panang curry 5

10 Sty Obłędnie orzechowe i aromatyczne panang curry

Wy to jednak wiecie co dobre i razem ze mną od kilku dni zachwycacie się kuchnią tajską. Odkrywam ją na nowo dzięki warsztatom kulinarnym, o których pisałam w ostatnim artykule (KLIK). Dziś w pewnym sensie kontynuacja tego wpisu, ponieważ mój dom znowu wypełniają egzotyczne aromaty, a mi ogromną frajdę sprawia to, że potrafię sama przygotować wyrafinowane smaki, którymi delektuje się cała moja rodzina.
Po pad thai przyszła pora na równie popularne tajskie danie, a mianowicie lekko pikantne, obłędnie orzechowe, kremowe panang curry, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut!

Wczoraj poprosiłam męża o kupienie kilku składników do tego dania. Uczyłam się je robić podczas warsztatów i poniższy przepis pochodzi właśnie z nich, a ich autorem jest Filip z bloga Głodny Świata. Ze wszystkich składników brakowało mi tylko świeżych liści limonki kaffir, które przepięknie pachną i które wciąż po warsztatach wspominam. Nie liczyłam jednak, że uda się je kupić i nabyłam suszone liście. Mąż jednak postanowił zrobić mi niespodziankę i postarał się o świeże liście limonki kaffir (wspominam też o tym dzisiaj na Instagram Stories). Zapewniam Was, że warto ich poszukać, bo ich smak w panang curry odgrywa kluczową rolę.panang curry 2

PANANG CURRY

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 duża słodka papryka chili (ja użyłam swojej ulubionej Sweet Palermo)
  • 100 g zielonej fasoli (cukrowy groszek)
  • 6 świeżych (mrożonych) liści limonki kaffir
  • 1 mała czerwona papryczka chili (dla osób, które nie lubią ostrych dań można ją pominąć)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 czubata łyżka czerwonej pasty panang (skład jest naprawdę w porządku: chili, trawa cytrynowa, szalotki, czosnek, sól, galangal, orzechy ziemne, pasta krewetkowa, przyprawy: skórka limonki kaffir, kolendra w proszku, biały pieprz)
  • 1/4 szklanki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka oleju rybnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • biały ryż basmati

 

Przygotowanie:

  1. Słodką paprykę kroimy w plastry, mięso w dużą kostkę, a fasolkę na kilkucentymetrowe kawałki (jeśli fasolka nie jest zbyt duża, możecie ją przekroić na pół lub podać nawet w całości). Liście kaffiru i małą papryczkę chili kroimy na drobne paseczki.
  2. Na woku rozgrzewamy olej i dodajemy pastę curry chwilę ją podsmażając w celu wydobycia aromatu. Dorzucamy mięso i krótko obsmażamy, a następnie dodajemy fasolkę, paprykę i kaffir. Po krótkim smażeniu dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień gotując danie aż do zgęstnienia.
  3. Na koniec dorzucamy orzeszki, paseczki chili, cukier i sos rybny do smaku.

 

Wygląda pięknie, pachnie cudownie, smakuje obłędnie. Czego chcieć więcej?

Wypróbujecie?

***

Jeśli spodobał Wam się ten artykuł lub uważacie, że może kogoś zainteresować, będzie mi bardzo miło jeśli go skomentujecie lub/i udostępnicie dalej. To wyraz uznania dla mojej pracy i zaangażowania, a także sprawienie mi ogromnej radości.

Jeśli chcecie być na bieżąco z kolejnymi wpisami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, zapraszam do polubienia Esencji na Facebooku, zajrzenia na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedzenia Twittera.panang curry 1 panang curry 3 panang curry 4

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl