Puszysty piernik 12

03 Gru Przepis na puszysty piernik – ciasto, które zawsze się udaje

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami bardzo cennym dla mnie przepisem, który wykorzystuję w wielu awaryjnych sytuacjach. Wszystkie jego składniki zwykle posiadam w domu, a jego tajemnica tkwi w prostocie przygotowywania, smaku i aromacie wydobywającym się podczas pieczenia. Jest to przepis na puszysty piernik, który zawsze się udaje. Zawsze. Robiłam go wiele razy w życiu i jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł.

Pomyślicie, że to piernik jak wiele innych, ale ja mam do niego szczególny stosunek, ponieważ przepis dostałam od swojej ulubionej cioci i wykorzystuję go przy tak sympatycznych okazjach jak np. szkolna wigilia, przedszkolna wycieczka, wypad na weekend, rodzinne święta, powitanie nowego sąsiada, domowe warsztaty kulinarne. Poza tym moje dzieciaki uwielbiają go przygotowywać, a ja mam ogromną przyjemność obserwując je jak krzątają się po kuchni przesypując, mieszając, rozsypując, oblizując paluszki i ciamkając. Kiedy byłam mała robiłam dokładnie to samo i patrząc na nie, przypomina mi się moje dzieciństwo.

Dość gadania, poniżej szczegóły jak zrobić TEN konkretnie puszysty piernik, który nazywam też perfekcyjnym ciastem nieperfekcyjnej czasem mamy 🙂

Puszysty piernik 1a

Składniki na puszysty piernik:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych

Puszysty piernik 3Przygotowanie puszystego piernika:

  1. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier i utrzyj mikserem na jednolitą masę.
  2. Dodaj po kolei resztę składników i zmiksuj.
  3. Do masy dodaj powidła śliwkowe i wymieszaj.
  4. Formę do ciasta (średnica ok. 25 cm) wysmaruj masłem, posyp kaszą manną lub bułką tartą (bardzo drobno zmieloną) i przelej do niej gotową masę.
  5. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika i piecz około 40 minut w 180°C. Na koniec sprawdź patyczkiem czy aby nie jest w środku niedopieczone.
  6.  Kiedy piernik jest gotowy zostawiam go w wyłączonym piekarniku, żeby ostygło przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.
  7. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować (posypką, gwiazdkami, różyczkami).

Puszysty piernik 2Puszysty piernik 4Puszysty piernik 11Puszysty piernik 5Puszysty piernik 7Puszysty piernik 8Puszysty piernik 10
Puszysty piernik 6♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może zainteresować innych, będzie mi miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl