
30 paź 3 propozycje na przekąski last minute na halloweenową imprezę
Umówmy się. Halloween to dla mnie zabawa, a nie pogańskie święto rodem z Ameryki, ale od razu mówię, że za nim nie przepadam.
Natomiast moja sąsiadka co roku robi świetne imprezy z tą całą halloweenową otoczką, sprawiając tym ogromną frajdę naszym dzieciom. Traktuję więc ten wieczór jako okazję do fajnego towarzyskiego spotkania i ciepłych rozmów przy lampce wina, bo pomimo, że mieszkamy blisko siebie, trudno czasem o spotkanie w tym całym naszym zabieganym życiu.
Chciałabym też choć w minimalnym stopniu wnieść jakiś swój wkład w to spotkanie, więc w tym roku przygotowałam drobne przekąski, które polecam i Wam jako te, które można zrobić w ostatniej chwili, czyli szybkie i proste
przekąski last minute na halloweenową imprezę
Od razu uprzedzę, że wypieki robiły dziewczynki i było to rzeczywiście na ostatnią chwilę.
Zamiast barwników spożywczych czy lukru, użyłam czekolady.
Paluchy wiedźmy
Brr, fuj, okropność, ale jak smakuje! I od razu zaznaczam, że nie przyłożyłam do tego wypieku swojego palucha.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- kilka migdałów
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Składniki siekamy i wyrabiamy z nich ciasto, które wkładamy na 30 minut do lodówki.
Formujemy palce i nakładamy migdał jako pazur (migdały przekroiłam na pół).
Pieczemy około 10 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku.
Banany duszki w czekoladzie
Moje ulubione połączenie – banan i czekolada. I tyle w temacie.
Jutro dołożę jeszcze duszki w ciemnej czekoladzie.
Składniki:
- kilka małych bananów
- biała lub ciemna czekolada do rozpuszczenia
- gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Przekrojone na pół banany zamaczamy w rozpuszczonej w gorącej kąpieli czekoladzie. Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady.
Czekoladowe muffiny w pajęczynie
Bezpieczna opcja dla tych, którzy nie lubią pajączków i trupich czaszek.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- 40 g kakao
- 100 g brązowego cukru
- 30 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- biała czekolada (do polewy)
- gorzka czekolada (do pajęczyny)
Sposób przygotowania:
W naczyniu umieszczamy mleko, roztopione masło, jaja, wanilię, dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie mieszamy. Dokładamy zmielone migdały.
Całość przelewamy do foremek na muffiny wypełniając je do połowy (podczas pieczenia muffiny sporo urosną).
Pieczemy w nagrzanym do 175ºC piekarniku przez około 20 minut. Po wyjęciu muffin czekamy aż wystygną i polewamy je roztopioną czekoladową polewą lub roztopioną w wodnej kąpieli czekoladą. Po zastygnięciu z gorzkiej, płynnej czekolady tworzymy pajęczynę.
* * *
A tak w ogóle to możecie zrobić pyszne ciasteczka dyniowe i je dowolnie albo strassssssznie udekorować.
Mój przepis poniżej.
Bawcie się, kochajcie i bądźcie z tymi, których już nie ma. Pamięć o nich jest ważna.
Nie kłóćcie się o Halloween.
Wasza Esencja