
28 kwi Sałatki i surówki mojego dzieciństwa.
Mam sentymentalny tydzień, więc dzisiaj małe oderwanie się od rzeczywistości i powspominanie smaków z dzieciństwa. Ten wpis wraz z kolejnym są nawiązaniem do cudownych lat pełnych beztroski, ale też okresu poznawania nowych smaków. Poniżej najlepsze sałatki i surówki autorstwa mojej Mamy – doznania i smaki, których nigdy się nie zapomina. Niby stare, a wciąż aktualne. Uwaga! Jest sól, jest cukier, śmietana i majonez. Nie hejtować. Nie zabijać moich wspomnień 😉
Kuchnia jest zdrowa, jeśli dieta jest zbilansowana i rozsądna, a jak wiecie taką preferuję bez parcia na bio i eko. No a sałatki Mamy… palce lizać.
Oto mamusine, najlepsze, opatentowane. Można używać 😉
Sałatki i surówki mojego dzieciństwa
Z piersi kurczaka
Tę sałatkę można jeść z pieczywem i masłem.
- 2 piersi kurczaka (usmażyć i pokroić w kostkę)
- puszka kukurydzy (odcedzić)
- puszka ananasów (pokroić)
- mała garść orzechów włoskich (każdą cząstkę pokroić na 4 części)
- maleńka cebula (bardzo drobno pokroić)
- odrobina majonezu (do połączenia składników)
- sól, pieprz do smaku
Z wędzonego kurczaka
- wędzony kurczak
- 2 puszki ananasa
- puszka kukurydzy
- 20 dkg orzechów włoskich
- 4 ogórki konserwowe
- 2 średnie czerwone cebule
- majonez (do połączenia składników)
Z pomidora i kukurydzy
Idealna do obiadu.
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- mała cebulka (drobno pokroić)
- mała garść orzechów włoskich
- jogurt owocowy (niepełny kubek)
- łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Z czerwonej kapusty
Idealna do obiadu.
- mała główka czerwonej kapusty (cienko i drobno poszatkować)
- duże jabłko (pokroić w maleńka kostkę)
- puszka kukurydzy
- odrobina majonezu (do połączenia składników)
Z białej kapusty
- mała główka białej kapusty (drobniutko poszatkować)
- 2 duże marchewki (zetrzeć na tarce)
- 2 kwaśne jabłka (pokroić w kosteczkę)
- mała cebula (drobno pokroić)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Z selera
- duży seler (zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny)
- 2 jabłka (pokroić w kostkę)
- duża marchew (zetrzeć na tarce)
- mały por (pokroić na cieniutkie plasterki)
- łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- łyżka majonezu
- sól, odrobina cukru do smaku
Z pora
- 2 pory (wraz z częścią zieloną drobno poszatkować w obrączki)
- mała czerwona papryka (drobno pokroić)
- duże jabłko (pokroić w kosteczkę)
- łyżka oliwki
- sól, cukier, sok z cytryny do smaku
Z sałaty
- duża główka sałaty (rozerwać na większe części)
- papryka (pokroić na cienkie plasterki)
- zielony ogórek (pokroić na ćwierć plasterki)
- pęczek rzodkiewek (pokroić na cienkie plasterki)
- opcjonalnie 2 pomidory
- duży pęczek koperku
- 2 łyżki oliwki
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć i wytrzeć nim salaterkę)
„Na wiosnę”
- główka młodej kapusty
- 2 jabłka
- 2 cebulki dymki (cieniutko pokroić)
- koperek, natka pietruszki, szczypiorek (świeże)
- sól, pieprz (odrobina)
- dressing z musztardy, miodu, majonezu i soku z cytryny
„Na bogato”
- 2 pomidory
- zielony ogórek
- surowa papryka
- mała cebulka lub por (drobno pokroić)
- pęczek koperku
- owoce np. mandarynki, kiwi, ananas
- dressing z oliwki, soku z cytryny, soli, cukru i bazylii (proporcje do smaku)
Smacznego 🙂
Macie jakieś ulubione, wyjątkowe smaki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Pomińmy ciastka i ciasteczka, bo to temat na oddzielną dyskusję 😉
[…] spędzony w kuchni to kolejne dla mnie chwile hygge. Pieczenie ciast, robienie sałatek, przygotowanie rozgrzewających w chłodne wieczory herbat i osobiste zaangażowanie […]
zaczyna się sezon warzywny, więc będzie można robić sałatki i surówki 🙂
Fajne przepisy i ciekawe połączenia smaków. Zwłaszcza ten jogurt owocowy w sałatce z pomidorem i kukurydzą 😉 Ja też mam duży sentyment do smaków dzieciństwa, bo jakby nie było to są najlepsze smaki! Nawet jeśli te rzeczy nie były fit ani bio, to były po prostu pyszne 🙂 a sałatki mojej mamy też uwielbiam i czasem wolę ich nie przygotowywać, bo później nie potrafię się od nich oderwać 🙂
Moja ulubiona to z kurczakiem 🙂
Muszę spróbować zrobić tę z pora, bo mi ostatnio pory po głowie chodzą 🙂
Porywam :):) Jestem właśnie na etapie gromadzenia pomysłów na sałatki więc będą jak znalazł 🙂
Kinga
Z dzieciństwem? Tak, prawdziwe zsiadłe mleko i ziemniaki z wczoraj odsmażone na patelni <3
Z Twoich surówek żadna mi się nie powiela. Są podobne składniki, ale jednak inne. Niesamowite, co region o obyczaj. Moja mama jest z lubelszczyzyny i stamtąd przywiozła swoje smaki.
ogórki z miodem, jeszcze ciepłym , prosto z ula
Przepisy na pewno się przydadzą bo zaczyna się sezon na świeże owoce i warzywa z polskich upraw <3
Mmm, sałatka z wędzonym kurczakiem! Kiedyś robiłam, ale dzięki za przypomnienie, bo uwielbiam! I to mnie ciekawi, że do sałatki z selera dodajecie też pora. Tego nie znałam. Moim smakiem z dzieciństwa jest sałatka „tradycyjna” z gotowanych warzyw. Kiedyś nie byłam jej wielkim fanem, ale dziś wskrzeszam ją we własnych wariacjach 🙂
Ale zrobiłaś mi smaka na tą „z pomidora i kukurydzy”. 😀
U mnie górowała mizeria i sałatka z pomidorów 🙂
Miałyśmy zupełnie inne dzieciństwo 🙂
Moje ulubione surówki, to:
-jabłko z marchewką
-seler ze śmietaną i rodzynkami
-buraczki
-surówka z kiszonej kapusty z cebulką
-pekińska z cebulą, papryką i czerwonymi porzeczkami
No i mizeria 😀
Ja uwiebiam wszystko co zielone. Ale mam smaka na coś z Twojej listy.
Oszalała kobieta. Tyle sałatek. Nie wiem za którą się łapać na początek. Ale takie posty to ja lubię. Nie to co wczoraj, wchodze na fejsa o 22 i po oczach mnie bije post z toretm bezowym… takich rzeczy się ludziom nie robi. Ale te sałatki… mniam… kicam przegrzebać teściowej lodówkę w poszukiwaniu kapusty 😀
Z domem rodzinnym kojarzy mi się klasyczna sałatka warzywna. Mama robiła ją zawsze na święta. Mnie jakoś taka dobra nie wychodzi 😉
Z selera dziś podam na obiad, pamiętam jak przygotowywała ją babcia, miłe wspomnienia z dzieciństwa. 🙂
Kocham sałatki! Z pewnością wykorzystam Twoje przepisy w swojej kuchni ?
Smaki dzieciństwa do wyboru, do koloru. A ja w dzieciństwie najbardziej lubiłam jak moja babcia podawała do obiadu sałatę z kefirem 😉
Hmmm, jedyne co mi przychodzi do głowy, to kaszanka, którą kiedyś za czasów wczesnej podstawówki jadłam bez opamiętania. Teraz bym jej nawet kijem nie dotknęła;).
Najlepsze surówki i sałatki mojego dzieciństwa to marchewka z jabłkiem i z modrej kapusty. A Twoje propozycje wykorzystam chętnie
U mnie często była sałatka jarzynowa i z marchewki, ogórka kiszonego i jabłka 😉
Fanką sałatek i surówek może nie jestem ale czasem jadam więc przyda mi się takie zestawienie ;-).
A co do wspomnień z dzieciństwa to ja do obiadu tylko surówkę z kiszonej kapusty jadałam i zsiadłe mleko 😛 ale mama oczywiście robiła też inne.
U mnie sałatek i surówek było bardzo nie wiele w domu rodzinnym. Najczęściej chyba surówka z kiszonej kapusty albo mizeria. A dzisiaj kocham surówki, jadam je codziennie kilogramami 🙂 A z moich już przepisów, surówka ze startej czerwonej kapusty, do tego marchewka, jabłko, natka piertruszki. Dawniej dawałam do niej majonez, dzisiaj jogurt 🙂
Wow, jaka dawka inspiracji sałatkowych <3
U mnie w domu królowała sałatka z pomidorów z ogródka babci: pomidory, jogurt grecki, cebula, sól i pieprz. Jadłyśmy ją z Mamą codziennie, bez opamiętania. Najpyszniejszy moment to ten, kiedy maczałyśmy świeży chleb z masłem w jogurcie, który został po wyjedzeniu pomidorów z sałatki. Mniam! 😀
Jak na tamte czasy, Twoja Mama robiła bardzo urozmaicone sałatki. W moich okolicach jadło się wówczas tylko tradycyjną jarzynową.
Masa przepisów, szkoda, że nie ma zdjęć do każdego 😉
lato zbliża się wielkimi krokami, więc sałatki jak znalazł:) człowiekowi aż się chce jeść świeżo, lekko, warzywnie i owocowo