kuchnia orientalna

30 Cze Kuchnia orientalna – kulinarna podróż przez smaki Azji w jeden dzień

Tylu smaków, kolorów i aromatów jednego dnia nie doświadczyłam już dawno. Doskonałe towarzystwo, piękne miejsce, atmosfera sprzyjająca twórczym popisom w kuchni i przepisy, które miałam okazję samodzielnie przygotować to skumulowana przyjemność, powrót do kuchni orientalnej i sposób na udane popołudnie.

10. edycja Warsztatów z Gwiazdą organizowanych po raz kolejny przez portal All About Life to spotkania blogerów, dziennikarzy, znanych osób ze świata mediów i gości specjalnych, których łączy m.in. pasja do gotowania. Tym razem w klimatycznych wnętrzach Cook Story by Samsung swoja fascynacją kuchnią orientalną i wspomnieniami z podróży podzieliła się z nami znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna Hanna Lis. 

Odkrywanie nowych smaków podczas podróży to jeden z najprzyjemniejszych aspektów wypoczynku. Zawsze kiedy jestem w nowym miejscu, wybieram kuchnię lokalną, a jeśli jest możliwość poznania ich gospodarzy to już w ogóle szczęście. Od hotelowego jedzenia, wolę małe, przydrożne knajpki, w których właściciele wkładają całe serce i z otwartością na swoich gości opowiadają o swoim życiu, zwyczajach i tajnikach kuchni. Takie opowieści zostają w głowie na zawsze i pewnie dlatego od kilku już lat na wakacje celowo nie wybieram hoteli, tylko staram się szukać obiektów, które pozwolą mi poczuć dane miejsce i wtopić się w lokalną społeczność.

Opowieści Hanny Lis o Azji przywołały u mnie wielkie pragnienie znalezienia się w miejscu, o którym marzę od dawna, a jego namiastkę poczułam oddając się próbowaniu smaków m.in. kuchni indonezyjskiej i balijskiej.

Wprawdzie kuchnia orientalna wymaga wcześniejszego przygotowania i zgromadzenia odpowiednich składników, ale zapewniam, że jej smakowanie dostarczy Wam wielu przyjemnych doznań.

Jestem też pewna, że poniższymi propozycjami zaskoczycie niejednego gościa. Stopień trudności ich wykonania jest niewielki, a efekt końcowy co najmniej wow. Smacznego 🙂

AUTORSKIE PRZEPISY HANNY LIS

kuchnia orientala 12INDONEZYJSKIE ME GORENG

Składniki:

  • 16 krewetek black tiger
  • 500 g makaronu mee
  • 1/2 marchewki
  • 100 g zielonej fasolki
  • 1 duża kapusta bok choy
  • 200 g tofu
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 2 dymki
  • duża garść kiełków sojowych
  • prażona cebulka
  • 4 ćwiartki limonki
  • olej do smażenia

 

Piklowane chilli

Składniki:

  • 10 papryczek chilli zielonych i czerwonych 
  • 400 ml wody (tyle, żeby przykryła papryczki)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 250 ml octu ryżowego

 

Przygotowanie: Papryki zmiażdżyć w ręku i odkroić koncówki. Jeśli chcemy, żeby były mniej ostre możemy je masować pozbawiając je części ziaren. Następnie pokroić je w paseczki, włożyć do miski i zalać gorącą wodą. Po pół minucie cedzakiem wyjąć, przełożyć do innej miski, dodać sól, cukier, ocet i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić na noc do lodówki. 

Sos

Składniki:

  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego ketjap manis
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek

 

Przygotowanie dania:

  1. Połączyć składniki sosu w miseczce i odstawić.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucić pokrojone w kostkę tofu. Smażyć aż będzie złociste i chrupiące z wierzchu (ok. 8 minut), następnie przełożyć do miseczki i odstawić.
  3. Ugotować makaron.
  4. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, wrzucić posiekany drobno ząbek czosnku oraz obrane krewetki. Smażyć 1-2 minuty aż krewetki będą różowe, przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
  5. Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić pokrojone w drobną kosteczkę szalotki oraz czosnek (1 minuta). Dodać pokrojoną w drobne słupki marchewkę oraz zieloną fasolkę. Podsmażyć 2 minuty. Dodać bok choy (biała cześć pokrojona na paseczki, liście na duże wstążki).
  6. W tym samym czasie na drugiej patelni na dość głębokim tłuszczu (2-3 cm) usmażyć jajka. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym tłuszcz.
  7. Do patelni z warzywami dodać usmażone wcześniej tofu, krewetki i kiełki soi. Polać sosem i podsmażać cały czas mieszając aż wszystko będzie dokładnie pokryte sosem, a makaron wciąż chrupki.
  8. Na talerzu do każdej porcji dodać smażone jajko, posypać dymką, prażoną cebulą i marynowanym chilli. Udekorować ćwiartką limonki. 

