
08 lip Proste przepisy na brownie w wersji kakaowej, piernikowej i tiramisu z owocami
Jak była kwarantanna to zwalały na dużo wolnego czasu. Teraz są wakacje i też nie narzekają na brak okazji do szlifowania swoich kulinarnych zapędów.
Mowa o moich córkach – 9. i 13-latce, które uwielbiają wszelkiego rodzaju wypieki, a że bardzo rzadko zdarza się, że coś im nie wyjdzie, próbują i eksperymentują dalej. Muszę przyznać, że wychodzi im to doskonale, a ja czuję, że moje miejsce w kuchni w kwestii słodkości, i nie tylko, znalazło godne następczynie.
Nie sugeruję, nie zachęcam, nie proszę. Wystarczy, że nie przeszkadzam, a na koniec docenię i pochwalę, że pyszne. Bo pyszne jest zawsze.
Przed Wami brownie w czterech odsłonach. Przepisy z tego co widzę są proste, więc skoro dzieciaki dają radę, to i Wam mogę polecić, bo warte są wypróbowania.
To popularne ciastko z gorzkiej czekolady robi się na tyle szybko, że zawsze uratuje nas na wypadek gości, którzy nie lubią zapowiadać się odpowiednio wcześniej. Szczególnie wersja w filiżance. Tę w internecie znalazła dzisiaj moja 9-latka i zrobiła sama, kiedy starszej siostry nie było w domu, a ja byłam pochłonięta pracą.
Przepisy pochodzą ze strony Moje Wypieki, choć zostały, z tego co widzę, ciut zmodyfikowane.
Mamy lato, więc warto wykorzystać też sezonowe owoce, którymi możecie udekorować brownie.
Proste przepisy na brownie
w wersji kakaowej, piernikowej i tiramisu
1. Najprostsza wersja kakaowego brownie
Składniki:
- 120 g masła
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Przelać do naczynia i wymieszać z kakao. Dodać cukier, wanilię i ponownie wymieszać. Dodać lekko roztrzepane jajka (nie ubijać) i wymieszać. Do masy przesiać mąkę, sól i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 20 minut.
2. Brownie z kremem tiramisu i truskawkami
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady 64%
- 80 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g masła
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku roztopić masło, a nasteęnie dodać rozpuszczalną kawę, posiekaną gorzką czekoladę i po 2 minutach całość wymieszać. Przestudzić. W oddzielnym naczyniu lekko roztrzepać (nie ubijać) jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier i wymieszać. Dodać ostudzony sos czekoladowy i dobrze rozmieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Gotową masę czekoladową przelać do foremki i piec przez około 25 minut w 160º C bez termoobiegu.
Brownie sprawdzić patyczkiem, ale masa w środku może być nieco płynna, choć nie surowa.
Składniki na krem:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 1 duże jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 15 ml likieru Amaretto (moje dziewczyny oczywiście go nie pominęły)
Przygotowanie:
Żółtko i cukier utrzeć w mikserze na jednolitą masę. Serek mascarpone dodawać stopniowo ucierając całość aż do połączenia się składników. W drugim naczyniu ubić białko na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać je z masą. Gotowy krem tiramisu nałożyć na ostudzone ciasto i trzymać w lodówce. Przed podaniem ciasto możemy oprószyć kakao i udekorować truskawkami.
3. Brownie piernikowe
Składniki:
- 100 g masła
- 1/4 szklanki kakao
- 90 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z kakao, solą oraz przyprawami i odstawić. Masło roztopić w garnuszku i odstawić na bok, a następnie dodać do niego posiekaną czekoladę. Po kilku minutach uzyskamy gładką masę sosu czekoladowego, którą powinniśmy lekko przestudzić.
W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka z cukrem, wanilią oraz starym, świeżym imbirem. Dodać sos czekoladowy i wymieszać kuchenną rózgą. Dodać przesiane suche składniki i całość wymieszać. Uzyskaną w ten sposób gęstą masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160º C przez ok. 30 minut.
4. Brownie z malinami w filiżance
Składniki:
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 30 ml mleka
- 20 g masła
- kilka świeżych malin
- szczypta soli
Przygotowanie:
W kubku lub niewielkim rondelku rozpuścić masło i dodać po kolei wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, a następnie rozdrobnić świeże maliny i dodać je do masy. Przełożyć do filiżanki (250 ml) i włożyć do mikrofalówki. Piec około 1,5 minuty na najwyższej mocy mikrofali (np. 800 W).
Jak Wam się podobają?
Koniecznie wypróbujcie. Smacznego!
Fot. archiwum prywatne
Mniam! Pyszności! Chętnie przygotuję!
Brownie nigdy nie robiłyśmy, ale bardzo nam smakuje.
[…] Proste przepisy na brownie w wersji kakaowej, piernikowej i tiramisu z owocami pochodzi z […]
Ależ pyszności… co jedno to lepsze!
Ja nie tak dawno robiłam brownie z buraków i było bardzo smaczne! 🙂
Z chęcią przetestuje przepis na brownie tiramisu.
Pozdrawiam serdecznie!