
21 lip 7 sposobów na najlepsze wykorzystanie arbuza.
Arbuz to najlepszy owoc na lato! Doskonale gasi pragnienie, bo aż w 92% składa się z wody, jest soczysty, słodki, smaczny i mało kaloryczny. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i przemianę materii, zawiera dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, przyśpiesza także proces regeneracji mięśni np. u osób aktywnych sportowo. Mi dodatkowo bardzo odpowiada jego zapach. Z tego też powodu nazywam go swoim małym afrodyzjakiem 😉 Skoro już o tym wspominam podobno arbuz wzmaga potencję.
Nie wszyscy przepadają za pestkami arbuza, ja je jednak uwielbiam. Okazuje się, że one także mają właściwości lecznicze. Korzystnie wpływają na infekcje bakteryjne i grzybicze oraz choroby skóry i układu oddechowego. Mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Na ostatnich wakacjach w Chorwacji arbuza jadłam praktycznie codziennie i mimo to nie znudził mi się. Wracając do domu postanowiłam wydać ostatnie kuny na kilka kilogramów tego owocu, dzięki czemu przedłużyłam sobie smak i wspomnienie wakacji o kolejny tydzień.
Co można zrobić z arbuza? Mnóstwo fajnych i bardzo prostych dań. Ja jednak arbuza wykorzystuję najczęściej na poniższe 7 sposobów:
1. woda arbuzowa
Smakowa, naturalna i zdrowa.
- niegazowana woda mineralna
- plastry lub kostki arbuza bez skórki
- gałązki świeżej mięty
2. arbuzowy shake
Gęsty – jeśli z dodatkiem gęstego jogurtu, rzadki – jeśli z dodatkiem mleka, zabieram czasem w podróż dla orzeźwienia.
- zmiksowany miąższ z arbuza (bez pestek)
- kostki lodu
- odrobina mleka lub jogurtu naturalnego
- sok z limonki
- opcjonalnie mały banan
3. owocowa sałatka z arbuzem
Bardzo efektownie wygląda sałatka podana w połówce arbuza. Tym razem jednak na talerzu.
- arbuz
- ananas lub mango
- kiwi
- liczi
- winogrono
- sok z cytryny do skropienia
- listki bazylii lub oregano do dekoracji
4. sałatka z arbuzem i serem pleśniowym
Dość sycąca ze względu na ser pleśniowy.
- arbuz w kostkach
- rukola
- kiełki – mix ziół
- ser pleśniowy
- czarne oliwki
5. szaszłyki z arbuza
Idealne na kids party. Składniki praktycznie dowolne.
- arbuz
- winogrono
- ananas
- melon
6. naleśniki z arbuzem
Nie jadam naleśników zbyt często (za bardzo je lubię 😉 ), ale od czasu do czasu robię różne warianty, w tym tygodniu z arbuzem i czekoladą.
- naleśniki zrobione w ulubiony sposób (ja próbowałam polubić te z mąki pełnoziarnistej, ale nie udało się, wolę tradycyjne)
- arbuz w różnych kształtach
- czekolada
- borówka amerykańska
- listki mięty do dekoracji
7. arbuzowe orzeźwienie
Idealne na upał #potwierdzoneinfo 😉
- szampan
- kostki arbuza
- plastry grejpfruta
- kostki melona
- kostki lodu
Lubicie arbuza? Macie jakieś swoje ulubione przepisy? Podzielcie się ze światem 🙂
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, będzie mi miło jeśli napiszesz do mnie dwa słowa poniżej w komentarzu lub/i udostępnisz artykuł dalej.
Jeśli chcesz też widzieć na bieżąco nowe wpisy na blogu i to co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam Cię do polubienia fanpage’a Esencji na Facebooku, regularnego zaglądania na Instagram i odwiedzania mnie na Twitterze.
Fajnie, że jesteś 🙂
ARBUZY DLAMNIE FAJNIE SMAKUJĄ W KARDEJ FORMIE
No pięknie, a miałam właśnie o tym pisać 😀 Smakowite przepisy. Będziem się inspirować 😛
już nie mogę doczekać się sezonu na arbuzy, będzie pysznie!
Podoba mi się ten pomysł z szampanem 😉
Pomysły są rewelacyjne. Ja uwielbiam jeszcze taka prosta sałatkę: arbuz,feta,pietruszka natka i prażony słonecznik?
Bardzo pyszne. Też wypróbuję.
Naleśniki z arbuzem? Jutro jadę na rynek to kupię jakiegoś arbuza i przetestuję przepis, chociaż raczej bez czekolady…
Świetne pomysły!