kuchnia orientala 11BALIJSKIE CURRY Z ANANASA

Curry

Składniki:

  • 1 duży ananas
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • laska cynamonu
  • 2 sztuki anyżu gwiaździstego
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 nasiona czarnego pieprzu
  • kilka świeżych (mrożonych) liści limonki kaffir
  • łyżka pasty z tamaryndowca
  • garść listków kolendry

 

Aromatyczna pasta

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 8 sztuk candlenuts (azjatyckie orzechy dostępne w Kuchniach Świata; zamiennie mogą być orzechy macadamia lub nerkowce)
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 łyżeczki startego cukru palmowego, lub trzcinowego
  • 3 łyżki wody

 

Przygotowanie dania:

  1. W blenderze zmiksować składniki aromatycznej pasty.
  2. Rozgrzać olej na średnim ogniu, delikatnie uprażyć laskę cynamonu, anyż gwiaździsty i ziarna pieprzu aż będą pachnące.
  3. Dodać lekko stłuczoną nożem trawę cytrynową, pokrojony w kostkę ananas (bez twardego środka), mleko kokosowe, kurkumę oraz liście limonki kaffir. Całość porządnie wymieszać i gotować przez 5 minut na średnim ogniu.
  4. W międzyczasie rozpuścić pastę z tamaryndowca w kilku łyżkach ciepłej wody i dodać do curry.
  5. Dosolić do smaku i udekorować listkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

kuchnia orientala 13INDYJSKIE VEG PULAO RICE

Składniki:

  • 300 gr ryżu basmati
  • 1 duża biała cebula pokrojona w cienkie paski
  • 1 pomidor
  • 250 gr fasolki, marchewki i groszku (mrożony mix warzyw)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 cm imbiru pokrojonego w paski
  • 1 zielone chilli (można wyjąć nasiona, żeby złagodzić ostrość)
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • prażona cebulka
  • świeża kolendra
  • kilka ćwiartek limonki 

 

Mix aromatycznych przypraw

Składniki:

  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 4 ziarna pieprzu 
  • 4 goździki
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 1 strączek czarnego kardamonu
  • 1 nasienie anyżu gwiaździstego
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie dania:

  1. Opłukać ryż aż woda będzie całkowicie przezroczysta, przesypać do miski, zalać wodą i moczyć przez 30 minut.
  2. Mrożone warzywa wrzucić do wrzącej wody, odczekać minutę, odcedzić, spłukać lodowatą wodą i odstawić na bok.
  3. W moździerzu utrzeć na gładką masę czosnek, imbir, chilli i ćwierć łyżeczki soli.
  4. Na patelni podgrzać odrobinę masła, dodać mix przypraw i podsmażać do momentu ąż uwolnią aromatyczny zapach.
  5. Dodać cebulę i często mieszając uprażyć ją na złoto-brązowy kolor (ma być delikatnie chrupiąca).
  6. Dodać pastę czosnkowo-imbirową z chilli, smażyć przez minutę, dodać pokrojone w kostkę pomidory i podsmażać dalej przez około 3 minuty.
  7. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, groszek oraz pokrojoną na kawałki fasolkę i smażyć przez kolejne 3 minuty. Delikatnie posolić.
  8. Dodać odcedzony ryż i smażyć cały czas mieszając przez 1-2 minuty.
  9. Zmniejszyć ogień do minimum, wlać 3/4 bulionu i przykryć pokrywką. Sprawdzać co jakiś czas czy jest wystarczająco dużo płynu, w razie konieczności dolać bulion. Gotować pod przykryciem aż cały płyn się wchłonie.
  10. Ryż posypać prażoną cebulką i listkami kolendry. Podawać z ćwiartkami cytryny lub limonki.

 

Jestem ciekawa czy poniższe przepisy przypadną Wam do gustu, choć jednego jestem pewna – ich smaki mile Was zaskoczą. Dla mnie były po prostu przepyszne i wcale nie takie trudne do zrobienia.

Zdjęcia: archiwum prywatne i All About Life, zdjęcie główne: Dana DeVolk/Unsplashkuchnia orientalna 1 kuchnia orientalna 3kuchnia orientalna 10kuchnia orientalna 6kuchnia orientalna 8kuchnia orientalna 9kuchnia orientalna 5kuchnia orientalna 7kuchnia orientalna 4

***

Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.

Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl