
29 sie Proste i szybkie dania, które możesz zrobić w kamperze i na kempingu
Podczas naszej ostatniej wyprawy po Kaszubach, często pytaliście mnie o to czy podróżując kamperem korzystamy z gotowych posiłków, jemy w restauracjach czy gotujemy sami, a jeśli tak, to na ile jest to możliwe na tak małym metrażu jak samochód.
Otóż kamper został wyposażony w cud zwany kuchnią. Owszem nie jest duża, ale odpowiednio wyposażona umożliwia przygotowanie nie tylko suchego prowiantu (kanapki, przekąski) czy porannej kawy, ale też smacznych dań obiadowych. Do dyspozycji mamy kuchnię gazową, ale też grilla, na który zawsze znajdzie się miejsce w bagażniku. Grill do kampera jest tak zaprojektowany, żeby był łatwy w transporcie i użytkowaniu.
Dziś pokażę Wam część naszej kulinarnej uczty, na którą składają się przykładowe dania nie tylko łatwe do przygotowania, ale też smaczne i apetycznie wyglądające. W tej kwestii fakt, że robimy je w kamperze, a nie przestronnej, domowej kuchni, nie ma szczególnego znaczenia. Wszystko jest kwestią chęci i organizacji.
W kamperze, którym podróżowaliśmy, czyli Globe-Traveller, do dyspozycji mieliśmy więc dwupalnikową kuchenkę gazową oraz akcesoria do przygotowywania i podania posiłków (rozkładany stół, krzesła, akcesoria kuchenne pochodzą ze sklepu www.sklep.elcamp.pl, gdzie znajdziecie szeroki wachlarz produktów do karawaningu).
Warto też zabrać ze sobą podstawowe przyprawy – sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, curry lub po prostu ulubioną mieszankę ziół, dla mnie obowiązkowe w kuchni są też świeże zioła i akcesoria, które umilą nam wspólny posiłek, np. lampion, świece, zewnętrzne lampki na wieczór, ulubiony kubek do kawy czy kieliszki do wina. O tym co zabrać ze sobą w podróż kamperem pisałam w jednym z poprzednich artykułów z cyklu o podróżowaniu kamperem (znajdziecie je na końcu artykułu).
Wszystkie posiłki jedliśmy na zewnątrz kampera niezależnie od miejsca i pogody, choć tę mieliśmy głównie dobrą. Na wypadek gdyby padało, większość kamperów ma zresztą rozkładaną markizę, która daje schronienie również przed słońcem.
A teraz już moje wakacyjne, kulinarne propozycje, czyli
proste i szybkie dania,
które możecie zrobić w kamperze i na kempingu
Leśna sałatka
Składniki:
- rukola – 1 opakowanie
- pomidor – 3 sztuki
- czerwona cebula – 1 mała sztuka
- gruszka – 1 sztuka
- pomarańcza – 1 sztuka
- sól, pieprz i oliwa do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić i ze sobą wymieszać odpowiednio przyprawiając. Gruszkę można wrzucić na kilka minut na grilla i dorzucić ją do sałatki już wystudzoną.
Spaghetti carbonara z cukinią (i szynką)
Składniki:
- makaron z pszenicy 100% durum – 1 opakowanie
- cukinia – 1 sztuka
- czosnek – 3 ząbki
- szynka – dosłownie kilka plastrów, ale można też ją pominąć
- śmietana 18% – 250 g
- świeża bazylia – kilka listków
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek
- oliwa
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Szynkę podsmażyć w garnku z kawałkami czosnku, dodać pokrojoną na półplasterki cukinię, przyprawić, dodać śmietanę i porządnie wymieszać nie doprowadzając do zagotowania. Całość dodać do ugotowanego makaronu i wymieszać. Dorzucić kilka listków świeżej bazylii.
Grillowane szaszłyki z warzyw z dodatkiem piersi z kurczaka
Składniki:
- papryka czerwona – 2 sztuki
- papryka żółta – 2 sztuki
- cukinia – 1 sztuka
- czerwona cebula – 2 sztuki
- twarda gruszka – 2 sztuki
- piersi z kurczaka – 200 g
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, odrobina miodu do posmarowania szaszłyków
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Składniki kroimy na duże kawałki i nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki grillujemy do momentu aż się zarumienią.
Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki
Składniki:
- mielone mięso – 500 g
- cebula – 2 małe sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- świeża mięta – niewielka garść
- natka pietruszki – kilka gałązek
- przyprawy do smaku (np. słodka papryka, majeranek, sól, pieprz)
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasie czosnek, a następnie całość przyprawić i dorzucić drobno posiekane listki mięty oraz natkę pietruszki. Całość wyrobić na gładką masę, uformować szisz kebaby i nadziać na patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu ok. 20-25 minut (w zależności od rodzaju grilla).
Dorsz w pomidorach i czosnku z kaszotto
Składniki:
- filet z dorsza – 500 g
- pomidor – 3 duże sztuki
- czosnek – 2 duże ząbki
- świeża kolendra – kilka gałązek
- ryż z ulubionymi przyprawami lub kaszotto orientalne z dobrym składem – 1 opakowanie
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
- uprażone płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Kaszotto (100% naturalnych składników) ugotować według przepisu na opakowaniu. Można też zrobić własne gotując kaszę i dodając ulubione podsmażone, bardzo drobno pokrojone dodatki typu pieczarki, ciecierzyca, szpinak, marchew, cebula, przyprawy. Pokrojony na grubsze plastry pomidor i na cienkie plasterki czosnek podsmażyć na patelni (przez 2-3 minuty) lub upiec na grillu (do lekkiego zarumienia). Filet z dorsza pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, posypać posiekaną świeżą kolendrą i zawinąć wraz z upieczonymi pomidorami i czosnkiem w folię aluminiową. Całość piec na grillu około 10-15 minut. Gotową rybę rozwinąć z folii i posypać uprażonymi płatkami z migdałów oraz ozdobić świeżą kolendrą.
Marynaty i dipy
Marynaty i dipy dodane do dań nadają im jeszcze lepszy smak. Możemy je błyskawicznie przygotować z podstawowych składników:
dip czosnkowy – jogurt naturalny lub grecki, czosnek, szczypta soli i pieprzu
dip pomidorowy – łagodny ketchup, zblendowana cebula, słodka i ostra papryka, szczypta pieprzu, sól, natka pietruszki do posypania
dip musztardowy – musztarda, zblendowana cebula, jogurt naturalny, szczypta curry, soli i pieprzu cayenne
marynata musztardowa – musztarda Dijon, miód, czosnek, odrobina soku z cytryny, oliwa, sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
Hummus z awokado, paprykowy i pietruszkowy
Hummusy to kolejna doskonała alternatywa na zdrową i pyszną przekąskę lub dodatek do kanapek. Przykładowy paprykowy, pietruszkowy i z awokado znajdziecie w poniższym artykule.
Jak Wam się podobają wybrane przeze mnie propozycje? Zapewniam, że ich przygotowanie zabiera niewiele czasu, a posiłki na świeżym powietrzu w gronie bliskich osób i wakacyjnych okolicznościach przyrody to uczta dla naszych zmysłów 🙂
Za tę kulinarną wędrówkę dziękuję Grupie Elcamp z Krakowa, którego kamperem mieliśmy przyjemność przemierzać krainę przepięknych Kaszub.
Zdjęcia: archiwum prywatne
* * *
Grupa Elcamp jest autoryzowanym dealerem wiodących, europejskich producentów pojazdów turystycznych: Adria, Hymer, Westfalia. To również twórcy pierwszej, polskiej marki kamperów z międzynarodową siecią dealerską – Globe-Traveller.
Grupa Elcamp prowadzi też sklep internetowy z akcesoriami do karawaningu. Rzeczy, które mieliśmy na wyposażeniu kampera (grill, meble, akcesoria kuchenne i elektryczne) pochodziły właśnie z tego sklepu. Link do niego tutaj -> KLIK.
Artykuły z cyklu o podróżowaniu kamperem, które ukazały się do tej pory to:
- „Właśnie spełniam swoje marzenie, czyli mój drugi cel podróżniczy tego roku” (KLIK)
- „Wakacje kamperem – praktyczny przewodnik i moje pierwsze wrażenia z podróży” (KLIK)
- „Podróż kamperem nad jezioro Garda we Włoszech – nasza trasa i przykładowe kempingi” (KLIK)
- „Najpiękniejsza i najlepsza trasa rowerowa w Europie – Garda by Bike” (KLIK)
- „Ile kosztuje podróż kamperem do Włoch?” (KLIK)
- „Podróż kamperem po Polsce – czy to się opłaca? Odkrywamy Kaszuby” (KLIK)
- „Kempingi na Kaszubach – miejsca przyjazne kamperom i nie tylko” (KLIK)
Jeśli spodobał Wam się ten artykuł i uważacie, że może komuś się przydać, będę wdzięczna za podzielenie się nim z innymi.
