Puszysty piernik 12

Przepis na puszysty piernik – ciasto, które zawsze się udaje

Subscribe
Powiadom o
guest
57 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izi
Izi
2 lat temu

Mój właśnie wyszedł z piekarnika i jest… naprawdę obłędny! Będę polecać dalej ❤️??

Joanna
Joanna
2 lat temu

Poleciła mi go przyjaciółka kilka lat temu i od tego czasu w okresie listopad , grudzień regularnie go piekę. Ja po wystudzeniu przekrajam go na pół i smaruję środek powidłami – w mojej ocenie w takiej formie jeszcze pyszniejszy:)

Basia
Basia
4 lat temu

Przepyszny ? musiałam tylko zmodyfikować czas i Temp pieczenia bo moj piecyk jest za mocny i wyszedł super

Weronika
Weronika
4 lat temu

czy te suche składniki dodać wszystkie odrazu jak ubijemy białka z cukrem ?

Lilla
Lilla
5 lat temu

Tak pięknie piszesz o tym pierniku, Olu, że już to jest powodem, aby się nim zainteresować.??

Ula
Ula
5 lat temu

Halo. Czy żółtka potem też się dodaje z resztą składników?

trackback

[…] Przepis na puszysty piernik – ciasto, które zawsze się udaje […]

Monika
Monika
6 lat temu

Już kilka razy robiłam ten piernik i zawsze jest pyszny! Moje dziecko lubi tez w wersji babeczek ?

Marta
Marta
6 lat temu

Piernik robiłam wczoraj, wyszedł faktycznie puszysty i ładnie wyrósł.Przepis jak najbardziej POLECAM! Jednocześnie jestem zaskoczona ze tak ładnie wyszedł a w składzie ma tylko 2 jaja ☺. Suche składniki ubijalam mikserem krótko aby tylko połączyć co rzeczywiście dało efekt puszystosci (ważne żeby nie przebić). Co do pieczenia to wstawiłam go jako 2 ciasto także piekarnik był nagrzany do 170st I trochę się zaczął przypiekac. Zmniejszyłam temp. i sie uratował. Fakt, że nie zrobilam jak w przepisie ale myślę, że kwestia minut i temp to tez indywidualna sprawa piekarnika, a każdy z nas swój sprzęt zna najlepiej?.

katarzyna
katarzyna
6 lat temu

Zawsze uczono nas ze ubite bialka sie dodaje na koniec i delikatnie miesza. A tu bialka sie ubija i potem ta piane miksuje ze skladnikami…cos nowego…ale moze to jakis tajny ruch

Marta
Marta
6 lat temu
Reply to  katarzyna

Piana i tak rozrzedza się po dodaniu mokrych składników, ale wydaje mi się ze ma tu znaczenie krótkie miksowanie suchych składników (przebicie ich może spowodować opadniecie ciasta).

ADRIANNA MISZCZYNSKA

ależ cudowny blog, pierwsza klasa po prostu. na ten przepis aż ślinka leci, będę musiała się zmierzyć z przepisem 🙂 http://www.adrianaemfashion.blogspot.co.uk

Dawid Lasociński/Swiathegemona

No i zapachniało świętami 🙂 Wyspecjalizowałem się w pierniczkach, więc pewnie piernika nie upiekę, al jestem wielkim amatorem dobrych pierników, a niewiele osób potrafi je właściwie upiec…

Step by step
8 lat temu

Czegoś takiego szukałam na święta, by upiec z moim trzynastoletnim dziewczęciem. Dziękuje

Lady Szpilka
8 lat temu

Świetne zdjęcia! 😀 Podziwiam za zdolności 😀
A przepis nie trudny wiec można piec nawet jak się nie potrafi 😉

Alina Dobrawa
8 lat temu

Jeśli zawsze się udaję to coś dla mnie 🙂 :).
Wygląda przepysznie i spróbujemy na pewno :).
A tak poza tym to piękny blog. Będę regularnie zaglądać 🙂

jogosfera
8 lat temu

Też dzisiaj piekłam, tyle że bez jajek 🙂

Anna - Szkolne inspiracje

Lubię szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Musze upiec kilka blach przed świętami, a przecież się nie rozdwoję. Dzięki za przepis. 🙂

Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl

Czarujesz Tym przepisem ???

Zabiegana Mama
Zabiegana Mama
8 lat temu

Wygląda obłędnie i gdyby nie fakt, że dziś popełniłam sernik na zimno i leśny mech to pewnie po nocy jeszcze bym go piekła 😀 Zachowuję przepis 😉

Matka Wielowymiarowa
Matka Wielowymiarowa
8 lat temu

Wykorzystam przepis na pewno

Patrycja Janicka
8 lat temu

Ojej, muszę go koniecznie zrobić! Wygląda niesamowicie 🙂

Lucyna | well-well
8 lat temu

świetnie wygląda, pewnie bosko pachnie

Asia | amelushka
8 lat temu

Uwielbiam pierniki w wersji puszystej, dlatego też przepis na pewno wykorzystam 🙂

Agnieszka Jezierska|Agumama.pl

Pachniało mi przez Ciebie cały piątek 😉
Po opublikowaniu przepisu zorientowałam się, że u mnie w domu bardzo podobny produkujemy pod nazwą Wściekła Baba 🙂

Blog Zdobywcy
8 lat temu

Piernik prezentuje się smakowicie 😉

Dziewczyna z agencji

Pytanko mam! Włączyć piekarnik, ustawić 180 stopni i wstawić już piernik i mimo to tylko 40 minut trzymać go w środku

Aleksandra Bohojło
6 lat temu

Tak, to jedyne ciasto, które wstawiam do zimnego piekarnika, ale po 40 minutach zawsze sprawdzam długim, drewnianym patyczkiem czy jest w środku dopieczone, bo z zewnątrz na pewno będzie ładnie zarumienione. Zwykle zostawiam je też w wyłączonym już piekarniku (po tych 40 minutach), żeby ostygło przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.

Dziewczyna z agencji

dzięki! tak zrobię 🙂

Dawid Lasociński/Swiathegemona

Tak naprawdę lubię dwa ciasta – piernik i sernik. Sernik robię mistrzowski, piernik nigdy mi nie wyszedł. Sprawdzę ten przepis 🙂

Karola
Karola
6 lat temu

Ej, Dawid, nie bądź żyła, pochwal się mistrzowskim przepisem na sernik, tak go lubię…. 😉

Dawid Lasociński/Swiathegemona
Reply to  Karola

Trochę nie wypada przepisu umieszczać w komentarzach, ale jakby co na maila mogę wysłać 🙂

Aleksandra Bohojło
6 lat temu

Wypada, wypada. Jak wartościowe to ja nie mam nic przeciwko. Przepis koleżanka prosi, to ja też chcę. Może polubię serniki dzięki Tobie?

Aleksandra Bohojło
6 lat temu

Spróbuj mi tylko powiedzieć, że ten przepis Ci nie wyjdzie.
Przeczytaj komentarz poniżej, bo zawiera cenne informacje. Chyba zedytuję wpis.
Ja uwielbiam jeszcze szarlotkę domowej roboty.

Dawid Lasociński/Swiathegemona

Jeżeli mi nie wyjdzie, to na pewno o tym napiszę 🙂 🙂 🙂
Zedytuj wpis, bo te informacje mogą być ważne dla wielu osób (poza tym google lubi edytowane wpisy 🙂
A szarlotka. Mój tata robił bardzo dobrą, ale nigdy nie było to moje ulubione ciasto…

Aleksandra Bohojło
6 lat temu

Jak to google lubi edytowane wpisy? O czym ja nie wiem?
W sensie, że odświeżoną treść starych wpisów?

Dawid Lasociński/Swiathegemona

Przeczytaj na blogu „Jestem interaktywna” wpis Lifehacki SEO. A szczególnie poradę Beaty Redzimskiej na zwiększenie ruchu na blogu. Tam jest wszystko 🙂

Aleksandra Bohojło
6 lat temu

Dzięki Dawid. Już tyle na ten temat przeczytałam, ciekawa jestem czy coś mnie jeszcze zaskoczy. Poza tym, te informacje często się dezaktualizują i pojawiają się nowe. Idę czytać.

