
29 lip To danie nie zrujnuje Twojej talii
Jako wstęp do kolejnego artykułu w letnim klimacie przygotowałam dzisiaj na obiad lekkie i szybkie danie z jednym z moich ulubionych makaronów – danie z kurczakiem i makaronem ryżowym. Makaron ryżowy cenię sobie ze względu na to, że jest lekkostrawny, pozbawiony tłuszczu, cholesterolu i chemii, nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Posiada natomiast dużo białka, soli mineralnych i witamin. Można go przygotować w przeróżny sposób, zarówno na gorąco, jak i zimno. Można go usmażyć, ugotować lub udusić wraz z ulubionymi warzywami i ziołami. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i dań głównych. Jest też idealnym rozwiązaniem, kiedy mam mało czasu na przygotowanie posiłku lub brakuje mi pomysłu na obiad z uwzględnieniem niewielkiej ilości składników i jednocześnie mogę nasycić nim żołądek.
Danie z makaronem ryżowym i makaronem z cukinii
oraz kurczakiem
- makaron ryżowy (1 opakowanie)
- cukinia średniej wielkości (2 sztuki)
- pierś z kurczaka lub indyka (800 g)
- czosnek (2 ząbki)
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- kiełki – mix ziół lub natka pietruszki (dla dekoracji)
Kurczaka lub indyka pokroić w cienkie paski i zapiec w piecu lub usmażyć bez tłuszczu na grillowej patelni przyprawiając do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Do mięsa dodać pokrojony na cienkie plasterki podsmażony czosnek. Cukinie pokroić w cieniutkie paseczki (ja użyłam do tego zwykłej obieraczki do warzyw) i zapiec w piekarniku w 200 stopniach (można ewentualnie na surowo, jeśli paski są bardzo cienkie). Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Danie udekorować kiełkami lub natką pietruszki.
Smacznego. Przy okazji podzielcie się swoimi letnimi i lekkimi faworytami, które nie wymagają długiego stania przy kuchni w upalny dzień.
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, będzie mi miło jeśli napiszesz do mnie dwa słowa poniżej w komentarzu lub/i udostępnisz artykuł dalej.
Jeśli chcesz też widzieć na bieżąco nowe wpisy na blogu i to co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam Cię do polubienia fanpage’a Esencji na Facebooku, regularnego zaglądania na Instagram i odwiedzania mnie na Twitterze.
Fajnie, że jesteś 🙂
Bardzo fajny przepis, koniecznie muszę spróbować!
Danie pycha. U mnie w tym tygodniu królowały ogórki – był chłodnik z ogórków 🙂
Niestety nie potrafię robić chłodników, a to dlatego, że ich nigdy nie robiłam, bo za nimi nie przepadam. Co innego ogórki 😉
Makaron ryżowy jadłam raz i tak się zastanawiam czemu tylko raz … ? Ale ten z cukinii, kiedy pierwszy raz zrobiłam, tak jestem nim oczarowana. A Twoje danie wygląda pysznie 🙂
Aż się głodna zrobiłam.. 🙂
Idealne dla mnie – dzięki! 🙂
Dzięki! Takich przepisów nigdy za wiele, a gdyby tę cukinię też na tej patelni grillowej udyrdolić, żeby było szybciej? chyba można, nie?
Muszę wreszcie sama przyrządzić makaron ryżowy. Jeszcze nigdy tego nie zrobiłam, a podejrzewam, że jest coś w moim guście.
Ps. Piękne zdjęcie potrawy ?
Bardzo fajne, lekkie danie:) u mnie też ostatnio króluje cukinia pod różnymi postaciami, jednak nie próbowałam jeszcze robić z niej makaronu:)
Jak dla mine bajka jedynie bez kurczaka 😉 Pozdrawiam, Daria xxx
Piękne i pewnie przepyszne danie 🙂
Zapraszam 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
Qurcze, nie wiedziałam że ryżowy ma białko. Chyba wróci do łask ;). A przepis wygląda smakowicie- ale czy nie jest zbyt mdły? Bo cukinia i ryżowy jakoś takie bezsmakowe są dla mnie, albo nie umiem ich zrobić ;).
ps. Ja jem głównie chłodnik na botwince w upały 🙂
O makaronie z cukinii słyszałam już od kilku osób i chociaż bardzo lubię cukinię do tej pory jakoś do mnie nie przemawiał. Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i sprawia, że mam ochotę coś podobnego przygotować 🙂