29 kw. 3 szybkie dania ze szparagami
Szparagi to jedne z najprostszych warzyw do przygotowania. Inspiracjom z ich udziałem nie ma końca. Od podanych z tartą bułką czy skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, poprzez zapieczenie z innymi warzywami, pod przykrywką cienkiego plasterka boczku aż po sałatki, zupy i jako dodatek do dań obiadowych czy porannego omleta doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi i jajecznymi.
Właśnie trwa sezon na szparagi, więc dziś ode mnie 3 szybkie dania ze szparagami, których przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 20 minut. To idealne propozycje, kiedy nie macie czasu lub pomysłu na smaczny i zdrowy obiad czy przekąskę.
Właściwości szaparagów
Sezon na szparagi jest dość krótki (kwiecień-czerwiec), dlatego warto go w pełni wykorzystać. Szparagi są nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania, ale też bardzo zdrowe (zapobiegają powstawaniu nowotworów, są cennym źródłem witamin C, K, witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, selenu, błonnika i kwasu foliowego), pożywne (zawierają dużo białka), lekkostrawne i niskokaloryczne (z powodzeniem mogą być stosowane w dietach odchudzających i redukcyjnych, bowiem 100 g zawiera zaledwie 18 kcal). Mówi się też, że szparagi są też jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków 🙂
Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę na ich wygląd. Świeże rozpoznamy po zamkniętych główkach bez oznak kwitnienia i lekko wilgotnych końcówkach. O ich świeżości świadczy też ich jędrność i charakterystyczny skrzypiący odgłos przy pocieraniu. Kupione zużywamy w ciągu 2, najdalej 3 dni.
Szparagami możemy cieszyć się przez cały rok, jeśli je zamrozimy, a wcześniej zblanszujemy, czyli włożymy do wrzącej wody i chwilę obgotujemy. Nie trzeba ich potem rozmrażać, tylko wystarczy wrzucić je na 2-3 minuty do posolonego wrzątku wspominając wiosenno-letni czas 🙂
Jak przygotować szparagi?
Po umyciu odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów – wystarczy je zgiąć i same pękną we właściwym miejscu. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości (ok. 3-4 minut – zielone, 10-15 minut – białe), ale trzeba pilnować, żeby ich nie rozgotować, lepiej bowiem smakują i nie tracą swoich cennych właściwości zdrowotnych. Najlepiej wyciągnąć je z wody wtedy, kiedy mają piękny, jaskrawo-zielony kolor.
3 szybkie dania ze szparagami
Zupa-krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 2 wiązki zielonych szparagów (w kolejnej wersji zupy dodałam troszkę cukini ze skórką i cebuli)
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- pieprz i sól do smaku
- prażone ziarna (dynia, słonecznik, sezam, co lubicie)
Przygotowanie:
Umyte szparagi z odłamanymi końcówkami gotuję do miękkości w wodzie, a następnie dodaję przyprawy i mleczko kokosowe. Na koniec miksuję do konsystencji kremu i posypuję uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
Makaron ryżowy ze szparagami i zielonym pesto
Składniki:
- paczka makaronu ryżowego
- szynka (ilość wedle uznania)
- 2 wiązki zielonych wąskich szparagów lub 1 wiązka szerokich
- zielone pesto (ilość dostosowuję do kubków smakowych, ponieważ pesto ma dość intensywny smak)
- 2 ząbki czosnku
- odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego
- ser parmezan do posypania
- opcjonalnie można dodać pokrojone suszone pomidory
Przygotowanie:
Szparagi przygotowałam i obgotowałam jak wyżej, a następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. W wodzie po szparagach ugotowałam makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażyłam pokrojoną na kostkę szynkę dodając zmiażdżony czosnek. Następnie dodałam pesto i śmietanę cały czas mieszając i krótko gotując sos.
Sałatka ze szparagami w stylu greckim
Składniki:
- pół sałaty lodowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka Sweet Palermo
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 wiązka zielonych wąskich szparagów
- 1 opakowanie sera feta
- 1 opakowanie mieszanki ziaren do posypania
- można dodać czarne oliwki
- dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę lodową połamałam na małe kawałki i dodałam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na niezbyt dużą kostkę awokado, pokrojoną na cienkie krążki Sweet Palermo i czerwoną cebulę, a na koniec dodałam ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojony w małą kostkę ser feta. Całość polałam dressingiem i posypałam uprażonymi ziarnami. Sałatkę należy zjeść od razu po przygotowaniu.
Dajcie znać czy spodobały się Wam moje propozycje i wrzućcie w komentarzu swoje, jeśli macie ochotę podzielić się nimi z innymi 🙂
Zdjęcie główne: Carly Jayne/Unsplash, pozostałe Esencjablog.pl
***
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.
Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.
Zrobiłam sałatkę z Twojego przepisu – jest fenomenalna! Polecam również zrobić jajka w koszulkach lub sadzone – idealnie pasują do szparagów! Pozdrawiam!:)
Nigdy jeszcze nie jadłam smacznie przygotowanych szparagów i co roku obiecuję sobie, że tym razem spróbuję sama i sprawdzę, co mi wyjdzie. Dzięki za przepisy! 😀
No coś Ty! To bardzo proste warzywo do zrobienia tylko na debiut polecam Ci kupić jak najcieńsze, jak najwęższe i niezbyt długie zielone szparagi i bardzo krótko je gotować – 2-3 min.
Nie jadłam jeszcze szparagów ale słyszałam wiele dobrych opini o nich.
A Twoje przepisy narobiły mi smaka. Muszę kupić i podziałać z nimi.:)
Polecam bardzo.
W zeszłym roku zrobiłam zupę ze szparagów i nikt oprócz mnie nie chciał jeść 🙂 Przyznam, że się zraziłam, ale się nie poddaję. W roku kolejne podejście do szparagów 🙂
No ja nie wiem skąd ta niechęć do szparagów, przecież to jest pyszne i delikatne w smaku warzywko 😉
Piękne zdjęcia ! raz próbowałam szpargów z grilla i mi nie posmakowały ale może jeszcze dam im szanse dzięki Tobie 🙂
Daaaj im szansę, daj, są przepyszne 😀 A przepisy widzisz są proste i zapewniam, że warte wypróbowania.
Uwielbiam szparagi! Wszystkie dania wyglądają cudownie… 🙂
Nic tylko robić 😉
Wszystko wygląda smacznie. Uwielbiam zupy- krem a ta wygląda pysznie!;-) p
Ostatnio porwałam się na zupę i jakoś mi to nie wyszło 🙁
Jak to? Toż to samo się robi.
Szparagi moja miłość… Wolę białe ale zielonymi też nie pogardzę 🙂
Ja właśnie w tym roku tylko i wyłącznie zielone i to te cieniutkie. Mistrzostwo.
Na tę sałatkę to mam chęć, uwielbiam właśnie takie kompozycje z zieleniny 🙂
Próbujemy, próbujemy ??
Jakie Ty fotki cudne robisz! <3
I czy to aktorskie przepisy? If so powinnaś pomyśleć o blogu kulinarnym albo vlogu 😀
Wiesz co Aga, te przepisy są tak proste, że sama je wymyślałam. Zupę chyba gdzieś podpatrzyłam, ale nie pamiętałam dokładnego składu, więc stworzyłam to co lubię. Zdjęcia jedzenia nie należą do najprostszych, bo skłądniki zmieniają kolor, wysychają, marszczą się, ale lubię je robić, choć wierz mi, bywa, że przeklinam świat na czym stoi 😉 O blogu kulinarnym nawet nie myślę, bo wiem jak bardzo czasochłonne są przepisy – najpierw trzeba je wymyślić, potem zrobić, a trzeba je zrobić tak, żeby wyszły ( 🙂 ), na koniec sfotografować, a to też sztuka. Najlepiej wychodzą mi spontany i pokazuję to co lubię… Czytaj więcej »
AA!! Mam to samo! Ja bym chciała żeby ktoś mi przez kilka h jak debilowi wytłumaczył co i jak z jutubem: montaż, wstawki, itp. bo samej mi nie idzie i się zniechęciłam :/. Daj znać jak znajdziesz takiego mentora od jutuba :).
Jeśli na spontanie to tym bardziej szacun- bo wygląda to jak turbo profesjonalny foodie content 🙂
Ja tylko dojdę do tematu to dam znać. Myślę, że jest to spoko do ogarnięcia, wystarczy też zajrzeć do kilku osób, które robia to dobrze, ale jestem zdania, że na prowadzenie kanału na YT trzeba mieć pomysł, a nie kręcić co popadnie bredząc do kamery zakładając, że młodzież i tak to obejrzy. Na kij mi takie zajęcie. Aż tak się nie nudzę 😉
Otóż to! Ja kręciłam co popadnie i mi się znudziło zwłaszcza jak widziałam marne statystyki.
O, no widzisz, przynajmniej masz już takie doświadczenie na sobą.
Apetyczne dania.
Chętnie wyprobuję przepis na zupę.
Pieczone z gruboziarnistą solą i dobrą oliwą. I jest sztos 😀 . Najbardziej jednak smakuje mi risotto z nimi oraz zielonym groszkiem i cukinią mniam!
Rany, to jest genialny pomysł! Uwielbiam risotto, zielony groszek to moja miłość (jest nawet wpis na blogu na ten temat), cukinia jest w mojej kuchni kilka razy w tygodniu. Dziękuję za inspirację! Jutro robię.
Nabrałam ochoty na kolejną porcję szparagów. Chociaż ja gotuję je tylko na parze, bo w wodzie nigdy mi nie wychodzą tak samo dobrze.
Na parze najzdrowiej, ale spróbuj tych moich propozycji. Mi smakują 😉
Szparagi!! Uwielbiam i kocham. Moje córki mówią, że to fasolki i wsuwają jak szalone. Szkoda, że tak krótko są na rynku 🙁