20 Mar 3 pożywne desery z nasionami chia.

Czy słyszeliście o nasionach szałwii hiszpańskiej? Ależ oczywiście, że tak. To nic innego, jak popularne ostatnio nasiona chia należące do tzw. superfoods, czyli żywności, która zawiera w swoim składzie wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Nasiona chia są niskokaloryczne i niesamowicie zdrowe – bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, mają dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i błonnika, stanowią też źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6.

Desery z ich użyciem są bardzo proste do przygotowania. Ich skład i wygląd ogranicza jedynie nasza wyobraźnia, a efekty końcowe zachwycają. Pękate szklaneczki lub kieliszki wypełnione warstwowo kolorami zachęcają do spróbowania nawet najbardziej opornych.

Oto moje propozycje pożywnych deserów z nasionami chia przygotowane, uwaga, przez moje dzieci pod moim czujnym okiem. Fajna zabawa, mówię Wam 🙂

Pomarańczowy deser z nasionami chiaPomarańczowy deser

  • nasiona chia
  • mleko kokosowe
  • pomarańcza
  • banan
  • migdały
  • odrobina jogurtu naturalnego (do zagęszczenia)
  • owoce (ja użyłam mrożonych)
  • odrobina miodu
  • listki mięty
  • preparowana kasza jaglana

Zielony deser z nasionami chiaZielony deser

  • nasiona chia
  • kiwi
  • liście szpinaku
  • imbir
  • jogurt naturalny gęsty
  • naturalne płatki z pełnego ziarna owsa

Czerwony deser z nasionami chiaCzerwony deser

  • nasiona chia
  • jeżyny
  • maliny
  • truskawki
  • jogurt naturalny gęsty
  • granola z granatem i jagodą
  • liście mięty

 

Kilka wskazówek, aby deser z nasionami chia był:

  1. udany – zachowaj odpowiednie proporcje wody do nasion – na 1 szklankę wody potrzeba przynajmniej 3 łyżek nasion chia. Nasiona żelują się i zwiększają swoją objętość dziewięciokrotnie, dlatego przez pierwsze pół godziny mieszaj je kilkukrotnie, aby uniknąć grudek, a następnie wstaw na całą noc do lodówki.
  2. efektowny – użyj przezroczystych naczyń i układaj składniki warstwowo
  3. smaczny – nasiona chia nie mają smaku, dlatego możesz użyć owoców i warzyw (np. w zmiksowanej postaci) lub dodać ulubione przyprawy typu wanilia, gałka muszkatołowa, syrop klonowy, imbir.

 

Nasiona chia możesz stosować także jako dekoracyjną posypkę (desery, koktajle, sałatki, dania) lub dodatek do wypieków i dań głównych (w zmielonej postaci).

Fot. Esencja

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl