
11 maj Kuchnia hygge – razowy chleb z ziarnami na drożdżach
Pieczenie chleba, podobnie jak i innych wypieków, kojarzy mi się ze spokojem, ciepłą, domową atmosferą, przyjemnym czasem spędzonym w kuchni, pięknym zapachem rozchodzącym się po całym domu i radością ze smakowania czegoś co zrobiłam samodzielnie. Kiedy potrzebuję się wyciszyć, a dzisiaj mam typowy dzień w biegu i stresie, wyciągam stare przepisy i wykorzystuję je szukając chwili wytchnienia. Wiedząc, że ten dzień spędzę głównie w samochodzie pędząc z miejsca w miejsce, specjalnie wybrałam czynność, która mnie nieco wyciszy, pozwoli przeżyć taki hygge-moment, najpierw przed wyjazdem, a potem po przyjeździe. W ten sposób z samego rana przygotowałam ciasto, które miało sporo czasu, żeby wyrosnąć, a po południu wstawiłam je do pieca. Gotowe wylądowało przed chwilą przed obiektywem aparatu fotograficznego.
Jeśli chodzi o pieczywo zdecydowanie preferuję razowe z dużą ilością ziaren. Wystarczą mi 2-3 niewielkie kromki, które właśnie ze względu na ziarna wydają się być sycące i wystarczające do zaspokojenia głodu. Świeże najlepiej smakują mi z masłem czosnkowym i świeżą pietruszką lub bazylią. Totalna rozpusta, ale żaden chleb sklepowy nie zastąpi tego domowego, pachnącego, świeżego i takiego jaki lubimy, bo jego skład możemy dostosować do naszych preferencji.
Przepis jest prosty, nie wymaga wypiekacza do chleba, a przygotowanie ciasta to dosłownie kilka minut. Dzisiaj bardzo się śpieszyłam, więc zapewniam, że ten wypiek nie zajął mi dużo czasu.
razowy chleb z ziarnami na drożdżach
Składniki:
- 0,5 kg razowej mąki pszennej do wypieku domowego chleba (może być też mąka orkiszowa)
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- pół łyżki soli
- odrobina cukru
- 2 szklanki ciepłej wody
- 5 dag drożdży
- sezam do posypania chleba
W przeciwieństwie do mnie mój mąż lubi ten chleb również w wersji na słodko, czyli z dodatkiem suszonej żurawiny i suszonych śliwek, zaś syn woli z suszonymi pomidorami, oliwkami i orzechami.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki, a następnie dolewamy wodę z drożdżami i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i posypujemy na wierzchu sezamem. Trzymamy przez minimum 20 minut pod ściereczką, żeby wyrosło. Chleb pieczemy w 200 stopniach przez godzinę. Ja mam w piekarniku funkcję do pieczenia chleba, więc nawet nie musiałm specjalnie go pilnować i mogłam zająć się w tym czasie innymi rzeczami. Skórka chleba nie stwardnieje, jeśli po upieczeniu posmarujemy wodą, przykryjemy ściereczką i folią. Chleb kroimy dopiero po wystygnięciu, żeby uniknąć jego zbicia się. Studzimy na kratce, żeby odparował. Czy muszę pisać, że jest pyszny?
Dajcie znać czy robicie w domu chleb i podzielcie się w komentarzu swoimi przepisami. Dziś dzień dobroci. Linkujcie do woli 😉
♥ ♥ ♥
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.
Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram i na Instagram Stories (jestem tam nie tylko codziennie, ale potrafię się też nieźle rozgadać) i odwiedź Twittera.
Przepis naprawdę super! Będe musiała go obowiązkowo wypróbować, ale zamiast drożdży to lepiej chyba będzie w tym wypadku zrobić na zakwasie. Może trwa to troche dłużej, ale pieczywo jest wtedy jeszcze lepsze w smaku 🙂
Jak najbardziej.
Również piekę samodzielnie chleb ale na zakwasie 😉
To jeszcze przede mną 😉
Domowe chlyby są najlepsze! 🙂 Ja aktualnie robię żytni zakwas. W Ptrzyszłym tyg będzie gotowy i upiekę chleb 🙂 Uwielbiam ten cudowny zapach, który wówczas rozchodzi się po domu 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego zakwasu, ale z całą pewnością wkrótce spróbuję.
wygląda świetnie! i te serce jako pierwsze zdjęcie!
Moje dziewczynki były poruszone kiedy zobaczyły chleb w kształcie serca i wsunęły go szybciej niż zwykle 😉
Też pieczemy chlebki przeróżne, ale raczej na zakwasie 🙂
Brzmi pysznie. My mamy jedną sprawdzoną piekarnie. Wszystko 100 % naturalnie
Takiego miejsca mi brakuje blisko domu.
Ale bajeczny 🙂
Chleb na pewno pyszny, tylko, że podobno, do pieczenia chleba zdecydowanie lepiej używać zakwasu… Pieczywo na zakwasie uważane jest za zdrowe. Co o tym myślisz?
Zgadza się, ale pod ręką miałam akurat jedynie drożdże ? Jeśli kupuję to wybieram to na zakwasie.
ciekawe czy ten chlebek wyjdzie takiej łajzie jak ja… 😛 wygląda super! <3
A czemu nie? Jest tak prosty, że nie ma prawa nie wyjść 😉 Spróbuj bez zastanawiania.