szybkie dania ze szparagami

29 Kwi 3 szybkie dania ze szparagami

Szparagi to jedne z najprostszych warzyw do przygotowania. Inspiracjom z ich udziałem nie ma końca. Od podanych z tartą bułką czy skropionych oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, poprzez zapieczenie z innymi warzywami, pod przykrywką cienkiego plasterka boczku aż po sałatki, zupy i jako dodatek do dań obiadowych czy porannego omleta doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybnymi, warzywnymi i jajecznymi.

Właśnie trwa sezon na szparagi, więc dziś ode mnie 3 szybkie dania ze szparagami, których przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 20 minut. To idealne propozycje, kiedy nie macie czasu lub pomysłu na smaczny i zdrowy obiad czy przekąskę.

Właściwości szaparagów

Sezon na szparagi jest dość krótki (kwiecień-czerwiec), dlatego warto go w pełni wykorzystać. Szparagi są nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania, ale też bardzo zdrowe (zapobiegają powstawaniu nowotworów, są cennym źródłem witamin C, K, witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, selenu, błonnika i kwasu foliowego), pożywne (zawierają dużo białka), lekkostrawne niskokaloryczne (z powodzeniem mogą być stosowane w dietach odchudzających i redukcyjnych, bowiem 100 g zawiera zaledwie 18 kcal). Mówi się też, że szparagi są też jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków 🙂

Kupując szparagi trzeba zwrócić uwagę na ich wygląd. Świeże rozpoznamy po zamkniętych główkach bez oznak kwitnienia i lekko wilgotnych końcówkach. O ich świeżości świadczy też ich jędrność i charakterystyczny skrzypiący odgłos przy pocieraniu. Kupione zużywamy w ciągu 2, najdalej 3 dni.

Szparagami możemy cieszyć się przez cały rok, jeśli je zamrozimy, a wcześniej zblanszujemy, czyli włożymy do wrzącej wody i chwilę obgotujemy. Nie trzeba ich potem rozmrażać, tylko wystarczy wrzucić je na 2-3 minuty do posolonego wrzątku wspominając wiosenno-letni czas 🙂

Jak przygotować szparagi?

Po umyciu odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów – wystarczy je zgiąć i same pękną we właściwym miejscu. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości (ok. 3-4 minut – zielone, 10-15 minut – białe), ale trzeba pilnować, żeby ich nie rozgotować, lepiej bowiem smakują i nie tracą swoich cennych właściwości zdrowotnych. Najlepiej wyciągnąć je z wody wtedy, kiedy mają piękny, jaskrawo-zielony kolor.

3 szybkie dania ze szparagami

szybkie dania ze szparagami 1Zupa-krem ze szparagów z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 2 wiązki zielonych szparagów (w kolejnej wersji zupy dodałam troszkę cukini ze skórką i cebuli)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleczka kokosowego
  • pieprz i sól do smaku
  • prażone ziarna (dynia, słonecznik, sezam, co lubicie)

 

Przygotowanie:
Umyte szparagi z odłamanymi końcówkami gotuję do miękkości w wodzie, a następnie dodaję przyprawy i mleczko kokosowe. Na koniec miksuję do konsystencji kremu i posypuję uprażonymi na suchej patelni ziarnami.

szybkie dania ze szparagami 5Makaron ryżowy ze szparagami i zielonym pesto

Składniki:

  • paczka makaronu ryżowego
  • szynka (ilość wedle uznania)
  • 2 wiązki zielonych wąskich szparagów lub 1 wiązka szerokich
  • zielone pesto (ilość dostosowuję do kubków smakowych, ponieważ pesto ma dość intensywny smak)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego
  • ser parmezan do posypania
  • opcjonalnie można dodać pokrojone suszone pomidory

 

Przygotowanie:
Szparagi przygotowałam i obgotowałam jak wyżej, a następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. W wodzie po szparagach ugotowałam makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażyłam pokrojoną na kostkę szynkę dodając zmiażdżony czosnek. Następnie dodałam pesto i śmietanę cały czas mieszając i krótko gotując sos.

szybkie dania ze szparagami 6Sałatka ze szparagami w stylu greckim

Składniki:

  • pół sałaty lodowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka Sweet Palermo
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 wiązka zielonych wąskich szparagów
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 opakowanie mieszanki ziaren do posypania
  • można dodać czarne oliwki
  • dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy, pieprz


Przygotowanie:
Sałatę lodową połamałam na małe kawałki i dodałam przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na niezbyt dużą kostkę awokado, pokrojoną na cienkie krążki Sweet Palermo i czerwoną cebulę, a na koniec dodałam ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i pokrojony w małą kostkę ser feta. Całość polałam dressingiem i posypałam uprażonymi ziarnami. Sałatkę należy zjeść od razu po przygotowaniu.

Dajcie znać czy spodobały się Wam moje propozycje i wrzućcie w komentarzu swoje, jeśli macie ochotę podzielić się nimi z innymi 🙂

Zdjęcie główne: Carly Jayne/Unsplash, pozostałe Esencjablog.pl

***

Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.

Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.

szybkie dania ze szparagami 3 szybkie dania ze szparagami 2szybkie dania ze szparagami 4bszybkie dania ze szparagami 7

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl