Puszysty piernik 12

03 Gru Przepis na puszysty piernik – ciasto, które zawsze się udaje

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami bardzo cennym dla mnie przepisem, który wykorzystuję w wielu awaryjnych sytuacjach. Wszystkie jego składniki zwykle posiadam w domu, a jego tajemnica tkwi w prostocie przygotowywania, smaku i aromacie wydobywającym się podczas pieczenia. Jest to przepis na puszysty piernik, który zawsze się udaje. Zawsze. Robiłam go wiele razy w życiu i jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł.

Pomyślicie, że to piernik jak wiele innych, ale ja mam do niego szczególny stosunek, ponieważ przepis dostałam od swojej ulubionej cioci i wykorzystuję go przy tak sympatycznych okazjach jak np. szkolna wigilia, przedszkolna wycieczka, wypad na weekend, rodzinne święta, powitanie nowego sąsiada, domowe warsztaty kulinarne. Poza tym moje dzieciaki uwielbiają go przygotowywać, a ja mam ogromną przyjemność obserwując je jak krzątają się po kuchni przesypując, mieszając, rozsypując, oblizując paluszki i ciamkając. Kiedy byłam mała robiłam dokładnie to samo i patrząc na nie, przypomina mi się moje dzieciństwo.

Dość gadania, poniżej szczegóły jak zrobić TEN konkretnie puszysty piernik, który nazywam też perfekcyjnym ciastem nieperfekcyjnej czasem mamy 🙂

Puszysty piernik 1a

Składniki na puszysty piernik:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych

Puszysty piernik 3Przygotowanie puszystego piernika:

  1. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier i utrzyj mikserem na jednolitą masę.
  2. Dodaj po kolei resztę składników i zmiksuj.
  3. Do masy dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
  4. Formę do ciasta (średnica ok. 25 cm) wysmaruj masłem, posyp kaszą manną lub bułką tartą (bardzo drobno zmieloną) i przelej do niej gotową masę.
  5. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i piecz około 40 minut w 180°C. Na koniec sprawdź patyczkiem czy aby nie jest w środku niedopieczone.
  6.  Kiedy piernik jest gotowy zostawiam go w wyłączonym piekarniku, żeby ostygło przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.
  7. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować (posypką, gwiazdkami, różyczkami).

Puszysty piernik 2Puszysty piernik 4Puszysty piernik 11Puszysty piernik 5Puszysty piernik 7Puszysty piernik 8Puszysty piernik 10
Puszysty piernik 6♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może zainteresować innych, będzie mi miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
  • ależ cudowny blog, pierwsza klasa po prostu. na ten przepis aż ślinka leci, będę musiała się zmierzyć z przepisem 🙂 http://www.adrianaemfashion.blogspot.co.uk

  • No i zapachniało świętami 🙂 Wyspecjalizowałem się w pierniczkach, więc pewnie piernika nie upiekę, al jestem wielkim amatorem dobrych pierników, a niewiele osób potrafi je właściwie upiec…

    • No przecież napisałam, że TEN piernik zawsze wychodzi 🙂 Zawsze, zawsze. I mówię to serio. Jeśli potrafisz zrobić pierniczki, to ciasto będzie dla Ciebie banalne. Praktycznie składa się z dwóch prostych etapów – mieszasz ze sobą wszystkie składniki (ważne, żeby wcześniej ubić białka) i wstawiasz do pieca. Stopień trudności – 0.

  • Czegoś takiego szukałam na święta, by upiec z moim trzynastoletnim dziewczęciem. Dziękuje

  • Jeśli zawsze się udaję to coś dla mnie 🙂 :).
    Wygląda przepysznie i spróbujemy na pewno :).
    A tak poza tym to piękny blog. Będę regularnie zaglądać 🙂

  • Lubię szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta. Musze upiec kilka blach przed świętami, a przecież się nie rozdwoję. Dzięki za przepis. 🙂

  • Czarujesz Tym przepisem 🍓🙏🏻

  • Świetne zdjęcia! 😀 Podziwiam za zdolności 😀
    A przepis nie trudny wiec można piec nawet jak się nie potrafi 😉

  • Też dzisiaj piekłam, tyle że bez jajek 🙂

  • Zabiegana Mama

    Wygląda obłędnie i gdyby nie fakt, że dziś popełniłam sernik na zimno i leśny mech to pewnie po nocy jeszcze bym go piekła 😀 Zachowuję przepis 😉

  • Matka Wielowymiarowa

    Wykorzystam przepis na pewno

  • Ojej, muszę go koniecznie zrobić! Wygląda niesamowicie 🙂

  • świetnie wygląda, pewnie bosko pachnie

  • Uwielbiam pierniki w wersji puszystej, dlatego też przepis na pewno wykorzystam 🙂

  • Pachniało mi przez Ciebie cały piątek 😉
    Po opublikowaniu przepisu zorientowałam się, że u mnie w domu bardzo podobny produkujemy pod nazwą Wściekła Baba 🙂

  • Piernik prezentuje się smakowicie 😉

  • Dziewczyna z agencji

    Pytanko mam! Włączyć piekarnik, ustawić 180 stopni i wstawić już piernik i mimo to tylko 40 minut trzymać go w środku

    • Tak, to jedyne ciasto, które wstawiam do zimnego piekarnika, ale po 40 minutach zawsze sprawdzam długim, drewnianym patyczkiem czy jest w środku dopieczone, bo z zewnątrz na pewno będzie ładnie zarumienione. Zwykle zostawiam je też w wyłączonym już piekarniku (po tych 40 minutach), żeby ostygło przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.

