28 gru Zdrowe menu 1
Data: 28 grudnia 2014 Kategoria: Zdrowy styl życia
Komentarze: 0
Zgodnie z wczorajszą obietnicą, poniżej propozycje menu.
Jak się spodoba, przygotuję więcej 🙂
Dzień zaczynaj od szklanki ciepłej wody z cytryną, ponieważ:
- oczyszcza organizm z toksyn,
- poprawia metabolizm i wspomaga odchudzanie,
- zwiększa odporność,
- odkwasza organizm, reguluje jego pH,
- doskonale wpływa na stan skóry.
Propozycja nr 1
I śniadanie:
- 2 kromki razowego pieczywa (osobiście uwielbiam chleb fitness z Galerii Wypieków Lubaszka) z gotowaną szynką lub filetem z indyka i warzywami (rzodkiewką, szczypiorkiem, kiełkami, pomidorem)
- kawa z mlekiem o niższej zawartości tłuszczu lub zielona herbata
II śniadanie:
- jogurt naturalny lub kefir
- owoc (np. kubek malin, truskawek, czereśni, granat, jabłko, gruszka, brzoskwinia, pomarańcza, grapefruit lub ananas itd.)
- błonnik
Obiad:
- aksamitny zielony krem z jarmużem i zielonym groszkiem
- ryba pieczona w folii aluminiowej z ulubionymi ziołami i cytryną, ryż naturalny brązowy
- warzywa pieczone
Podwieczorek:
- szklanka soku owocowego (świeżo wyciskanego) lub owoc
- jogurt naturalny lub maślanka
- błonnik
- sałatka typu śródziemnomorskiego lub sałatka z gotowanymi brokułami i chudym serem a’la feta
Propozycja nr 2
I śniadanie:
- omlet ze szpinakiem
- kawa z mlekiem o niższej zawartości tłuszczu lub zielona herbata
- jogurt naturalny z truskawkami lub jagodami i prażonymi migdałami
- błonnik
Obiad:
- leczo z warzyw
- pieczony kurczak, pieczona papryka kolorowa, pieczona cukinia, czerwona cebula, suszone pomidory, makaron kokardki (opcjonalnie), bazylia
Podwieczorek:
- koktajl owocowy na bazie maślanki lub naturalnego jogurtu
- błonnik
Kolacja:
- sałatka ze szpinakiem (liście młodego szpinaku, pomarańcza, truskawki, płynny miód, uprażone pestki dyni lub słonecznika, sezam, jogurt naturalny, kiełki rzodkiewki, brokuła lub lucerny)
Bon appétit
Dodaj komentarz