Razowy chleb z ziarnami na drozdzach

11 maja Kuchnia hygge – razowy chleb z ziarnami na drożdżach

Pieczenie chleba, podobnie jak i innych wypieków, kojarzy mi się ze spokojem, ciepłą, domową atmosferą, przyjemnym czasem spędzonym w kuchni, pięknym zapachem rozchodzącym się po całym domu i radością ze smakowania czegoś co zrobiłam samodzielnie. Kiedy potrzebuję się wyciszyć, a dzisiaj mam typowy dzień w biegu i stresie, wyciągam stare przepisy i wykorzystuję je szukając chwili wytchnienia. Wiedząc, że ten dzień spędzę głównie w samochodzie pędząc z miejsca w miejsce, specjalnie wybrałam czynność, która mnie nieco wyciszy, pozwoli przeżyć taki hygge-moment, najpierw przed wyjazdem, a potem po przyjeździe. W ten sposób z samego rana przygotowałam ciasto, które miało sporo czasu, żeby wyrosnąć, a po południu wstawiłam je do pieca. Gotowe wylądowało przed chwilą przed obiektywem aparatu fotograficznego.

Jeśli chodzi o pieczywo zdecydowanie preferuję razowe z dużą ilością ziaren. Wystarczą mi 2-3 niewielkie kromki, które właśnie ze względu na ziarna wydają się być sycące i wystarczające do zaspokojenia głodu. Świeże najlepiej smakują mi z masłem czosnkowym i świeżą pietruszką lub bazylią. Totalna rozpusta, ale żaden chleb sklepowy nie zastąpi tego domowego, pachnącego, świeżego i takiego jaki lubimy, bo jego skład możemy dostosować do naszych preferencji.

Przepis jest prosty, nie wymaga wypiekacza do chleba, a przygotowanie ciasta to dosłownie kilka minut. Dzisiaj bardzo się śpieszyłam, więc zapewniam, że ten wypiek nie zajął mi dużo czasu.

Chleb razowy z ziarnami

razowy chleb z ziarnami na drożdżach

Składniki:

  • 0,5 kg razowej mąki pszennej do wypieku domowego chleba (może być też mąka orkiszowa)
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • pół łyżki soli
  • odrobina cukru
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 5 dag drożdży
  • sezam do posypania chleba

Domowy chleb razowy

W przeciwieństwie do mnie mój mąż lubi ten chleb również w wersji na słodko, czyli z dodatkiem suszonej żurawiny i suszonych śliwek, zaś syn woli z suszonymi pomidorami, oliwkami i orzechami.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i posypujemy na wierzchu sezamem. Trzymamy przez minimum 20 minut pod ściereczką, żeby wyrosło. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Ja mam w piekarniku funkcję do pieczenia chleba, więc nawet nie musiałm specjalnie go pilnować i mogłam zająć się w tym czasie innymi rzeczami. Skórka chleba nie stwardnieje, jeśli po upieczeniu posmarujemy wodą, przykryjemy ściereczką i folią. Chleb kroimy dopiero po wystygnięciu, żeby uniknąć jego zbicia się. Studzimy na kratce, żeby odparował. Czy muszę pisać, że jest pyszny?

Dajcie znać czy robicie w domu chleb i podzielcie się w komentarzu swoimi przepisami. Dziś dzień dobroci. Linkujcie do woli 😉

Razowy chleb z ziarnami na drozdzach hygge

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram i na Instagram Stories (jestem tam nie tylko codziennie, ale potrafię się też nieźle rozgadać) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
  • Również piekę samodzielnie chleb ale na zakwasie 😉

  • wygląda świetnie! i te serce jako pierwsze zdjęcie!

    • Moje dziewczynki były poruszone kiedy zobaczyły chleb w kształcie serca i wsunęły go szybciej niż zwykle 😉

  • Domowe chlyby są najlepsze! 🙂 Ja aktualnie robię żytni zakwas. W Ptrzyszłym tyg będzie gotowy i upiekę chleb 🙂 Uwielbiam ten cudowny zapach, który wówczas rozchodzi się po domu 🙂

    • Jeszcze nigdy nie robiłam takiego zakwasu, ale z całą pewnością wkrótce spróbuję.

  • Kulinarna Strona Mocy

    Też pieczemy chlebki przeróżne, ale raczej na zakwasie 🙂

  • Brzmi pysznie. My mamy jedną sprawdzoną piekarnie. Wszystko 100 % naturalnie

  • Agnieszka

    Ale bajeczny 🙂

  • Chleb na pewno pyszny, tylko, że podobno, do pieczenia chleba zdecydowanie lepiej używać zakwasu… Pieczywo na zakwasie uważane jest za zdrowe. Co o tym myślisz?

    • Zgadza się, ale pod ręką miałam akurat jedynie drożdże 😊 Jeśli kupuję to wybieram to na zakwasie.

  • ciekawe czy ten chlebek wyjdzie takiej łajzie jak ja… 😛 wygląda super! <3

    • A czemu nie? Jest tak prosty, że nie ma prawa nie wyjść 😉 Spróbuj bez zastanawiania.