29 gru Sylwester w stylu hiszpańskim
Jeśli nie przepadacie za masowymi imprezami, a lubicie spędzać wieczór sylwestrowy w gronie najbliższych znajomych, mam dla was propozycję na smaczną i fajną zabawę tzw. sylwester tematyczny.
Wystarczy opracować własne menu w stylu danej kuchni, umówić się z gośćmi jak się dzielicie potrawami, zrobić zakupy i zabrać się za pichcenie.
Jestem zwolenniczką szybkiej, prostej i zdrowej kuchni, więc w zeszłym roku zorganizowałam sylwestra w stylu hiszpańskim.
Zaangażowanie przyjaciół w przygotowanie takiego sylwestra może okazać się przyjemnym i ciekawym doświadczeniem, a także nowym doznaniem kulinarnym. Dodatkowo możecie umówić się na przebranie w strój charakterystyczny dla danej kultury, wciągnąć w to dzieciaki, przygotować muzykę i macie gotowy scenariusz na fajną zabawę z przyjaciółmi.
Poniżej menu na sylwestra w stylu hiszpańskim (z nieco polskim akcentem ze względu na gusta smakowe maluchów), które skomponowałam osobiście i namówiłam znajomych na włączenie się w przygotowanie potraw (zdjęcia pochodzą z archiwum prywatnego i niestety nie wszystkie są doskonałej jakości).
Wierzcie mi, to było łatwe, niedrogie i szybkie w przygotowaniu, a więc nie jest jeszcze za późno. 🙂
Udanej zabawy i jeszcze lepszego Nowego Roku!
Wasza Esencja
Sylwester w stylu hiszpańskim
Hiszpańska zupa-krem z zielonego groszku
- 1 kg zielonego groszku
- rosół z kury
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- groszek ptysiowy
- kolendra
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- szczypta szafranu (może być też tańsze curry)
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- 1/3 szklanki białego wina
- 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 170 g ryżu arborio (jak do risotto, tylko i wyłącznie) lub calasparra lub carnaroli
- opakowanie krewetek koktajlowych
- 10 krewetek Black Tiger lub 10 langustynek
- kilka sztuk muli
- natka pietruszki
- 1 zielona papryka
- 3 ziemniaki
- mała cebula
- 2 jajka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- kilka sztuk krewetek Black Tiger
- 4-5 ząbków czosnku
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki masła
- cytryna
Talerz hiszpańskich serów, wędlin i kiełbasek np. chorizo, jamón serrano, salchichón i innych hiszpańskich smakołyków
- kilka plastrów wędliny, kiełbasy, serów itp.
- do dekoracji sałata roszponka i pomidorki koktajlowe
Sałatka z kiełbasą chorizo, mozzarellą i suszonymi pomidoram
- mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 125 g mozzarelli w kulce
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
- kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
- pieczywo
- sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka z awokado i mięsa krabów
- 3 dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- 200 g mięsa krabowego z puszki lub paczka drobno posiekanych paluszków krabowych
- cytryna
- 50 g pestek z dynii
- 150 g majonezu
- natka kolendry
- sól, pieprz
Faszerowane cukinie z puree brokułowym
- 3 małe cukinie
- pół brokuła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego z indyka
- oregano suszone i świeże
- całe jajko
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 pomarańcza
- 1 brzoskwinia
- 1,5 szkl. rumu lub brandy
- 0,5 szkl. cukru trzcinowego
- 750 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- kostki lodu
Kilka dodatkowych pozycji dla naszych milusińskich:
- ogórek wąż
- 200 g serka śmietankowego
- roztarty ząbek czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- wykałaczki
- chlebki typu pumpernikiel lub razowe
- wędzony łosoś
- serek pleśniowy
- serek śmietankowy
- szynka
- ser żółty
- ogórek konserwowy
- papryka kolorowa
- szczypiorek
- natka pietruszki
Grillowane parówki z indyka z sosem jogurtowym
- opakowanie parówek z indyka
- ulubione zioła
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
- wykałaczki
- ugrillowane krewetki koktajlowe
- cienkie plastry chudego boczku
- natka pietruszki
- wykałaczki
- opakowanie nachosów
- żółty ser
- pomidorowa salsa
- szczypiorek
Kolorowe koreczki z serem tofu
- opakowanie paluszków surimi
- zielony ogórek
- 2 łodygi selera naciowego
- 150 g sera tofu
- 20 pomidorków koktajlowych
- limonka
- natka pietruszki
- winogrono
- arbuz
- melon
Dodaj komentarz