zaś używamy do zup dyniowych, ciasteczek itp. Ostatnio Paulince zasmakowała surowa dynia, była to słodka odmiana, nazw nie pamiętam.

  • Na dzisiaj mam w-zetkę, ale zapisuję na najbliższe pieczenie

    • Wow, sama robisz? Pochwal się przepisem.

      • Oj nie sama, 😛 mama ma jakiś przedpotopowy przepis, który zawsze wychodzi 😀

  • Wszystkie dyniowe wypieki są super 🙂 Bardzo fajny przepis na ciasteczka!

  • Przede wszystkim cudne zdjęcia! Ciekawe aranżacje produktów, a kolor dyni po prostu powalający:). U mnie na razie króluje tarta dyniowa, ale ciasteczka … hmmm czemu nie? Podoba mi się Twój przepis i w przyszły weekend wypróbuję.

  • Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, to laski cynamonu, uformowane w krzyż na zdjęciu głównym 😛 Widzę ciastka i krzyż i myślę sobie, oho, jak nic będzie artykuł o tym, że cukier zabija 😀

    • Soooory, to było niezamierzone. Nazwijmy to amatorskim niedopatrzeniem :-p Efekt miał być zupełnie inny, ale interpretację masz świetną : -D

  • Sportowe Głodomory

    Super przepis! Akurat mam w domu małą dynię to spróbuję z niej coś upichcić:) Myślałam o zupie z dyni z dodatkiem chilli, ale te ciasteczka są baaardzo kuszące:)

  • O tak! Jestem na etapie „pieczenioholizmu” wszelkich ciastek, więc przepis na dyniowe z pewnością wypróbuję w weekend! <3

    • Możesz nawet w tygodniu. Ich przygotowanie zajmuje ok. 10 minut. Pieczenie kolejne 10.

  • Nie próbowałam jeszcze ciasteczek dyniowych,ale z pewnością są na mojej liście! 🙂

    • Popatrz tylko jakie proste do wypróbowania. Nie mogą się nie udać. I nie smakować 😉

  • Muszą być pyszne! Robiłam w weekend ciasto z dyni (z musu), ale nie wyszło mi. Zamiast być wilgotne, wyszło zakalcowate… nie wiem, gdzie zrobiłam błąd:-(

  • ciasteczka wyglądają przepysznie 😀 muszę koniecznie wypróbować przepis 🙂

  • Rewelacja! Uwielbiam dyniowe wypieki. Spróbuję takie zrobić, ale bez glutenu. 🙂

  • Pingback: Wyszukane w sieci #8 | Mój kawałek podłogi()

  • W tym dyniowym okresie cała masa przepisów, ale ten wygląda świetnie. Zwłaszcza dla mnie, bo uwielbiam ciasteczka 😀

  • Dziś trafiam na same pyszności – choć np. krem z dyni to totalnie nie mój smak tak w ciasteczkach myślę, że może się sprawdzić i chyba wypróbuję Twój przepis 🙂

    • Moje dzieci początkowo sceptycznie podeszły do tych ciasteczek, choć krem z dyni lubią, ale potem je zrobiły i spróbowały. Szczerze mówiąc smaku dyni to one nie mają, ale barwa ładna i lekki akcent dyniowy dają efekt 😉

      • Skoro nie czuć w nich mocno smaku dyni to na pewno wypróbuję przepis 😬

  • Pingback: Farma dyń - pomysł na czas z dzieckiem - NieidealnaAnna()

  • Właśnie poszukuję przepisu na dynię. Stoi u mnie jedna jeszcze w kuchni i nie wiem co z nią zrobić. Ciasteczka brzmią super.

  • Zabiegana Mama

    Cuda z dyni robiłam i jadłam, ale w takiej wersji ciastek nie znałam. Wpisuję do przepiśnika i będziemy w weekend testować 🙂

  • Pingback: Esencja | Esencja miesiąca – październik 2016()

  • fajnie, właśnie szukałam dyniowych cząsteczek.
    u mnie na blogu relacja zdjęciowa z miejsca o którym piszesz – ja to nazywam dyniowisko. zapraszam!
    http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/fotogaleria-dyniowisko/

  • Pyszne!!! uwielbiam dynie <3

  • Właśnie miałam odkopac ten przepis dzięki Ola 🙂

  • Szymi

    Zaaaaduużo cukru !

    • W którym miejscu? W suchych składnikach nie ma ani ziarenka, a w mokrych jest trzcinowy dla zrównoważenia gorzkiej czekolady i dyni. Oczywiście można go odjąć. Do woli.

  • Pingback: Esencja | Trendy żywieniowe na jesień i zimę 2017()