28 Kwi Sałatki i surówki mojego dzieciństwa.

Mam sentymentalny tydzień, więc dzisiaj małe oderwanie się od rzeczywistości i powspominanie smaków z dzieciństwa. Ten wpis wraz z kolejnym są nawiązaniem do cudownych lat pełnych beztroski, ale też okresu poznawania nowych smaków. Poniżej najlepsze sałatki i surówki autorstwa mojej Mamy – doznania i smaki, których nigdy się nie zapomina. Niby stare, a wciąż aktualne. Uwaga! Jest sól, jest cukier, śmietana i majonez. Nie hejtować. Nie zabijać moich wspomnień 😉

Kuchnia jest zdrowa, jeśli dieta jest zbilansowana i rozsądna, a jak wiecie taką preferuję bez parcia na bio i eko. No a sałatki Mamy… palce lizać.

Oto mamusine, najlepsze, opatentowane. Można używać 😉

Sałatki z dzieciństwa

Sałatki i surówki mojego dzieciństwa

Z piersi kurczaka

Tę sałatkę można jeść z pieczywem i masłem.

  • 2 piersi kurczaka (usmażyć i pokroić w kostkę)
  • puszka kukurydzy (odcedzić)
  • puszka ananasów (pokroić)
  • mała garść orzechów włoskich (każdą cząstkę pokroić na 4 części)
  • maleńka cebula (bardzo drobno pokroić)
  • odrobina majonezu (do połączenia składników)
  • sól, pieprz do smaku

Z wędzonego kurczaka

  • wędzony kurczak
  • 2 puszki ananasa
  • puszka kukurydzy
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 średnie czerwone cebule
  • majonez (do połączenia składników)

Z pomidora i kukurydzy

Idealna do obiadu.

  • puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • mała cebulka (drobno pokroić)
  • mała garść orzechów włoskich
  • jogurt owocowy (niepełny kubek)
  • łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Z czerwonej kapusty

Idealna do obiadu.

  • mała główka czerwonej kapusty (cienko i drobno poszatkować)
  • duże jabłko (pokroić w maleńka kostkę)
  • puszka kukurydzy
  • odrobina majonezu (do połączenia składników)

Z białej kapusty

  • mała główka białej kapusty (drobniutko poszatkować)
  • 2 duże marchewki (zetrzeć na tarce)
  • 2 kwaśne jabłka (pokroić w kosteczkę)
  • mała cebula (drobno pokroić)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Z selera

  • duży seler (zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny)
  • 2 jabłka (pokroić w kostkę)
  • duża marchew (zetrzeć na tarce)
  • mały por (pokroić na cieniutkie plasterki)
  • łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • łyżka majonezu
  • sól, odrobina cukru do smaku

Z pora

  • 2 pory (wraz z częścią zieloną drobno poszatkować w obrączki)
  • mała czerwona papryka (drobno pokroić)
  • duże jabłko (pokroić w kosteczkę)
  • łyżka oliwki
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

Z sałaty

  • duża główka sałaty (rozerwać na większe części)
  • papryka (pokroić na cienkie plasterki)
  • zielony ogórek (pokroić na ćwierć plasterki)
  • pęczek rzodkiewek (pokroić na cienkie plasterki)
  • opcjonalnie 2 pomidory
  • duży pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwki
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć i wytrzeć nim salaterkę)

„Na wiosnę”

  • główka młodej kapusty
  • 2 jabłka
  • 2 cebulki dymki (cieniutko pokroić)
  • koperek, natka pietruszki, szczypiorek (świeże)
  • sól, pieprz (odrobina)
  • dressing z musztardy, miodu, majonezu i soku z cytryny

„Na bogato”

  • 2 pomidory
  • zielony ogórek
  • surowa papryka
  • mała cebulka lub por (drobno pokroić)
  • pęczek koperku
  • owoce np. mandarynki, kiwi, ananas
  • dressing z oliwki, soku z cytryny, soli, cukru i bazylii (proporcje do smaku)

 

Smacznego 🙂

Macie jakieś ulubione, wyjątkowe smaki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Pomińmy ciastka i ciasteczka, bo to temat na oddzielną dyskusję 😉

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl