24 Sty Popękane, czekoladowe ciasteczka

Rzadcy to goście na moim blogu, bo nie jesteśmy za bardzo ciasteczkową rodzinką, ale tym razem to nie moja sprawka. To wszystko przez nie – moje dzieci. Kilka dni temu uczestniczyły w warsztatach kulinarnych w Szkole Gotowania dla Dzieci Little Chef (KLIK) i są tak zachwycone, że teraz bez końca kręcą się po kuchni.

Podczas warsztatów nie tylko zobaczyły kuchnię z prawdziwego zdarzenia – specjalnie zorganizowane stanowiska dla dzieci i dorosłych, mnóstwo kolorowych przyrządów, wiele akcesoriów, wielkie pudła przypraw i mnóstwo świeżych ziół, ale też zobaczyły jak wygląda praca w wielkiej kuchni. Usłyszały kilka wskazówek i zasad żywieniowych, spróbowały kilku nowych przypraw i wraz z innymi dziećmi upiekły m.in. ciasteczka oraz zrobiły po raz pierwszy w życiu wege burgery.

Moja starsza córka była na tyle przytomna, że załatwiła sobie przepis na jeden z rarytasów, czyli popękane, czekoladowe ciasteczka autorstwa Little Chef. A jak ciasteczka, to tylko domowej roboty. Przepis jest dziecinnie prosty, pozwólcie więc swoim dzieciom wykazać się w kuchni. Będzie nagroda 😉

czekoladowe ciasteczka pyszne

Popękane, czekoladowe ciasteczka


Składniki na ok. 30 ciasteczek:

  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • W misce połącz kakao, cukier, olej i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jedno jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne jajo dalej mieszając. 
  • W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj je do czekoladowej masy. Powstałą w ten sposób zbitą masę przykryj folią spożywczą i odstaw na 4 godziny do lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Cukier puder wysyp na talerz. Z ciasta uformuj ok. 1,5-centymetrowe kulki i obtocz je w cukrze pudrze. Czynności musisz wykonywać szybko (tak twierdzą moje dzieci), ponieważ kulki lepią się do rąk i tracą kształt.
  • Gotowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
  • Piecz ok. 10 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by „związały” kształt. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

Mówiłam, że dziecinnie proste? 🙂

Smacznego!CiasteczkaRaczki dzieckaczekoladowe ciasteczka 2czekoladowe ciasteczka 1

Zobacz jak fachowo można formować kuleczki w wieku 4 lat (filmik) 🙂 (KLIK)

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może przydać się innym, będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl