
27 maj 7 pomysłów na urodzinowe menu dla dzieci. Idealne na przyjęcie w ogrodzie. Albumy do wygrania
Pomysły na urodzinowe menu.
Wymyślone przez dzieci i dla dzieci.
Do wygrania albumy
z fantastycznymi przepisami mistrzów kuchni!
Wyobraźcie sobie urodziny dziecka w ogrodzie przy pięknej, słonecznej pogodzie. Szum drzew, śpiew ptaków, duża przestrzeń, pełna swoboda, szczęśliwe, biegające dzieci po trawniku o soczystej zieleni. Na nim kilka rozłożonych kocy z grami i akcesoriami do zabawy, a obok piknikowe kosze wypełnione smakołykami.
A teraz wyobraźcie sobie, że przeniosłam urodziny starszej córki z końca marca na koniec maja tylko po to, żeby ziścić jej marzenie o przyjęciu ogrodowym. To było wczoraj, w Dniu Matki – taką miałam ułańską fantazję, żeby połączyć te dwie, jakże różne do świętowania okazje. I wszystko byłoby pięknie, gdbyśmy nie trafili na jeden, jedyny dzień bez słońca, za to z burzą i nasączonym deszczem trawnikiem ?
Wiecie, to jest nawet zabawne, kiedy organizuję coś pełna wiary, że wszystko pójdzie zgodnie z planem, a potem staję w obliczu realizacji planu B.
Myślicie, że ktoś się zmartwił zmianą pogody i formuły urodzin? Albo że przyjęcie było może nieudane? Było fantastyczne, bo dopisali goście, a to oni są najważniejsi! Impreza odbyła się na zadaszonym tarasie i zupełnie nieplanowanie trwała 8 godzin! Zresztą widzieliście na Instagram Stories.
Z tej okazji mam też dla Was gotowy przepis na udane urodzinowe przyjęcie ogrodowe, kiedy zawiedzie pogoda. Potrzebne będą:
- dobry humor bez ograniczeń
- stos przemoczonych od biegania po deszczu trampek i skarpetek jako ślad dobrej zabawy
- menu wymyślone i przygotowane przez dzieci
- luz opiekunów (można zrobić sobie kawę, usiąść z boku i uczyć się od dzieci jak niewiele potrzeba do dobrej zabawy)
A teraz chciałabym odnieść się do przedostatniego punktu, ponieważ po raz pierwszy moja córka sama wymyśliła i przygotowała, z moim niewielkim wsparciem, urodzinowe menu. Jestem z niej ogromnie dumna i przyznaję, że przy tej okazji i ja nauczyłam się czegoś nowego. Tym właśnie chcę się dzisiaj z Wami podzielić.
Z przyjęciami urodzinowymi dla dzieci zwykle jest tak, że na stole często królują żelki, pizza, frytki, cola, itd. Menu pożądane przez dzieci, prawdopodobnie przez panujące zwyczaje wśród rówieśników, niekoniecznie za to pożądane przez rodziców. Okazuje się, że fajnym rozwiązaniem jest pozostawienie dzieciom pewnej swobody nie tylko w wymyślaniu zabaw dla gości, ale też w tym czym można ich poczęstować.
Czytając poniższe propozycje weźcie proszę pod uwagę to, że dzieci bardzo się starały, by wszyscy zaproszeni goście byli zadowoleni. W urodzinowym menu znalazły się zdrowe rzeczy, ale także słodkie i słone przekąski. A w organizacji imprezy mojej starszej córce pomagała jej młodsza siostra, lat 6 oraz koleżanka z klasy, bowiem była to ich wspólna impreza urodzinowa.
Oto propozycje dzieci dla dzieci i moja gorąca rekomendacja ich urodzinowego menu:
Zdrowe owocowe lody w wafelkach z tortilli*
Takie lody i wafelki robiłyśmy po raz pierwszy i wyszły pysznie. Lody, które przypominają bardziej sorbety są naprawdę łatwe do zrobienia. Dzisiaj powstała kolejna wersja z kiwi, a w najbliższym czasie planujemy mango z jogurtem oraz jagodowe. Przy wafelkach trzeba dziecku pomóc, by je uformować tak, żeby utrzymały się w pionie, czyli musimy postarać się o chociaż minimalnie płaski spód.
