28 kw. Sałatki i surówki mojego dzieciństwa.
Mam sentymentalny tydzień, więc dzisiaj małe oderwanie się od rzeczywistości i powspominanie smaków z dzieciństwa. Ten wpis wraz z kolejnym są nawiązaniem do cudownych lat pełnych beztroski, ale też okresu poznawania nowych smaków. Poniżej najlepsze sałatki i surówki autorstwa mojej Mamy – doznania i smaki, których nigdy się nie zapomina. Niby stare, a wciąż aktualne. Uwaga! Jest sól, jest cukier, śmietana i majonez. Nie hejtować. Nie zabijać moich wspomnień 😉
Kuchnia jest zdrowa, jeśli dieta jest zbilansowana i rozsądna, a jak wiecie taką preferuję bez parcia na bio i eko. No a sałatki Mamy… palce lizać.
Oto mamusine, najlepsze, opatentowane. Można używać 😉
Sałatki i surówki mojego dzieciństwa
Z piersi kurczaka
Tę sałatkę można jeść z pieczywem i masłem.
- 2 piersi kurczaka (usmażyć i pokroić w kostkę)
- puszka kukurydzy (odcedzić)
- puszka ananasów (pokroić)
- mała garść orzechów włoskich (każdą cząstkę pokroić na 4 części)
- maleńka cebula (bardzo drobno pokroić)
- odrobina majonezu (do połączenia składników)
- sól, pieprz do smaku
Z wędzonego kurczaka
- wędzony kurczak
- 2 puszki ananasa
- puszka kukurydzy
- 20 dkg orzechów włoskich
- 4 ogórki konserwowe
- 2 średnie czerwone cebule
- majonez (do połączenia składników)
Z pomidora i kukurydzy
Idealna do obiadu.
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- mała cebulka (drobno pokroić)
- mała garść orzechów włoskich
- jogurt owocowy (niepełny kubek)
- łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Z czerwonej kapusty
Idealna do obiadu.
- mała główka czerwonej kapusty (cienko i drobno poszatkować)
- duże jabłko (pokroić w maleńka kostkę)
- puszka kukurydzy
- odrobina majonezu (do połączenia składników)
Z białej kapusty
- mała główka białej kapusty (drobniutko poszatkować)
- 2 duże marchewki (zetrzeć na tarce)
- 2 kwaśne jabłka (pokroić w kosteczkę)
- mała cebula (drobno pokroić)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Z selera
- duży seler (zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny)
- 2 jabłka (pokroić w kostkę)
- duża marchew (zetrzeć na tarce)
- mały por (pokroić na cieniutkie plasterki)
- łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- łyżka majonezu
- sól, odrobina cukru do smaku
Z pora
- 2 pory (wraz z częścią zieloną drobno poszatkować w obrączki)
- mała czerwona papryka (drobno pokroić)
- duże jabłko (pokroić w kosteczkę)
- łyżka oliwki
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
Z sałaty
- duża główka sałaty (rozerwać na większe części)
- papryka (pokroić na cienkie plasterki)
- zielony ogórek (pokroić na ćwierć plasterki)
- pęczek rzodkiewek (pokroić na cienkie plasterki)
- opcjonalnie 2 pomidory
- duży pęczek koperku
- 2 łyżki oliwki
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć i wytrzeć nim salaterkę)
„Na wiosnę”
- główka młodej kapusty
- 2 jabłka
- 2 cebulki dymki (cieniutko pokroić)
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek (świeże)
- sól, pieprz (odrobina)
- dressing z musztardy, miodu, majonezu i soku z cytryny
„Na bogato”
- 2 pomidory
- zielony ogórek
- surowa papryka
- mała cebulka lub por (drobno pokroić)
- pęczek koperku
- owoce np. mandarynki, kiwi, ananas
- dressing z oliwki, soku z cytryny, soli, cukru i bazylii (proporcje do smaku)
Smacznego 🙂
Macie jakieś ulubione, wyjątkowe smaki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Pomińmy ciastka i ciasteczka, bo to temat na oddzielną dyskusję 😉
[…] spędzony w kuchni to kolejne dla mnie chwile hygge. Pieczenie ciast, robienie sałatek, przygotowanie rozgrzewających w chłodne wieczory herbat i osobiste zaangażowanie […]
lato zbliża się wielkimi krokami, więc sałatki jak znalazł:) człowiekowi aż się chce jeść świeżo, lekko, warzywnie i owocowo
Masa przepisów, szkoda, że nie ma zdjęć do każdego 😉
Jak na tamte czasy, Twoja Mama robiła bardzo urozmaicone sałatki. W moich okolicach jadło się wówczas tylko tradycyjną jarzynową.
Wow, jaka dawka inspiracji sałatkowych <3
U mnie w domu królowała sałatka z pomidorów z ogródka babci: pomidory, jogurt grecki, cebula, sól i pieprz. Jadłyśmy ją z Mamą codziennie, bez opamiętania. Najpyszniejszy moment to ten, kiedy maczałyśmy świeży chleb z masłem w jogurcie, który został po wyjedzeniu pomidorów z sałatki. Mniam! 😀
U mnie sałatek i surówek było bardzo nie wiele w domu rodzinnym. Najczęściej chyba surówka z kiszonej kapusty albo mizeria. A dzisiaj kocham surówki, jadam je codziennie kilogramami 🙂 A z moich już przepisów, surówka ze startej czerwonej kapusty, do tego marchewka, jabłko, natka piertruszki. Dawniej dawałam do niej majonez, dzisiaj jogurt 🙂
Najlepsze surówki i sałatki mojego dzieciństwa to marchewka z jabłkiem i z modrej kapusty. A Twoje propozycje wykorzystam chętnie
U mnie często była sałatka jarzynowa i z marchewki, ogórka kiszonego i jabłka 😉
Fanką sałatek i surówek może nie jestem ale czasem jadam więc przyda mi się takie zestawienie ;-).
A co do wspomnień z dzieciństwa to ja do obiadu tylko surówkę z kiszonej kapusty jadałam i zsiadłe mleko 😛 ale mama oczywiście robiła też inne.
Hmmm, jedyne co mi przychodzi do głowy, to kaszanka, którą kiedyś za czasów wczesnej podstawówki jadłam bez opamiętania. Teraz bym jej nawet kijem nie dotknęła;).
Smaki dzieciństwa do wyboru, do koloru. A ja w dzieciństwie najbardziej lubiłam jak moja babcia podawała do obiadu sałatę z kefirem 😉
Z selera dziś podam na obiad, pamiętam jak przygotowywała ją babcia, miłe wspomnienia z dzieciństwa. 🙂
Kocham sałatki! Z pewnością wykorzystam Twoje przepisy w swojej kuchni ?
Z domem rodzinnym kojarzy mi się klasyczna sałatka warzywna. Mama robiła ją zawsze na święta. Mnie jakoś taka dobra nie wychodzi 😉
Ja uwiebiam wszystko co zielone. Ale mam smaka na coś z Twojej listy.
Miałyśmy zupełnie inne dzieciństwo 🙂
Moje ulubione surówki, to:
-jabłko z marchewką
-seler ze śmietaną i rodzynkami
-buraczki
-surówka z kiszonej kapusty z cebulką
-pekińska z cebulą, papryką i czerwonymi porzeczkami
No i mizeria 😀
Oszalała kobieta. Tyle sałatek. Nie wiem za którą się łapać na początek. Ale takie posty to ja lubię. Nie to co wczoraj, wchodze na fejsa o 22 i po oczach mnie bije post z toretm bezowym… takich rzeczy się ludziom nie robi. Ale te sałatki… mniam… kicam przegrzebać teściowej lodówkę w poszukiwaniu kapusty 😀
U mnie górowała mizeria i sałatka z pomidorów 🙂
Ale zrobiłaś mi smaka na tą „z pomidora i kukurydzy”. 😀
Mmm, sałatka z wędzonym kurczakiem! Kiedyś robiłam, ale dzięki za przypomnienie, bo uwielbiam! I to mnie ciekawi, że do sałatki z selera dodajecie też pora. Tego nie znałam. Moim smakiem z dzieciństwa jest sałatka „tradycyjna” z gotowanych warzyw. Kiedyś nie byłam jej wielkim fanem, ale dziś wskrzeszam ją we własnych wariacjach 🙂
Przepisy na pewno się przydadzą bo zaczyna się sezon na świeże owoce i warzywa z polskich upraw <3
ogórki z miodem, jeszcze ciepłym , prosto z ula
Z dzieciństwem? Tak, prawdziwe zsiadłe mleko i ziemniaki z wczoraj odsmażone na patelni <3
Z Twoich surówek żadna mi się nie powiela. Są podobne składniki, ale jednak inne. Niesamowite, co region o obyczaj. Moja mama jest z lubelszczyzyny i stamtąd przywiozła swoje smaki.
Porywam :):) Jestem właśnie na etapie gromadzenia pomysłów na sałatki więc będą jak znalazł 🙂
Kinga
Muszę spróbować zrobić tę z pora, bo mi ostatnio pory po głowie chodzą 🙂
Moja ulubiona to z kurczakiem 🙂
Fajne przepisy i ciekawe połączenia smaków. Zwłaszcza ten jogurt owocowy w sałatce z pomidorem i kukurydzą 😉 Ja też mam duży sentyment do smaków dzieciństwa, bo jakby nie było to są najlepsze smaki! Nawet jeśli te rzeczy nie były fit ani bio, to były po prostu pyszne 🙂 a sałatki mojej mamy też uwielbiam i czasem wolę ich nie przygotowywać, bo później nie potrafię się od nich oderwać 🙂
zaczyna się sezon warzywny, więc będzie można robić sałatki i surówki 🙂