Super 🙂 Sałatka z serem pleśniowym- nie jadłam muszę to nadrobić
Ja często robię wodę arbuzową, a sałatkę próbowałam, tylko, że z serem feta i prażonym słonecznikiem – pyyycha! 🙂 polecam
Sałatka z arbuzem wygląda bardzo fajnie 🙂
Zapraszam do siebie 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
w sumie napiszę to: nie lubię arbuza. Nie przepadam, gdy mam wybór, sięgam po coś innego. ale Twoje zdjęcia są tak urocze, że kuszą aż za bardzo
Uwielbiam arbuza:) nie wiadomo dlaczego, ale przyszedł mi na myśl kolejny sposób:) Nasiadówka z arbuza na odparzenia:)
Lubię arbuzy. Pomysły ciekawe, skorzystam
A właśnie dzisiaj kupiłam arbuza i myślę, że skuszę się na tego shake’a. Z szampanem niestety nie mogę zrobić, bo karmiąca jestem :).
Ja arbuza uwielbiam, chociaż nigdy zbytnio nie eksperymentowałam z nim w kuchni. Zazwyczaj jem go samego lub w sałatce owocowej. Bardzo podoba mi się zrobienie wody arbuzowej lub arbuzowego shake. Opcja z arbuzowym orzeźwieniem też bardzo mi się podoba 😉
Piękne arbuzowe kompozycje! I do tego na pewno smaczne 🙂 Słodki arbuz porn 😉
Pyszności! Uwielbiam arbuza w każdej postaci, w szczególności w drinkach. 🙂 Chętnie wypróbuję sałatkę!
W weekend wypróbuje arbuzowe orzeźwienie brzmi super, mam nadzieje, że zdążę zanim rodzinka zje całego arbuza 😉 pozdrawiam i zapraszam do nas https://siostrydajarade.blogspot.com/2016/07/wyrolowana-fasolka.html
Chyba jutro znów pójdę po arbuza, zaciekawiły mnie naleśniki 😀 a wodę arbuzową pijam często i gęsto, tylko najpierw mrożę kostki ze zblendowanymi malinami, które później wrzucam do wody arbuzowej 😀
Ja biore wszytko! Kocham arbuza pod kazda postacia! <3 Sciskam, Daria xxx
Ale mnie zainspirowałaś, jutro kupuję arbuza!
Owocowa sałatka – arcydzieło – kompozycja naprawdę letnia i woda arbuzowa moja ulubiona zamiast słodkiej lemoniady! Bardzo wakacyjnie tutaj u Ciebie 🙂 z pozdrowieniami
Smacznie,pięknie ,kolorowo! Ja bez arbuza nie rozpoczynam dnia . Wcześniej wydrążam z niego małe kulki specjalnie do tego przystosowaną łyżeczką i przechowuję w zamkniętym pojemniku w lodówce. Kuleczki te wyglądają bardzo dekoracyjnie w szklanym deserowym naczyniu wypełnionym prawie po brzegi ,a na nich kulka lodów.
Niby takie proste, a na część bym nie wpadła 🙂 Akurat mam jeszcze pół arbuza to może w weekend strzelę sobie z szampanem albo w sałatcę 🙂
Arbuz, zwłaszcza zimny, jest idealny sam w sobie i nie jest mu potrzebne towarzystwo 😀
Dla mnie arbuz tylko w postaci…arbuza. Żadne szejki, żadne sałatki 🙂 Najlepszy jest świeży i chrupiący (nie, nie nudzi mi się). Kiedyś kolega robił nam drinki ze zmiksowanym arbuzem i niestety mnie odrzucało, bo po zblendowaniu zrobiły się takie farfocle i piana na górze… nie umiałam tego pić 🙂
Spoko, rozumiem Cię doskonale, bo najczęściej też jadamy saute, ale jako dodatek też jest wdzięcznym owocem.
sałatka z serem pleśniowym mnie nęci bo to idealna kompozycja dla mnie! Dzięki!
Polecam. A najnowszy wpis z arbuzem w roli głównej widziałaś? Z soboty.
Pewnie, że widziałam:) Z Twoim blogiem jestem na bieżąco:) Masz jakiegoś linka do nagrania zPNŚ?
Proszzzz http://pytanienasniadanie.tvp.pl/33228228/chorwacja-ulubiony-kierunek-wakacyjny-polakow
Ach, miło się Ciebie słucha:) Nie wiem czy się stresowałaś, ale w ogóle tego nie widać:) Chyba, że to któryś raz z kolei;)
Któryś, ale zawsze się stresuję. I bardzo stresuje mnie też to, że kamera mnie tak nie lubi. Ale przyjmuję zaproszenia do telewizji śniadaniowej, bo jest to dla mnie cenne doświadczenie pod wieloma względami.
ja do wody z arbuzem dodaję rozmaryn 🙂 spróbuj pycha 🙂
Tak, to jest fantastyczna opcja i również jedna z moich ulubionych, choć rozmaryn częściej łączę z pomarańczą.