Składniki na lody:
- 6 bananów
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g malin (my użyłyśmy mieszanki malin z truskawkami i czarną porzeczką)
- mięta do dekoracji
Składniki na domowe wafelki do lodów:
- 1 opakowanie placków (my użyłyśmy pszennych z otrębami pszennymi i siemieniem lnianym)
- 80 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Banany kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do woreczka na mrożonki i zamrażamy. Podobnie mrozimy pozostałe owoce. Na 15 minut przed przystąpieniem do robienia lodów, wyjmujemy owoce z zamrażarki, a następnie miksujemy je blenderem na jednolitą masę. Możemy też pozostawić niezmiksowane maleńkie kawałki owoców do chrupania.
Placki tortilli smarujemy z obu stron bardzo cienką warstwą masła i posypujemy cukrem trzcinowym. Kroimy je na 4 części jak pizzę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu), a następnie pokrojone na trójkąty tortille wkładamy do pojemników na muffiny lub do ceramicznych ramekinów formując z nich wafelki. Pieczemy ok. 20 minut aż zaczną brązowieć. Po tym czasie wyjmujemy blachę z gotowymi wafelkami pozostawiając je w foremkach do wystudzenia.
Lody dekorujemy listkami mięty, ale możemy też dodać dla ozdoby całe lub przekrojone owoce.
Truskawkowo-arbuzowa miodolada*
Najprostsza do zrobienia lemoniada, którą można podać w zależności od ilości użytej wody w wersji bardziej lub mniej gęstej. Za kostki lodu posłużą nam zamrożone truskawki!
Składniki:
- 1 kg arbuza
- sok z 1 limonki
- 300 g truskawek
- 4 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy (my użyłyśmy tego drugiego)
- 200 ml lekko gazowanej wody (w naszej wersji bez wody, ponieważ arbuz wypuścił jej wystarczająco dużo)
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Arbuza schładzamy w lodówce przez ok. 1-2 godzin. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek kroimy na ćwiartki i wkładamy do zamrażarki – posłużą nam jako kostki lodu. Resztę truskawek odkładamy na później.
Schłodzonego arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miksera, dodajemy miód lub syrop z agawy i miksujemy. Dodajemy odłożone truskawki i ponownie miksujemy. Na koniec wlewamy sok z limonki, wodę (opcjonalnie) i mieszamy.
Miodoladę podajemy w wysokich szklankach z kolorowymi słomkami, a do ich udekorowania dodatkowo możemy użyć listków lub gałązek mięty i połówek świeżych truskawek. Do środka dorzucamy kilka kostek lodu w postaci zamrożonych truskawek.
Quesadillas z kurczakiem, serem i ulubionymi dodatkami*
W domu mam samych fanów quesadillas, a moje dzieci robią je czasami 2-3 razy w tygodniu za każdym razem zmieniając składniki. Tym razem zamiast tradycyjnej szynki pomogłam im zrobić kurczaka z przyprawami, ale użyłyśmy więcej dodatków niż w przepisie i w ten sposób powstały dwie wersje urodzinowych quesadillas.
Składniki wg przepisu z książki*:
- 6 placków tortilli (razowe, pszenne z otrębami, barbecue)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 180 g sera cheddar
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- słodka papryka do smaku
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, oregano, bazylią oraz słodką papryką, a następnie krótko smażymy na klarowanym maśle i dużym ogniu. Na blacie rozkładamy 3 tortille i na każdej układamy usmażone kawałki kurczaka posypując startym serem. Przykrywamy pozostałymi 3 tortillami, dociskamy i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowa półka) przez około 5-7 minut. Gotowe quesadillas kroimy na desce jak pizzę na kilka trójkątów.
Składniki naszej wersji:
- 6 placków tortilli (razowe, pszenne z otrębami, barbecue)
- 300 g pokrojonej w kostkę lub w plastry szynki (serrano, z indyka)
- 180 g sera gouda (plastry)
- kilka przekrojonych na pół koktajlowych pomidorków
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka sweet palermo (cienkie krążki)
- 25 g kiełków słonecznika
- garść rukoli
- bazylia do dekoracji
- masło do smarowania
Przygotowanie:
Placki tortilli smarujemy cienką warstwą masła i układamy dowolnie składniki. Przykrywamy plackiem i zapiekamy jak wyżej w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu placki dzielimy na 4 części i ewentualnie dekorujemy świeżymi ziołami (bazylia) lub warzywami.