Włosi właśnie pzewracają się w grobie za tą carbonarę xD. Off top-oglądałąm jak szalona Towje stories i wspołpracę z kamperami wyszło cudnie! Ania Sudoł poszła w Towje ślady i jestem przerażona..serio nigdy jej nie śledziłam, a jej feed to jedzenie i to takie koszmarnie przetworzone i w ilościach nie do zjedzenia dla zwyklych ludzi, brud i syf wszedzie.Podróże to żarcie na miescie, potem w kamperze ale syfu, tuczenie córeczki którą wystawia publicznie i potem posty,że ona biedna chora na hashi dlatego tak wygląda. Qurwa mać! Sorki, mozesz to skasować ale ulało mi się, bo uważa się za guru weganizmu jedząc… Czytaj więcej »
Może nie powinnam go nazywać carbonarą, ale to wersja mojego meża, a on lubi wymyślać nowe i w sumie nie wiedziałam jak ten makaron określić, bo doszła jedynie cukinia 😀 Nie, nie skasuję tego komentarza, bo odsłania coś co mnie bardzo zaciekawiło. Ja też nie śledzę Ani na bieżąco, wpadam do niej jedynie od czasu do czasu jak ktoś mi o tym przypomni (tak jak np. Ty teraz) i muszę przyznać, że nie rozumiem jej fenomenu, ale pewnie o czymś nie wiem albo czegoś tu nie rozumiem. To o czym piszesz to dość szokujące tudzież poważne zarzuty, więc pędzę sprawdzić… Czytaj więcej »
Żartowałam z tą cabonarą- dużo ludzi robi ze śmietaną, ale podobno pawdziwi Włosi tylko z jajem :).
No ja jestem po postu w szoku, co A.S. robi i totalnie jej nie kupuję. Czuję fałsz i działania pod publiczkę, tylko szkoda mi jej córki troszkę, że ja w to wszystko wciąga i dosłownie „tuczy” na przetworzonej żywności i mianuje jako speca od żywienia wege..tia.
No nic, ale tak jak mówisz- robić swoje i mieć czyste sumienie :).
My tylko czasem z jajem, najczęściej jednak śmietana, którą darzę niestety miłością wielką, ale którą to w końcu muszę porzucić.
Smutny ten case, o którym piszesz i chyba podrążę trochę temat, bo jakby nie było też mnie on interesuje.
Koniecznie! Jestem bardzo ciekawa Twojego zdania
Jak lubisz ze śmietanką to jedz- życie jest po to, żeby z niego czerpać przecież :D.
Nie chcesz wiedzieć nic na mój temat w kontekście śmietany. 18-procentowej. Nic 😀
Bueheheh!! 😀 Brzmi intrygująco 😀
Ale lepsza 18 niż jakbys miała romans z 36% np 😀
Wrąbałam kiedyś 30%. Oblizałam się tylko i stwierdziłam, że była jakaś inna. Plask w czoło był dość głośny, kiedy spojrzałam na procenty.
Buehehe! 😀 Ale faktem jest, że można pomylić, bo ja kiedyś byłam pewna ze 30% jest do deserów a ona wcale słodka przecież nie jest. ps. Ale jako baza do lodów-kosmos <3.
Nawet tego nie wiemy w jak wielu deserach i lodach się kryje.
Fakt :).
ala carbonara 😀 to może 😀 i by przeszło – to teraz ja dam fajny pomysł 🙂 bigos szczawiowy :”D
Bigos szczawiowy? Pierwsze słyszę 🙂
Wszystko wygląda mega pysznie 🙂 Zostałam przekonana, że gotować można w każdych warunkach 🙂
Doskonały wniosek z wpisu 😀
Dobrego dnia!
Trochę zazdroszczę tej podróży kamperem i obiadów pod chmurką:) Ciekawe przepisy. Do wypróbowania.
Tak właśnie to wygląda, kiedy jedziesz na wakacje kamperem. Poza noca czas spędzasz na świeżym powietrzu, blisko natury, więc poranna kawa, śniadanie, obiad, kolacja i wieczorne winko zawsze pod chmurką albo w lesie, na plaży czy nad wodą 🙂