Gazpacho

09 Sie Gazpacho – szybkie danie na upalny dzień

Nie to, żeby Bałtyk rozpieszczał mnie pogodą, ale próbując ją zakląć przygotowałam sobie jedno z moich ulubionych dań wywodzące się z Andaluzji, a które doskonale sprawdza się m.in. w upalne dni. Wprawdzie upał przez najbliższe dni mi nie grozi, ale szybkie, pyszne, sycące, pełne witamin, niskokaloryczne i nie wymagające gotowania danie mogę sobie przygotować wtedy, kiedy mam na nie ochotę, tak jak np. dzisiaj.

gazpacho – szybkie danie na upalny dzień

Składniki:

  • dojrzałe pomidory (5 sztuk)
  • dojrzałe, czerwone papryki (2 sztuki)
  • cebula (1 duża sztuka)
  • natka pietruszki (pęczek)
  • kromka chleba pszennego (wcześniej namoczyć w wodzie)
  • ocet winny (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa miksujemy, a następnie dodajemy namoczony chleb, ocet winny, oliwę i ponownie miksujemy.
Oliwę i ocet winny można postawić na stół, żeby każdy mógł doprawić nimi sobie dowolnie danie.
Gazpacho przed podaniem schładzamy przez 1,5-2 godziny w lodówce, ja jednak lubię zjeść je bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatkowo można też dodać chrupiące grzanki, zaś dla wielbicieli ostrego smaku można użyć odrobiny papryczki chilli.

♥ ♥ ♥

Widzicie? Ja też potrafię krótko pisać, zwłaszcza kiedy nie mam dostępu do sieci, a jedyny kontakt ze światem umożliwia mi telefon komórkowy 😉

Jeśli chcesz być też na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub fanpage Esencji na Facebooku, zajrzyj na Instagram, odwiedź Twittera.
Fajnie, że jesteś 🙂

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl