chrupki szwedzki chlebek

19 Mar Zdrowa przekąska do pracy i szkoły – chrupki, szwedzki chlebek

Knekkebrød – bardzo popularny w krajach skandynawskich chrupki chlebek to idealna i zdrowa przekąska do pracy, szkoły, na spacer z dzieckiem, na rower czy na plac zabaw. Jest niezwykle prosta do zrobienia, a jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie 4 minuty. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika.

Ten chlebek można jeść sam lub z dodatkami typu: serek twarogowy, rzodkiewka, zielenina, wędzony łosoś, wszelkiego rodzaju pasztety, pasta jajeczna, pasta kawiorowa, humus, a nawet ulubiony dżem. Może też być dodatkiem do zup, dipów i sałatek. Jego smak można zmieniać poprzez dodanie np. przypraw korzennych (wersja świąteczna) lub syropu klonowego czy miodu (wersja na słodko). Moja sympatia do tego chlebka wzrosła odkąd odkryłam chleb fitness składający się z samych ziaren. Tego typu przekąski są nie tylko smaczne, ale i sycące.

zdrowa przekąska do pracy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/5 szklanki nasion szałwii hiszpańskiej – chia
  • 3 łyżki stołowe mąki (bezglutenowej, pełnoziarnistej lub gryczanej)
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 5 łyżek stołowych wrzącej wody
  • odrobina soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, a następnie wstawić do uprzednio nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pamiętaj, żeby masa była równomiernie rozłożona na dość cienką warstwę, żeby równo się upiekła. Piec na termoobiegu do godziny sprawdzając stan zarumienienia chlebka. Gotowy można połamać na mniejsze kawałki i przechowywać w szczelnym słoiku.

Smacznego.

szwedzki chlebek

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl