06 wrz Kulinarne inspiracje na koniec lata. Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Koniec lata tuż tuż, ale póki trwa możemy cieszyć się i korzystać z jego darów. Możemy też korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym używając zapasów, które zrobiliśmy sobie latem, czyli mrożonek, bo o owocach i warzywach tutaj mowa. Już kiedyś pisałam, że mrożonki są najlepszą metodą utrwalania żywności. Mrożone tuż po zbiorach owoce i warzywa są źródłem witamin i substancji mineralnych. Mrożonki nie zawierają konserwantów, barwników, sztucznych aromatów czy polepszaczy smaku, są ekonomiczne i wygodne, bowiem skracają czas przygotowania posiłku.
Dzisiaj mam dla Was proste do zrobienia przekąski, które mają też kilka wspólnych cech: są zdrowe, efektownie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Do ich przygotowania możemy użyć mrożonek, a poniższe przepisy niech będą dla Was inspiracją do ich wykorzystania w innych porach roku.
Swoje inspiracje kulinarne czerpię głównie z blogów i warsztatów kulinarnych, na które jestem zapraszana. Jednym z takich warsztatów była kolejna, już 11. edycja Warsztatów z Gwiazdą” (poprzednią znajdziecie TUTAJ) organizowana tradycyjnie przez portal Allaboutlife.pl. Tym razem spotkaliśmy się we wnętrzach restauracji Fat Buddha w Warszawie, której orientalny klimat łączy ze sobą tradycyjne elementy kultury wschodu z nowoczesnością i klasyką zachodu. Elegancko i jednocześnie zupełnie na luzie. Wspaniałe miejsce o czym mieliście okazję się przekonać, kiedy relacjonowałam wydarzenie na Instagram Stories.
Na warsztatach kulinarnych było nie tylko pysznie i inspirująco, ale również tanecznie, bowiem swoimi przepisami, energią i miłością do tańca podzielili się z nami Ewa Szabatin i Rafał Maserak. To pod ich okiem powstały poniższe dania, a zapewniam Was, że są warte grzechu i spróbowania w domu.
Specjalnie dla Was: chłodnik z awokado i ogórkiem, hummus z suszonymi pomidorami, orzeżwiający napój z kiwi, truskawkowy słoik, mus z truskawek, naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej, sałatka z arbuzem, deser lodowy z owocami.
Jestem przekonana, że wiele z tych propozycji przypadnie Wam do gustu, gdyż osobiście je przygotowywałam wraz z córkami i byłyśmy oczarowane ich smakiem.
Chłodnik z awokado i ogórkiem
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 mały jogurt naturalny
- świeży koperek i mięta do smaku
- sól himalajska i świeży pieprz
Przygotowanie:
Ogórek obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie obieramy awokado, siekamy koperek i miętę. Wszystko wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, pieprz i sól i blendujęmy na gładką masę. Na koniec dodajemy jogurt, kefir oraz maślankę. Chłodnik ozdabiamy kawałkami ogórka z koperkiem.
Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 słoik cieciorki eko
- 1 łyżeczka podsmażonego czosnku, ale może być też świeżo wyciśnięty
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- ¼ szklanki oliwy z suszonych pomidorów
- ¼ szklanki wody
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki masła klarowanego
- marchewka
- seler naciowy
- papryka
- ogórek zielony
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Czosnek podsmażamy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Hummus możemy podawać z pokrojonymi w słupki surowymi warzywami.
Przepis na hummus w 3 odsłonach:
Orzeżwiający napój z kiwi
Składniki:
- lód
- schłodzony 100% naturalny sok jabłkowy z dodatkiem świeżego imbiru
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 kiwi
- ¼ limonki
- 1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
Limonkę należy sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Limonkę i kiwi przekładamy do szklanek. Owoce rozgniatamy moździerzem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych bez gotowania
- 1,5 szklanki napoju ryżowo-kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 laska wanilii
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- mus z truskawek (przepis poniżej)
- wiśnie mrożone
- do ozdobienia płatki czekolady i migdałów
Przygotowanie:
Do większej miski wrzucamy: płatki owsiane, mleko ryżowe, chia, syrop klonowy, cynamon, wanilię. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, a następne nakładamy naprzemiennie z musem truskawkowym. Ozdabiamy mrożonymi wiśniami, posypujemy płatkami czekoladą i migdałów.
Mus z truskawek
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki chia
Przygotowanie:
Truskawki i syrop klonowy blendujemy. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na 10 minut.