      • Dziewczyna z agencji

        dzięki! tak zrobię 🙂

  • Tak naprawdę lubię dwa ciasta – piernik i sernik. Sernik robię mistrzowski, piernik nigdy mi nie wyszedł. Sprawdzę ten przepis 🙂

    • Spróbuj mi tylko powiedzieć, że ten przepis Ci nie wyjdzie.
      Przeczytaj komentarz poniżej, bo zawiera cenne informacje. Chyba zedytuję wpis.
      Ja uwielbiam jeszcze szarlotkę domowej roboty.

      • Jeżeli mi nie wyjdzie, to na pewno o tym napiszę 🙂 🙂 🙂
        Zedytuj wpis, bo te informacje mogą być ważne dla wielu osób (poza tym google lubi edytowane wpisy 🙂
        A szarlotka. Mój tata robił bardzo dobrą, ale nigdy nie było to moje ulubione ciasto…

        • Jak to google lubi edytowane wpisy? O czym ja nie wiem?
          W sensie, że odświeżoną treść starych wpisów?

          • Przeczytaj na blogu „Jestem interaktywna” wpis Lifehacki SEO. A szczególnie poradę Beaty Redzimskiej na zwiększenie ruchu na blogu. Tam jest wszystko 🙂

          • Dzięki Dawid. Już tyle na ten temat przeczytałam, ciekawa jestem czy coś mnie jeszcze zaskoczy. Poza tym, te informacje często się dezaktualizują i pojawiają się nowe. Idę czytać.

    • Karola

      Ej, Dawid, nie bądź żyła, pochwal się mistrzowskim przepisem na sernik, tak go lubię…. 😉

      • Trochę nie wypada przepisu umieszczać w komentarzach, ale jakby co na maila mogę wysłać 🙂

        • Wypada, wypada. Jak wartościowe to ja nie mam nic przeciwko. Przepis koleżanka prosi, to ja też chcę. Może polubię serniki dzięki Tobie?

  • Zajadam się właśnie piernikiem według Twojego przepisu 🙂
    Wyszedł super, chociaż przesadziłam chyba nieco z kakao 😉 następnym razem się poprawię.

    • Haha, najważniejsze, że wyszedł i Ci smakuje 🙂
      Fajnie, że wróciłaś tutaj, żeby napisać parę słów i cieszę się, że spróbowałaś ten przepis.

  • Karola

    To ja, jako dyletant, zapytam – czy ma znaczenie w jakiej kolejności dodajesz składniki? Rozumiem, że białko z cukrem jest pierwsze, ale co potem, mąka czy jednak np olej i mleko?

    • Prostota tego przepisu polega na tym, że po ubiciu piany z białek i dodaniu do nich cukru (pkt 1), dorzucamy wszystkie pozostałe składniki razem (pkt 2). Dlatego to ciasto przygotowują moje dzieci i zawsze wychodzi idealnie 🙂
      Powodzenia 🙂

      • Karola

        Jesteś cudna, dziękuję,właśnie się zabieram do pichcenia! PS. A foremkę jakiej masz średnicy?

        • 25 cm. Już edytowałam wpis, bo kilka osób rzeczywiście o to pytało. Pozdrawiam serdecznie.

  • Ewelina Stera

    Mam pytanie czy można dodać trochę bakalii do tego piernika? Czy będzie już za ciężki?

    • Myślę, że może wyjść za słodki, bo powidła śliwkowe i cukier nadają już nieco słodyczy, ale jeśli tak lubisz daktyle to możesz je użyć może zamiast cukru. Powidła nadają miękkości temu piernikowi, a daktyle mogą zmienić tę konsystencję i nie będzie już taki puszysty. Chyba, że je długo namoczysz i zmiksujesz na gładką masę. Nie próbowałam, bo bardzo lubię ten przepis takim jakim jest 🙂

      • Ewelina Stera

        Bardziej miałam tutaj na myśli drobno posiekane orzechy czy też płatki migdałowe

        • Boże, nie wiem dlaczego przeczytałam o daktylach skoro jest mowa o bakaliach! 🙂 Bardzo Cię przepraszam. Już wiem dlaczego tak się stało. Odpowiadając na Twój komentarz miałam w głowie i odpowiadałam jednocześnie na inny (najnowszy na blogu -> http://esencjablog.pl/2017/12/06/zdrowy-przysmak-bez-pieczenia/), którego głównym bohaterem są daktyle 😀

          Co do orzechów i płatków, nie stosowałam, ale myślę, że nadadzą piernikowi chrupkości. Na migdały bym się zdecydowała (są delikatniejsze), nad orzechami zastanowiła, ale jeśli bardzo drobno je zmielisz to będzie inna konsystencja piernika. Spróbować zawsze można 🙂