Aromatyczne dipy
Skoro są quesadillas to muszą być i dipy. W tym dniu powstały trzy wersje dipów, a każdy o innym aromacie.
Składniki na guacamole:
- 1 miękkie awokado
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- kilkanaście listków bazylii, ale bardziej aromatyczna byłaby kolendra
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę. Krótko miksujemy blenderem z pokrojonym czosnkiem i listkami bazylii lub kolendry. Dodajemy olej, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Składniki na dip z pomidorów i bazylii:
- 2 duże malinowe pomidory
- 1 ząbek czosnku
- kilkanaście listków bazylii
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem z bazylią i czosnkiem. Na koniec dodajemy pieprz. My wybraliśmy wersję uproszczoną i trochę zdrowszą, ale całość można również podsmażyć. Wtedy dip będzie gęstszy, bo wyparuje woda z pomidorów.
Składniki na dip śmietanowy:
- jogurt naturalny z dodatkiem śmietany
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy składniki i gotowe.
Owocowa sałatka
Ta sałatka autorstwa Julki – koleżanki mojej córki w zasadzie nie wymaga opisywania, bo jej składniki to mix pokrojonych świeżych, chrupiących owoców.
Składniki:
- truskawki
- winogrono
- kiwi
- banan
Woda smakowa
Wody smakowe to również specjalność moich dzieci, a tajemnica i jednocześnie atrakcja ich przygotowywania polega na dodawaniu dowolnych owoców, najchętniej sezonowych. Najczęściej przygotowują po prostu wodę z cytryną, limonką, miętą i imbirem, a obecnie do wody dodają także zamiennie poniższe składniki. Takie domowe wody smakowe, to jeden z najlepszych sposobów na kształtowanie nawyku picia wody. Ładnie wyglądają podane w przezroczystym dzbanku.
Składniki:
- truskawki
- maliny
- pomarańcze
- mango
- listki mięty
- gałązki rozmarynu
- gałązki bazylii
- plasterki cytryny
- plasterki limonki
- plasterki imbiru
- kostki lodu
Piernik zamiast urodzinowego tortu
Tak to już jest, że jak dziecko nauczy się piec jakieś ciasto to tłucze je do znudzenia. Przyznaję, że mi się już znudziło, a moim córkom wręcz przeciwnie. Plus jest taki, że mogą przygotować sobie całkowicie samodzielnie ciasto urodzinowe. Tak było w tym przypadku. W roli tortów urodzinowych wystąpiły dwa pierniki autorstwa mojej 6-letniej i 11-letniej córki, a przepisy, z których korzystały znajdziecie w poniższym artykule. Za dekoracje całą odpowiedzialność wzięły na siebie dziewczyny. Jakby co, ja w tym swoich palców nie maczałam ?
Przepis na puszysty piernik – ciasto, które zawsze się udaje
Jestem ciekawa czy spodobały się Wam powyższe propozycje na dziecięce garden party w wydaniu tarasowym ?
Na koniec mały konkurs. Zaznaczone gwiazdką (*) przepisy pochodzą z pięknie ilustrowanego albumu „Przepisy mistrzów”, a dla Was mam do wygrania 4 egzemplarze książek Amica, które zawierają przepisy na:
- obiad z rodziną (Adam Kozanecki)
- romantyczną kolację (Klaudia Budny)
- kinderbal (Beata Śniechowska)
- przyjęcie dla przyjaciół (Charles Daigneault)
Jeśli chcecie je otrzymać, podzielcie się poniżej w komentarzu swoimi ulubionymi przepisami na urodzinowe menu dla dzieci. Wiele osób szuka inspiracji w sieci, więc wspólnie możemy pomóc w skompletowaniu fajnych propozycji. Najciekawsze wybiorę i nagrodzę 6 czerwca br., a wyniki opublikuję w tym miejcu o godzinie 20:00. Mało tego, jeśli spodobają się moim córkom, poproszę je o ich wykonanie i zrobienie wpisu na bloga. To byłby ich debiut, może dadzą się namówić, co myślicie? Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie, bo albumy są piękne.
WYNIKI KONKURSU:
Albumy „Przepisy mistrzów” od Amica otrzymują:
1. Sylwia N.
2. Aga_s_22
3.
4. Kaśka Zet
Bardzo proszę o kontakt na: esencja@esencjablog.pl w celu wysłania nagród. Gratuluję i czekam na wiadomość 🙂
Poniżej znajdziecie również inne pomysły na urodzinowe menu:
Zdjęcie główne: Minh Trí/Unsplash, pozostałe autorka bloga – archiwum prywatne
***
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.
Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku i zajrzenia na Instagram. Jestem też codziennie na Instagram Stories.
[…] Esencja Blog […]
[…] Esencja blog […]
Super pomysły ale bardzo czasochłonne. Ja kupiłam maszynkę do popcornu Ariete bo często robimy bo lubimy mieli tez maszynkę do lodów. Po najniższej linii oporu
[…] „7 pomysłów na urodzinowe menu dla dzieci. Idealne na przyjęcie w ogrodzie. Albumy do wygra… […]
Lody są przepyszne. Polecam również takie połaczenie – banan + masło orzechowe 🙂
Witam, bardzo mnie Pani zainspirowała, skorzystam z prawie każdego pomysłu ?☺️
Ps. Podoba mi się skromność ale zarazem wesołość tych pomysłów na poczęstunek dla najmłodszych ? ❤️
Szkoda, że pogoda przestała nas rozpieszczać. Marzy mi się takie posiedzenie ze znajomymi na działce. Przeczytałam, że jesteś przeciwniczką pizzy na imprezach dziecięcych. Ja zawsze ją przygotowuje samodzielnie, dzięki czemu wiem, co trafiło „do środka”. Nie uważam takiej potrawy za typowy fast food, a jest naprawdę smaczna. Zauważyłam, że maluchy (i nie tylko…) ją uwielbiają. Minusem jest fakt, że nie zawsze udaje mi się stworzyć idealne ciasto. Fajny wpis, dodaje do ulubionych. Z pewnością zainspiruje się, gdy znowu będzie można imprezować w ogrodzie.
Ciekawe pomysły na przysmaki 🙂 ładnie to wszystko wygląda. Niedługo moja córka ma urodzinki i będziemy je organizować w ogrodzie, ale znalazłam tu inspiracje na słodkości dla dzieci. Myslę że mogłabym też wynająć dmuchaną zjeżdzalnię bo widziałam nawet tutaj http://www.kraina-zabaw.com.pl/ no ale to chyba za mało atrakcji.
Dmuchana zjeżdżalnia to za mało atrakcji? Ja nigdy o tym nie myślałam, bo uważam, że na prywatne przyjęcie to przesada, jeśli chodzi o koszty. Nam wystarczy własny ogród i pomysłowa głowa, a dzieciom pomysłów na zabawę nigdy nie brakuje.
I będę wdzięczna za niespamowanie w przyszłości linkami do firm zewnętrznych. Taka jest praktyka, no chyba, że ktoś o to wyraźnie prosi. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo fajny pomysl na sorbety lodowe. Pod koniec miesiaca wyprobujemy.
Polecam bardzo. My w tym sezonie też na pewno wrócimy do tematu i to nie raz. Moje dzieci i mąż bardzo lubią.
Olu to wszystko wygląda bardzo
apetycznie.
I takie właśnie było. Sama widzisz jaka to prostota, a ja zawsze twierdzę, że im prościej tym lepiej i zdrowiej 😉
O,nie! Ten wpis to samo zło! Mam ochotę zrobić wszystko!!! Pyszności ?
Czyli samo dobro! Rób 😀
Idealne menu na urodzinowe przyjęcie – zapisuję w zakładkach i na pewno do niego wrócę, bo urodziny syna tuż, tuż 🙂
Cieszę się. Wszystkiego dobrego dla Małego 😉
Cuuudnie, w ogóle nie widać braku pogody, jest kolorowo, aptycznie, słonecznie, że aż ślinka cieknie! Gratuluję dzieciakom pomysłów i zaangażowania. Wbijam na kolejną imprezkę:)!
Jesteś zawsze bardzo mile widziana, zresztą to wiesz i wiesz też, że dawno u mnie nie byłaś, więc czekamy na Ciebie z nowym psiakiem. Kiedy, kiedy?
Ojej jakie pyszności!!! chętnie bym od razu spróbowała wszystkiego <3 I taka książka byłaby idealna dla mojej małej Laury, ma już 5 lat, wie, że kolejne urodziny będą w domku a nie na sali zabaw, więc menu trzeba będzie układać! U nas jako przekąski zazwyczaj królują tortille zawijane, w środku dodatki jakie tylko chcemy. Zazwyczaj smarujemy jakimś puszystym, naturalnym serkiem, do tego świeży ogórek, łosoś skropiony cytryną, świeża, chrupiąca sałata i gotowe! Teraz tylko zwinąć w rulonik, owinąć w folię i odstawić do lodówki. Kroimy i zajadamy się! innym hitem są koreczki - dla dzieci owocowe! Jabłko zawijam w złotko,… Czytaj więcej »
Sylwia, gratuluję, album „Przepisy mistrzów” zagości u Ciebie w domu i mam nadzieję, że razem z małą Laurą przygotujecie coś pysznego. Gratuluję i poproszę o kontakt na: esencja@esencjablog.pl w celu wysłania nagrody konkursowej.
Dziękuję!!! 🙂
Że też nie wpadłam na to jabłko z szaszłykami ? dzięki za inspiracje.
Część z tych dań zrobiłabym i na swoje urodziny. Tort zawsze mile widziany:-)
Ale pieknie to wyglada. Kolorowo, zdrowo i mega kreatywnie ? myślę, że naprawdę warto włączać dzieciaki w organizacje takich imprez. Cudo ?
W końcu to ich impreza, prawda? ? Poza tym rzeczywiście warto, bo z czasem daje to fajne efekty. Dzieci wybierają zdrowsze rzeczy i są bardzo dumne z tego, że potrafią je zrobić?
Wafelki z tortilli?! Ciekawe, musze sprobowac 🙂
Przepisy bardzo się przydadzą. Uwielbiamy takie przekąski, sprawdzają się na imprezach domowych, także dla starszych. Arbuzowa miodolada to musi być coś pysznego! ♥ Uściski!
Wszystko było naprawdę pyszne, dzieciaki przeszczęśliwe, że same mogły przygotować przekąski, a goście, że spróbowali czegoś nowego.
Twoje propozycje na urodzinowe party też mi się bardzo podobały 🙂
Może uda mi się Ciebie namówić na wzięcie udziału w powyższym konkursie? 🙂
Polecam 🙂
250g płatków owsianych
50g żurawiny (20 płatków migdałów, 20 orzeszków lub co kto lubi)
100g mąki
3 jajka
4 łyżki miodu
100g masła
8g cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Prażymy na maśle płatki, na złoty kolor. Dodajemy miód, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Suche składniki mieszamy i dodajemy do płatków. Wrzucamy bakalie. Roztrzepujemy jajka i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy ciasteczka. Pieczemy 5 minut w temperaturze 160°C.
Smacznego 🙂
Ha, bardzo podobne do tych, które niedawno robiłam do kawy 😉 Domowe ciacha to zdecydowanie lepsza opcja niż te ze sklepu.
Sprawdziłam. Moje są trochę mniej fit 😉 Domowe ciasteczka też niestety uzależniają…. Jednak wyrzuty sumienia po nich nieco mniejsze 😉
Aga, album „Przepisy mistrzów” należy do Ciebie 🙂 Napisz proszę do mnie na: esencja@esencjablog.pl to umówimy się na wysyłkę nagrody. I gratuluję 🙂
Wowwwww 🙂 Super 🙂 Baaaaaardzo dziękuję 🙂
Ze względu na deficyt czasowy nie robię wypieków zbyt często, więc kiedy już się za nie zabiorę nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia 😉
Wow! Wszystko wygląda przepysznie! Na pewno zrobię te wafelki z tortilli, sorbet, miodoladę i wodę smakową (nigdy nie wpadłabym, aby wrzucić do niej aż tyle dodatków). Gdyby moje dzieci wymyśliły urodzinowe menu (a właściwie starszy syn, bo córka jeszcze za mała), wyglądałoby tak: 1) Kotleciki z ciecierzycy (falefel) + surówka z białej kapusty + pomidor + ogórek + sos czosnkowy + wszystko zawinięte w tortillę i lekko grillowane lub podpieczone. Brzmi jak zwykły kebab z budki, hehe, ale w wersji domowej jest o wiele zdrowszy, a to najlepszy sposób, aby moje dzieci zjadły warzywa. 2) Pieczone ziemniaczki, marchew, batat, burak,… Czytaj więcej »
Reniu, album „Przepisy mistrzów” jest Twój. Wyślij proszę adres na: esencja@esencjablog.pl. Mam nadzieję, że album Ci się spodoba 🙂
Olu, ale się cieszę! Dziękuję bardzo, już wysyłam adres i nie mogę się doczekać wszystkich tych pyszności 😉
Dzięki Renia za komentarz; zawsze byłam ciekawa jak wyglądałoby Twoje menu w wersji wege 😉
W sumie to mam ochotę zaskoczyć swoje dzieci i zrobię Twoje propozycje na któryś obiad.
Ale co do wody to nie wrzucaj wszystkich składników naraz 😉
Twoje propozycje wyglądają przepięknie. Są zdrowe, kolorowe i bardzo zachęcające do wypróbowania. Bardzo ciekawi mnie ten album z przepisami od Amica, dlatego spróbuję swoich sił w konkursie ? Moje propozycje na urodzinowe menu dla dzieci to: – szaszłyki z owoców nadziane na długi patyk i udekorowane świeżymi ziołami np. miętą – miniaturowe kanapeczki w różnych kształtach, do których zrobienia używam foremek do ciasteczek w kształcie serca, gwiazdki, prostokąta i zwierzątek; na kanapeczkach robię proste dekoracje, które imitują daną postać lub rzecz np. kota czy słońce; kanapeczki mają być urozmaicone w różne składniki, tak, żeby było i zdrowo i kolorowo –… Czytaj więcej »
Kasiu, zapraszam na maila esencja@esencjablog.pl w celu podania adresu do wysyłki albumu „Przepisy mistrzów”. Gratuluję 🙂
Bardzo sympatyczne propozycje; kanapeczki już zobaczyłam oczami wyobraźni, a co do naleśników to robiłam kiedyś z razowej mąki i uczciwie przyznaję, że zupełnie mi nie podeszły. W kwestii naleśników jestem wierna tradycji z dzieciństwa – nie jem ich często, ale jeśli już to tradycyjnie z białej mąki z ulubionymi dodatkami 🙂
P.S. Spaghetti z zielonym pesto albo z kurkami to nasz ostatni przysmak 😉
Ależ chętnie wzięłabym udział w Twoim przyjęciu urodzinowym, żeby spróbować tych wszystkich smakołyków ?
W konkursie raczej nie wezmę udziału, ponieważ moje propozycje są dosyć monotonne i chyba nie takie zdrowe. Dokładam wszelkich starań, żeby było jak najmniej słodyczy, ale przyjęcia urodzinowe rządzą się swoimi prawami i biorę pod uwagę preferencje również zaproszonych dzieci…
Wymyślając nasze menu urodzinowe braliśmy oczywiście pod uwagę pozostałe dzieci, ale staraliśmy się też zaproponować coś nowego. Pamiętam urodziny córki w Kuchni Spotkań Ikea dwa lata temu. Zorganizowałam je w formie warsztatów kulinarnych, podczas których dziewczyny miały przygotować dla siebie tylko zdrowe jedzenie. Nawet nie masz pojęcia jak były zachwycone tym pomysłem i zaskoczone tym co jadły, a jadły przecież to co same sobie zrobiły 🙂 Po krótce opisałam to tutaj -> http://esencjablog.pl/2016/05/07/najlepszy-pomysl-na-urodziny-dziecka-sprobuj-czegos-nowego/
Już jesteśmy głodni..zdjęcia i przepisy zachęcają do dziecięcej imprezy i wspólnej zabawy.
Mój syn uwielbia polędwiczki z kurczaka w panierce, doskonale sprawdza się własnoręcznie robiona pizza, mini hamburgery, które dzieci same dekoruja, szaszłyki z arbuzem, winogronem, bananami. Na deser lody z pokruszonymi ciastkami, kawałkami bazy, polane musem z truskawek lub malin. Zawsze też sprawdza się galaretka z owocami.
Zapiekanki z serem, z pieczarkami….Polecamy serdecznie. Napewno nie jeden maluch się skusi.
Mini pizze domowej roboty to zawsze dobry pomysł i przebój wśród dzieci, szczególnie wtedy, kiedy same dobierają sobie składniki 😉