12 lis Risotto z grzybami – moja miłość
Nie ma w tym tytule ani krzty przesady. Za ryż oddam wiele. I choć lubię makarony i kasze, to jeśli mam wybór, obstawiam zawsze ryż. Risotto robiłam do tej pory zupełnie inaczej, ale pod okiem Ani z Czosnek w pomidorach zrozumiałam, że to z prawdziwego zdarzenia wymaga więcej serca i cierpliwości 😉
W minionym tygodniu wzięłam udział w kolejnej edycji „Warsztatów z Gwiazdą” organizowanych przez portal Allaboutlife.pl, których główną atrakcją jest wspólne gotowanie i jedzenie tego co sami zrobiliśmy. Bardzo miłym przerywnikiem w gotowaniu była też szybka lekcja tańca udzielona przez Rafała Maseraka, który wprowadza do warsztatów kulinarnych świetną energię nie tylko tańcem, ale też swoją osobą 🙂
Podczas warsztatów do wyboru miałam: rozgrzewającą zupę dyniową (no przecież umiem sama robić), bezalkoholowego grzańca (eee, bez alkoholu się nie liczy), racuchy z owocami (moje córy robią pyszne), mus jabłkowo-gruszkowy (pożyczę przepis i zrobię w domu), sałatkę krabową (mąż robi) i z serem pleśniowym (nie przepadam), smoothie bowl (no przecież jestem ekspertką), więc naturalnie wybrałam risotto z grzybami 🙂
Danie jest wyjątkowo dobre, ale od razu uprzedzam, że wymaga 30-minutowego stania przy kuchence. Dodam natomiast, że te 30 minut jest tego warte, bo nie pamiętam kiedy jadłam tak pyszne risotto, które w dodatku udało mi się odtworzyć w dokładnie takim samym smaku wczoraj w domu.
Jeśli lubicie risotto, nalegam, żebyście zrobili je w taki sposób jak podaje poniższy przepis.
Risotto z grzybami
Składniki (porcja na 3 osoby):
- 350 g ryżu do risotto
- 20 g podgrzybka suszonego krojonego (ja użyłam Runoland)
- 3 cebule szalotki
- około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła 82% tłuszczu
- 3 duże łyżki startego parmezanu
- około 250 ml wina białego wytrawnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmujemy grzyby na sitko odcedzając je, ale nie wylewając powstałego z nich wywaru.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rozgrzanym rondlu (ja użyłam woka) rozpuszczamy 1/3 kostki masła (risotto lubi masło) i wrzucamy cebulę szkląc ją, a po chwili dodajemy czosnek i smażymy.
- Wsypujemy ryż do risotto i mieszamy aż stanie się przezroczysty.
- Następnie wlewamy 3/4 wina białego wina i mieszamy dotąd, aż alkohol wyparuje.
- Wlewamy wywar z grzybów i mieszamy do momentu, aż wchłonie go ryż. Następnie cały czas mieszając wlewamy po jednej chochli wywaru warzywnego. Dlatego wspomniałam wyżej, że musimy być cały czas przy kuchence, ponieważ risotto trzeba cały czas mieszać, żeby nie przywartło do dna i żeby ryż równomiernie wchłaniał płyny. Kiedy tylko ryż pochłonie wywar, dolewamy jego kolejną porcję i znowu mieszamy. I tak za każdym razem aż ryż wchłonie całość. Całość zajmuje około 30 minut.
- W połowie gotowania dodajemy posiekane grzyby.
- Potrawę możemy doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a na koniec gotowania i przebierania w miejscu nogami, dolewamy resztę wina i ponownie mieszamy.
- Możemy dodać też trochę parmezanu, resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.
- Po wymieszaniu całości przykrywamy rondel/woka pokrywką i odstawiamy danie na 5 minut.
- Risotto z grzybami podajemy posypane świeżo startym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Będzie smacznie. Mówię Wam 🙂
Smacznego więc i do zobaczenia w grudniu, po kolejnej edycji warsztatów.
* * *
Spodobał się Wam artykuł? Śmiało możecie udostępnić go innym. Sami też oczywiście wypróbujcie przepis i dajcie znać czy był tak dobry jak zapowiadałam.
Tak przy okazji, jesteście już ze mną na Facebooku i Instagramie? Zaglądacie na Insta Stories? Jestem tam codziennie i zdaję relację z wybranych zdarzeń.
Bardzo dziękuję za przepis. Mam mieć gości w weekend, a tu taki fajny przepis mi się trafił. Dzięki za wpis z przepisem.
Dzisiaj próbuję zobaczymy 🙂 Grzyby prosto z lasu powinno być pysznie. Pozdrawiam
Na pewno wyjdą wspaniałości, zwłaszcza z takimi grzybami prosto z lasu. Tylko rób dokładnie wg wskazówek. Risotto lubi masło i dopieszczanie 😉
[…] ✅ wziąć udział w kolejnej edycji „Warsztatów z Gwiazdą” organizowanych przez portal All About Life – ZREALIZOWANE, a efektem był m.in. jeden z wpisów na blogu (KLIK) […]
Piękne zdjęcia, przepis bardzo ciekawy, już nie mogę doczekać się realizacji?
Daj znać jak zrobisz.
Pycha , che się zrobic i zjeść , lubię grzyby i ryż 🙂
Jak pięknie grzybami musi pachnieć! 😀 Ale by się zjadło 🙂
Zupełnie jak w wigilię 🙂 Już nie mogę doczekać się świąt.
Ja jestem na tyle dziwna, że ufam tylko grzybom zebranym przez mojego tatę, a w sklepach kupuję tylko pieczarki 😛
Grzyby ze sklepu nie mogą być trujące, a co do Twojego taty, to nie wiem, ale generalnie grzybiarze znają się na grzybach 🙂
Kiedyś często robiła risotto, aż… wyszłam za mąż za faceta, który nie lubi ryżu 😉
Zrezygnowałaś z ryżu dla faceta? ?
ja dzisiaj właśnie wróciłam z małym, bo małym, ale koszykiem grzybów świeżutkich! Także przepis w sam raz 🙂
Serio, wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz ?
Mam trochę świeżych grzybów, poeksperymentuję i dorzucę do suszonych.
Świeże jak najbardziej. Ale będzie pysznie. Dawaj Ania fote na priv jak wyszło.