Pieczone kasztany przysmak na zime

13 Gru Pieczone kasztany – słodki przysmak na zimowy wieczór

Mój niedzielny relaks obfitował w odsypianie sobotniej nocy po Blogowigilii, gry planszowe z dziećmi, rozgrzewającą herbatę i jadalne, pieczone kasztany. Powiem Wam, że dawno nie miałam takiego dnia i pewnie i tym razem bym nie miała, gdyby nie skumulowane zmęczenie i słuszna refleksja, że przecież NIE MUSZĘ. Zresztą przyznam szczerze, że im bliżej Świąt, a wiecie, że mocno dystansuję się do przedświątecznej gorączki, mam przeczucie, a teraz już właściwie postanowienie, że im mniej muszę, tym bardziej mi się chce.

Jednym słowem spontaniczny dzień bez planu, odpuszczenie i należyta regeneracja z pieczonymi kasztanami w tle, to mój mały krok na drodze do pokonania własnego perfekcjonizmu. Nie ma chyba prostszego przepisu niż ten poniżej, ale wybaczcie, kasztany bardzo mi smakowały, a zdjęcia bardzo chciałam zrobić, choć nie pytajcie ile czasu zajęła mi ich obróbka. Niestety efekt i tak jest inny na ekranie telefonu i na ekranie komputera.

Pieczone kasztany IG

JAK PRZYGOTOWAĆ PIECZONE KASZTANY?

  1. Kasztany myjemy i osuszamy.
  2. Kładziemy je płaską powierzchnią do dołu, a na „grzbiecie” nacinamy krzyżyk, ponieważ w trakcie pieczenia kasztany wybuchają i mogą rozsadzić twardniejącą skórkę.
  3. Wrzucamy na wrzątek na ok. 10 minut.
  4. Ułożone na blasze nacięciem do góry, pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C.
  5. Zjadamy ciepłe, ponieważ najlepiej się wtedy obierają i lepiej smakują.

Pieczone kasztany slodki przysmak10 FAKTÓW O JADALNYCH KASZTANACH

  1. Kasztany jadalne są bogate w skrobię, są więc źródłem energii.
  2. Mają dużo błonnika i witamin z grupy B.
  3. Są też doskonałym źródłem potasu, wapnia, cynku i fosforu.
  4. Kasztany jadalne to bogactwo witaminy C. 100 g kasztanów ma tyle witaminy C ile 1 cytryna.
  5. Nie zawierają glutenu, są dobrą alternatywą dla osób chorych na celiakię.
  6. Są polecane osobom cierpiącym na zaparcia i anemię.
  7. Przy zakupie trzeba zwróć uwagę na to, żeby skórka była błyszcząca, gładka, bez pleśni i bez dziurek – oznaka, że są robaczywe.
  8. Mają słodki smak przypominający z jednej strony bataty, z drugiej orzechy.
  9. Niektórzy lubią posypać je solą, żeby uzyskać słodko-słony smak.
  10. Są sycące, zdrowe i smaczne.

Pieczone kasztany przysmakPieczone kasztany slodki przysmak na zimePieczone kasztany jadalne

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może komuś się przydać, będzie mi miło, jeśli go polubisz i/lub udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl