
20 mar 3 pożywne desery z nasionami chia.
Czy słyszeliście o nasionach szałwii hiszpańskiej? Ależ oczywiście, że tak. To nic innego, jak popularne ostatnio nasiona chia należące do tzw. superfoods, czyli żywności, która zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Nasiona chia są niskokaloryczne i niesamowicie zdrowe – bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, mają dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i błonnika, stanowią też źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6.
Desery z ich użyciem są bardzo proste do przygotowania. Ich skład i wygląd ogranicza jedynie nasza wyobraźnia, a efekty końcowe zachwycają. Pękate szklaneczki lub kieliszki wypełnione warstwowo kolorami zachęcają do spróbowania nawet najbardziej opornych.
Oto moje propozycje pożywnych deserów z nasionami chia przygotowane, uwaga, przez moje dzieci pod moim czujnym okiem. Fajna zabawa, mówię Wam 🙂
Pomarańczowy deser
- nasiona chia
- mleko kokosowe
- pomarańcza
- banan
- migdały
- odrobina jogurtu naturalnego (do zagęszczenia)
- owoce (ja użyłam mrożonych)
- odrobina miodu
- listki mięty
- preparowana kasza jaglana
Zielony deser
- nasiona chia
- kiwi
- liście szpinaku
- imbir
- jogurt naturalny gęsty
- naturalne płatki z pełnego ziarna owsa
Czerwony deser
- nasiona chia
- jeżyny
- maliny
- truskawki
- jogurt naturalny gęsty
- granola z granatem i jagodą
- liście mięty
Kilka wskazówek, aby deser z nasionami chia był:
- udany – zachowaj odpowiednie proporcje wody do nasion – na 1 szklankę wody potrzeba przynajmniej 3 łyżek nasion chia. Nasiona żelują się i zwiększają swoją objętość dziewięciokrotnie, dlatego przez pierwsze pół godziny mieszaj je kilkukrotnie, aby uniknąć grudek, a następnie wstaw na całą noc do lodówki.
- efektowny – użyj przezroczystych naczyń i układaj składniki warstwowo
- smaczny – nasiona chia nie mają smaku, dlatego możesz użyć owoców i warzyw (np. w zmiksowanej postaci) lub dodać ulubione przyprawy typu wanilia, gałka muszkatołowa, syrop klonowy, imbir.
Nasiona chia możesz stosować także jako dekoracyjną posypkę (desery, koktajle, sałatki, dania) lub dodatek do wypieków i dań głównych (w zmielonej postaci).
Fot. Esencja
[…] desery z nasionami chia (KLIK) […]
Pysznie wyglądają!
Mmmm…. uwielbiam! Ja właśnie ostatnio robiłam wersje pinacolada… z ananasem i wiórkami kokosowymi!
Koniecznie muszę wypróbować Twoje przepisy! Dziękuję!
Panna Joanna
I to mi przypomniało, że ja jadłam już chia… Nie raz 😉
Moja siostra robiła mi podobne desery, ale nazywałam je puddingiem.
Twoje smakowite zdjęcia mnie przekonały – kupuję chia i rozpoczynam produkcję wiosennych deserów 🙂
Bardzo lubię chia, a Twoje propozycje zdecydowanie przypadłyby mi do gustu.
Pozdrawiam serdecznie 😉
Ślinka leci jak na nie patrzę 😀 Desery jak najbardziej w moim guście smakowym. Jutro robię numer dwa.
Mniami! Smakowite przepisy i piękne zdjęcia! Narobiłaś mi apetytu 🙂 Koniecznie wypróbuję Twoje przepisy, bo już kończą mi się pomysły na zdrowe desery dla moich dzieci
Wspaniałe desery, a zdjęcia mhhh bardzo apetyczne.
Ola Twoje zdjęcia są cudne! no zal mi d… ściska, ze sie pochorowalismy akurat na te warsztaty z fotografii ( i na kolejne 2 miesiące, ale to szczegół). Nadrobimy kiedyś 🙂 Piękne, jadłabym same zdjęcia. To dopiero kuchnia fit ?
Uwielbiam! Ja zawsze idę na łatwiznę i po prostu zalewam chię na noc mlekiem roślinnym. I tak jest pyszna, ale Twoje wersje z owocami- to dopiero odlot! Muszę przezwyciężyć lenistwo i zrobić coś takiego:)
Wow! Zielony wygląda fantastycznie 🙂 Nie sądziłam, że szpinak będzie pasował.
Idę do sklepu. Właśnie w tym momencie. Przyślę mojego męża z zazaleniami do ciebie 😉
Ślinka cieknie patrząc na Twoje zdjęcia! Zmuszasz mnie, żebym koniecznie wyszła dzisiaj na małe zakupy do sklepu.. Nasion jeszcze nigdy nie próbowałam, ale musi być w końcu ten pierwszy raz 🙂
Mam cały słój nasion, które czekają na mój lepszy dzień, więc jak widzę te Twoje pyszności, to mam od razu motywację, żeby wreszcie się za nie zabrać 🙂 dzięki za info o proporcji, bo z reguły robię na oko i różnie mi wychodzi 🙂 Pozdrawiam!!!
Jeśli to rzadki płyn (woda, sok) to 3 łyżki są ok, ale jeśli bardziej gęsty typu koktajl, gęsty jogurt owocowy, mleko kokosowe daję odrobinę mniej. Trochę na wyczucie.
chyba się skuszę 🙂 dzięki za przepisy 🙂 pozdrawiam . http://www.niecalkiemsamamama.blogspot.com
Wersja zielona z kiwi to zdecydowanie coś dla mnie.
O, dzięki Ci dobra kobieto! Kupiłam ten wynalazek i jakoś nie mogę zmotywować się, żeby go użyć 😉 Doceniam zdrową kuchnię, ale na co dzień gotuję bardzo tradycyjnie, potrzebuję inspiracji, żeby przekonać się do nowinek typu chia. A dzięki Tobie moja chia wyląduje w pomarańczowym deserze, mniam! 🙂
Olu, co rusz ostatnio czytam chia tu, chia tam i zupelnie nie wiedzialam co to jest i z czym sie to je. Teraz juz wiem. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata
Nie słyszałam jeszcze o tych nasionach, zaciekawiłaś mnie mocno, przy najbliższej wizycie w sklepie rozejrzę się za nimi. 🙂
Zielony i czerwony mówią do mnie: „zrób mnie i zjedz mnie”. Dzięki za super przepisy! 😉
Wyglądają oblędnie musze wypróbować
Szpinak i imbir ciekawe połączenie. Chyba wypróbuje bo wszystkie wyglądają pysznie!
Dziś paczka przyszła z superfoodsami, m.in. chia, no więc co mi pozostaje… 🙂
A co tam masz jeszcze fajnego w paczce? 🙂
Wyglądają przepysznie! Wiesz co, muszę w końcu spisać składniki, kupić co trzeba i spróbować. 🙂
Muszę wypróbować Twoje propozycje;) Małe mam doświadczenie z tymi nasionkami, ale wszystko przede mną;)
Ja uwielbiam takie desery. Jadłam już wiele razy, sama jeszcze nie robiłam. Obecnie poluje na nasiona, jak tylko kupię, te pyszności wylądują u nas na stole 🙂
trzeci muszę wypróbować – właśnie szukałam jakiś fajnych przepisów z nasionkami, bo mnie kusi ich zakup 😉
Polecam. Fajna zabawa z ich użyciem, no i super zdrowo 🙂
Świetnie wyglądają. Do nasion chia ciagle sie przymierzam i ciagle nie mogą yrafic do mojej kuchni:/