23 sty Zdrowe menu 6: Kto jada sałatki…
Sałatki na piątkowy wieczór – lekkie, kolorowe, smaczne i zdrowe. Ulubione. W dodatku łatwe do przygotowania, nawet przez dzieci.
Skąpana w szpinaku
- 400 g liści szpinaku
- 200 g mozzarelli
- 400 g truskawek
- 400 g ugrillowanych krewetek
- 100 g niesolonych pistacji
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
- 2 łyżki suszonych żurawin
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta cukru trzcinowego, soli i pieprzu
Szpinak umyć i osuszyć, truskawki pokroić na cząstki, mozzarellę na małe kawałki. Na talerzu ułożyć kolejno szpinak, krewetki, truskawki i ser. Całość posypać orzechami, pestkami dyni i żurawiną. Uprzednio wymieszany dressing dodać tuż przed podaniem.
Krabowa w zieleninie
- 200 g paluszków krabowych
- 1 długi zielony ogórek
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy
- ciemna bagietka
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
Sezam uprażyć na suchej patelni. Bagietkę skroplić oliwą i upiec (10 minut w 160 st. C). Zieleninę grubo posiekać, zaś ogórek ze skórką pokroić na długie, cienkie wstążki. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki i zmieszać z sosem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wymieszać z zieleniną i ogórkiem. Podać z chrupiącą bagietką.
Granat w roli głównej
- mix ulubionych sałat, w tym rukola
- świeża bazylia
- 2 nieduże granaty
- pół pomarańczy
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 4 skrzydełka z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki startego żółtego sera
Dressing:
- sok z cytryny i pomarańczy
- łyżeczka miodu i musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 niewielki ząbek czosnku
Skrzydełka kurczaka przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką upiec w piekarniku aż będą chrupiące, a po ostygnięciu mięso obrać z kostek i pokroić na kawałki. Granat obrać zgodnie ze sztuką (tu i tu). Sałaty ułożyć w salaterce, dodać pestki granatu, pokrojoną w kostkę pomarańczę i w paski cebulę, kurczaka, bazylię, a po wymieszaniu składników z dressingiem posypać wiórkami żółtego sera.
Czy mogę zapytać co jest na zdjęciu głównym do posta? Wygląda jak czerwona kapusta, jarmuż, brokuł? Sałatka czy tylko ładne zdjęcie?
Bardzo mi się spodobała sałatka z granatem. Wszystkie składniki które lubię, do tego coś dla męża… skrzydełka, więc wszyscy będą zadowoleni. Na pewno wypróbuję 🙂
Jutro wrzucam na swoją stronkę FB – ciekawe przepisy. 😀