Paulina I By Bien makeup

Zajadam się właśnie piernikiem według Twojego przepisu 🙂
Wyszedł super, chociaż przesadziłam chyba nieco z kakao 😉 następnym razem się poprawię.

Aleksandra Bohojło
6 lat temu

Haha, najważniejsze, że wyszedł i Ci smakuje 🙂
Fajnie, że wróciłaś tutaj, żeby napisać parę słów i cieszę się, że spróbowałaś ten przepis.

Karola
Karola
6 lat temu

To ja, jako dyletant, zapytam – czy ma znaczenie w jakiej kolejności dodajesz składniki? Rozumiem, że białko z cukrem jest pierwsze, ale co potem, mąka czy jednak np olej i mleko?

Aleksandra Bohojło
6 lat temu
Reply to  Karola

Prostota tego przepisu polega na tym, że po ubiciu piany z białek i dodaniu do nich cukru (pkt 1), dorzucamy wszystkie pozostałe składniki razem (pkt 2). Dlatego to ciasto przygotowują moje dzieci i zawsze wychodzi idealnie 🙂
Powodzenia 🙂

Karola
Karola
6 lat temu

Jesteś cudna, dziękuję,właśnie się zabieram do pichcenia! PS. A foremkę jakiej masz średnicy?

Aleksandra Bohojło
6 lat temu
Reply to  Karola

25 cm. Już edytowałam wpis, bo kilka osób rzeczywiście o to pytało. Pozdrawiam serdecznie.

Ewelina Stera
Ewelina Stera
6 lat temu

Mam pytanie czy można dodać trochę bakalii do tego piernika? Czy będzie już za ciężki?

Aleksandra Bohojło
6 lat temu
Reply to  Ewelina Stera

Myślę, że może wyjść za słodki, bo powidła śliwkowe i cukier nadają już nieco słodyczy, ale jeśli tak lubisz daktyle to możesz je użyć może zamiast cukru. Powidła nadają miękkości temu piernikowi, a daktyle mogą zmienić tę konsystencję i nie będzie już taki puszysty. Chyba, że je długo namoczysz i zmiksujesz na gładką masę. Nie próbowałam, bo bardzo lubię ten przepis takim jakim jest 🙂

Ewelina Stera
Ewelina Stera
6 lat temu

Bardziej miałam tutaj na myśli drobno posiekane orzechy czy też płatki migdałowe

Aleksandra Bohojło
6 lat temu
Reply to  Ewelina Stera

Boże, nie wiem dlaczego przeczytałam o daktylach skoro jest mowa o bakaliach! 🙂 Bardzo Cię przepraszam. Już wiem dlaczego tak się stało. Odpowiadając na Twój komentarz miałam w głowie i odpowiadałam jednocześnie na inny (najnowszy na blogu -> http://esencjablog.pl/2017/12/06/zdrowy-przysmak-bez-pieczenia/), którego głównym bohaterem są daktyle 😀

Co do orzechów i płatków, nie stosowałam, ale myślę, że nadadzą piernikowi chrupkości. Na migdały bym się zdecydowała (są delikatniejsze), nad orzechami zastanowiła, ale jeśli bardzo drobno je zmielisz to będzie inna konsystencja piernika. Spróbować zawsze można 🙂

Weronika
Weronika
6 lat temu

A ja mam takie pytanie – czy żółtka z 2 jajek również wchodzą w skład pozostałej mieszaniny, dodawanej po ubiciu piany z białek?

Aleksandra Bohojło
6 lat temu
Reply to  Weronika

Tak, oczywiście – punkt 2 🙂 Przyjemnego pieczenia i dobrych świąt 🙂

Weronika Dziedzic
Weronika Dziedzic
6 lat temu

Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Również życzę spokojnych Świąt 🙂