Naleśniki z mąki ryżowej oraz gryczanej
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej oraz gryczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 szklanka wody (może być lekko gazowana)
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- owoce mrożone (np. maliny, truskawki, jagody)
- syrop klonowy
- 1 łyżka masła orzechowego
- jogurt naturalny
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru lub miodu oraz szklankę mleka i szklankę wody. Do mąki dodajemy jajka. Całość miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę masła klarowanego i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowy naleśnik smarujemy odrobiną masła orzechowego. Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym i jogurtem. Zdobimy dowolnymi owocami i ulubionymi dodatkami typu płatki migdałów, rodzynki, suszone owoce, czekoladowe wiórki.
Mogą Was też zainteresować:
Sałatka z arbuzem
Składniki:
- arbuz
- mango
- 1 zielony ogórek
- owoce tropikalne mrożone
- 1/2 papryczki zielona serrano (chili)
- 1/4 szklanki bazylii
- 1/4 szklanki świeżej kolendry
- 1/4 szklanki rozdrobnionych orzechów ziemnych uprażonych na patelni
- ser pleśniowy
- sól morska do smaku
Sos do sałatki:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki ryżowego octu
Przygotowanie:
Arbuza, mango oraz ogórek kroimy na małe kwadraty. Papryczkę kroimy bardzo drobno na cienkie plasterki. Bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami.
Inne przepisy z wykorzystaniem arbuza:
Deser lodowy z owocami
Składniki:
- nieduży ananas
- 3-5 pacek lodów naturalnych lub samodzielnie zrobionych w domu (przepisy poniżej)
- owoce mrożone egzotyczne
- kwiaty jadalne do ozdoby
Przygotowanie:
Ananasa kroimy na pół razem z koroną (zieloną częścią), nakładamy 3-5 pacek lodów, dodajemy mrożone owoce i zdobimy jadalnymi kwiatami lub dodatkami, które akurat mamy pod ręką.
Przepisy na lody domowej roboty:
- „Lody domowe. Zrób to sam” (KLIK)
- „Arbuzowe sorbety” (KLIK)
- „Zdrowe owocowe lody w wafelkach z tortilli” (KLIK)
To jak? Wypróbujecie któryś z przepisów? 🙂
Fot. Allaboutlife.pl, Paweł Wodzyński, archiwum prywatne, Pexels (zdjęcie główne).
***
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.
Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.
No i mam smutasa, że mnie na takie evebty nikt nie zaprasza..;).
Zaintrygował mnie tez chłodnik, bo dla mnie jest to synonim kefiru/maslanki i buraków lub botwinki, a tu proszę
wszystko na biało :D.
Nie jestem fanką chłodników, ale ten był spoko.
Nie smutaj w sprawie eventów, masz inne atrakcje 😀
Niby jakie? 😉
Oj no weź, widziałam, że sporo się ostatnio u Cb dzieje. Podejrzewam, że więcej niż u mnie. Ja sie trochę wycofuję. Latem postawiłam na ciszę i spokój, ale wrzesień wymusza jakoś wzmożoną pracę :-p
Hehe, no to niezle się w takim razie maskuje :D.
A Ty naładowałaś akumulatory i teraz pewnie na pełnych obrotach 🙂
A właśnie nie. Chwilowo mam przesyt multitaskingiem i delektuję się powolnym, no dobra nieco wolniejszym, życiem.
Ooo skusilabym sie 🙂 i to nie tylko na jedna propozycje 🙂 pozdrawiam 🙂
Wspaniałe menu 🙂 Z chęcią dosłownie wszystko byśmy zjadły a szczególnie naleśniki i chłodnik 😀
No nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście kiedyś spróbowały ?
Truskawkowy słoik przypadł mi do gustu i do smaku 🙂 Bardzo lubię nasze rodzime owoce i najlepiej z własnego ogródka albo od mamy 🙂
Właśnie jestem u mamy, która w swoim ogrodzie ma dosłownie wszystko – owoce i warzywa do wybor. Oczywiście większość już się kończy, ale wciąż mamy z czego korzystać.
Chciałam wybrac jedno danie, ale nie da się – same pyszności 😀 No i zdrowo, a to uwielbiam 🙂
Sandicious
Po kolei robimy, po kolei ?
mniam, mniam. na pewno coś wypróbuję i to lada moment, ażeby zdążyć przed koncem lata! 😀
Ja tam jesienią też nie będę sobie żałować 😉