13 Sty Zdrowe menu 2

Pamiętacie o szklance ciepłej wody z cytryną z rana i jej pozytywnym wpływie na nasze zdrowie („Zdrowe menu”)?

I śniadanie:

  • sałatka: melon, szynka parmeńska, uprażony słonecznik, sałata roszponka, sos balsamiczny
  • zielona herbata


II śniadanie:

  • koktajl (spalający tłuszcz): marchew, pomarańcza, gruszka, biała rzodkiew, seler naciowy, plasterki świeżego imbiru
  • błonnik
_DSC9154

Grillowany łosoś


Obiad
:

  • zupa z owoców morza: mieszanka owoców morza, cukinia ze skórką, fasolka szparagowa, czosnek, świeży imbir, koperek, sos rybny (opcja bardziej kaloryczna – mleczko kokosowe w rozsądnych proporcjach)
  • grillowany łosoś z sokiem z cytryny, ryż brązowy, dowolna sałata


Podwieczorek
:

  • smoothie z jabłek, gruszek, kiwi i baby szpinaku (można dodać też natkę pietruszki)
  • błonnik


Kolacja:

  • wędlina drobiowa zawijana ze szparagami z dodatkiem ogórka konserwowego, szczypiorku, grzybka marynowanego
  • zielona herbata

Jeśli masz ochotę na jakiś deser, to najlepiej zrób go samodzielnie, np. lody twarogowe lub batoniki owsiane.

Lody twarogowe

250 g twarogu
otarta laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
 3 żółtka
600 ml jogurtu naturalnego

Ser zmielić kilka razy. Żółtka utrzeć z wanilią i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser z jogurtem cały czas miksując. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny, a następnie gotową masę ponownie zmiksować i włożyć do zamrażalki na ok. 20 minut. Ostatnią czynność powtórzyć 1 lub 2 razy. Gotowe. I smaczne.

Batoniki owsiane z jagodami goji

1 szklanka płatków owsianych
1 średni banan
kilka łyżeczek suszonej żurawiny (rozdrobnić)
kilka łyżeczek jagód goji
 1 łyżka miodu

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Miód rozpuścić na patelni, dodać rozgniecionego widelcem banana i wymieszać. Do masy dodać pozostałe składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie powstałą masę i wstawić do piekarnika na 20 minut. Gotowe batoniki należy najpierw schłodzić w lodówce, a dopiero potem je pokroić. Przyznacie, że to prosty przepis?

Smacznego!

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl