13 sty Zdrowe menu 2
Pamiętacie o szklance ciepłej wody z cytryną z rana i jej pozytywnym wpływie na nasze zdrowie („Zdrowe menu”)?
I śniadanie:
- sałatka: melon, szynka parmeńska, uprażony słonecznik, sałata roszponka, sos balsamiczny
- zielona herbata
II śniadanie:
- koktajl (spalający tłuszcz): marchew, pomarańcza, gruszka, biała rzodkiew, seler naciowy, plasterki świeżego imbiru
- błonnik
Obiad:
- zupa z owoców morza: mieszanka owoców morza, cukinia ze skórką, fasolka szparagowa, czosnek, świeży imbir, koperek, sos rybny (opcja bardziej kaloryczna – mleczko kokosowe w rozsądnych proporcjach)
- grillowany łosoś z sokiem z cytryny, ryż brązowy, dowolna sałata
Podwieczorek:
- smoothie z jabłek, gruszek, kiwi i baby szpinaku (można dodać też natkę pietruszki)
- błonnik
Kolacja:
- wędlina drobiowa zawijana ze szparagami z dodatkiem ogórka konserwowego, szczypiorku, grzybka marynowanego
- zielona herbata
Jeśli masz ochotę na jakiś deser, to najlepiej zrób go samodzielnie, np. lody twarogowe lub batoniki owsiane.
Lody twarogowe
– 250 g twarogu
– otarta laska wanilii
– 2 łyżki cukru pudru
– 3 żółtka
– 600 ml jogurtu naturalnego
Ser zmielić kilka razy. Żółtka utrzeć z wanilią i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ser z jogurtem cały czas miksując. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny, a następnie gotową masę ponownie zmiksować i włożyć do zamrażalki na ok. 20 minut. Ostatnią czynność powtórzyć 1 lub 2 razy. Gotowe. I smaczne.
Batoniki owsiane z jagodami goji
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 średni banan
– kilka łyżeczek suszonej żurawiny (rozdrobnić)
– kilka łyżeczek jagód goji
– 1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Miód rozpuścić na patelni, dodać rozgniecionego widelcem banana i wymieszać. Do masy dodać pozostałe składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie powstałą masę i wstawić do piekarnika na 20 minut. Gotowe batoniki należy najpierw schłodzić w lodówce, a dopiero potem je pokroić. Przyznacie, że to prosty przepis?
Smacznego!
Dodaj komentarz