Ulubione napoje rozgrzewajace

12 Paź Moje ulubione rozgrzewające herbaty i kawy na chłodne, jesienne dni

W jednym z ostatnich wpisów podzieliłam się z Wami swoimi pomysłami na oswojenie nowej pory roku żegnając się radosnym okrzykiem: „Witaj słodka jesieni” (KLIK). Doprawdy nie wiem co ja sobie wtedy myślałam… Ach racja, było ponad 20 kresek na plusie i mnóstwo słońca, a ja miałam dużo fajnych planów na nadchodzące tygodnie. No więc chwilowo zmienił mi się światopogląd, ponieważ za oknem jest ciemno, deszczowo, bardzo zimno i mam wrażenie, że słońca nie zobaczę już nigdy.

No cóż, nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła rozwiązania i na tę, jak sądzę, przejściową sytuację. W takie dni ja te szukam nowych inspiracji, żeby odciągnąć uwagę od niekorzystnych warunków atmosferycznych i dogrzewam organizm ulubionymi gorącymi napojami na bazie imbiru, cytryny, soku malinowego, goździków i cynamonu.

Z wyżej wymienionych, podczas chłodnych dni, największą słabość mam do imbiru. Stosuję go nie tylko jako dodatek do dań obiadowych, ale też do herbaty, wody, a ostatnio nawet do kawy. Ta przyprawa należąca do tzw. superżywności (superfoods) ma ogromną moc, nie tylko leczniczą, ale też smakową, upiększającą, stymulującą, wzmacniającą, wykrztuśną, antyseptyczną, odtruwającą i rozgrzewającą.

Na pierwszy ogień moje ulubione:

Rozgrzewajace herbaty i miksturarozgrzewające herbaty

Imbirowa:

  • czarna herbata
  • sok malinowy
  • 3 plastry imbiru
  • 1 plaster cytryny
  • zalewamy wrzątkiem

Zimowa:

  • czarna herbata
  • sok malinowy
  • kilka goździków
  • plaster cytryny
  • plaster jabłka
  • opcjonalnie laska cynamonu
  • zalewamy wrzątkiem

 

Biała tajska:

  • biała herbata z tajską cytryną i kwiatem granatu
  • plaster cytryny lub limonki
  • opcjonalnie odrobina miodu
  • zalewamy gorącą wodą

 

Grejpfrutowa:

  • zielona herbata o smaku grejpfrutowym
  • 2 plastry grejpfruta
  • zalewamy gorącą wodą

Dyniowa latte 3rozgrzewające kawy

Kawa to moja miłość i nie dam sobie wmówić, że szkodzi zdrowiu. Wręcz przeciwnie – spożywana z umiarem (2 filiżanki dziennie) i naturalna, czyli bez dodatków smakowych, barwników, konserwantów, emulgatorów, nie w granulkach i nie bezkofeinowa, służy nam ponieważ:

  1. poprawia pracę mózgu stymulując naczynia krwionośne, działa pobudzająco, wskazana jest również w przypadku bólu głowy,
  2. zapobiega wielu chorobom takim jak: cukrzyca, choroba Parkinsona, Alzheimera, kamica pęcherzyka żółciowego, choroby serca, pobudza przepływ żółci,
  3. pomaga w oczyszczeniu jelit i wzmacnia nerki,
  4. działa odmładzająco, ponieważ zawiera spore ilości polifenoli i antyutleniaczy, które mają korzystny wpływ na naszą młodość,
  5. pomaga w odchudzaniu – zawarta w niej kofeina wspomaga spalanie tłuszczów,
  6. służy zębom – zawarte w kawie składniki przeciwdziałają rozwojowi próchnicy,
  7. redukuje stres oksydacyjny o prawie 40%.

 

Poza tym dla mnie poranna i popołudniowa kawa to prąd, bez którego nie jestem w stanie efektywnie funkcjonować, dlatego w chłodne, jesienne dni polecam:

Dyniowa latte:

  • ok. 200 ml mleka 3,2% lub 2%
  • espresso
  • 2 łyżki syropu dyniowego (przepis na końcu wpisu)
  • odrobina cynamonu do posypania
  • kolejność dodawania: syrop dyniowy, mocno spienione mleko, espresso, cynamon. Składniki dodajemy powoli jeden po drugim, aby powstała czterowarstwowa, efektowna kawa.

 

Rozgrzewająca kawa według 5 przemian:

  • 2 łyżeczki naturalnej, zmielonej kawy
  • odrobina zmielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • odrobina miodu
  • kakao do posypania
  • gotujemy wodę w garnuszku i dopiero dodajmy kolejno: kawę, cynamon, imbir i kakao cały czas mieszając na ogniu. Całość gotujemy przez 5 minut i odstawiamy na bok do opadnięcia fusów na dno naczynia. Na koniec doprawiamy do smaku miodem.

 

Kawa po irlandzku lub z likierem:

  • mocne espresso
  • podgrzane mleko 2%
  • 25 ml irlandzkiej whiskey lub 20-30 ml likieru Baileys
  • do dekoracji można użyć bitej śmietany

 

Kawa z chilli i czekoladą:

  • filiżanka kawy
  • 50 ml śmietanki
  • kilka kostek gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i dodanej do śmietanki)
  • 1 bardzo mała papryczka chili (bardzo drobno rozkruszona)
  • opcjonalnie cukier trzcinowy do smaku

 

A jak kawa, to i ciasteczka, czyż nie? Już teraz zapraszam Was na kolejny wpis, w którym dostaniecie coś pysznego do kawy!

Jednak nie samą kawą i herbatą człowiek żyje, dlatego poniżej podaję jeszcze dwie moje ulubione mikstury na bazie wody, cytryny, imbiru i miodu:

Rozgrzewajace napojerozgrzewające napoje

Owocowa woda:

  • kilka plastrów cytryny (do smaku)
  • kilka plastrów pomarańczy (do smaku)
  • 3 plastry imbiru
  • 3 goździki
  • opcjonalnie odrobina miodu
  • zalewamy wrzątkiem i odczekujemy aż się naciągnie smak

 

Doskonała mikstura na odporność:

  • 1 cytryna (obrana ze skórki i pokrojona na plastry)
  • 1 duży imbir (obrany ze skórki i pokrojony na plasterki)
  • ok. 200 ml rzadkiego miodu
  • całość łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na 3 dni (bez wody!). Po tym czasie mikstura jest gotowa do spożycia. 1 łyżkę zalewamy przegotowaną i ciepłą wodą dodając plastry imbiru i cytryny z mikstury.

 

Dodatkowe uwagi:

  1. Owoców do herbaty i wody nie obieram ze skórki.
  2. Imbir zawsze używam w postaci świeżego korzenia. W formie sypkiej jedynie do dań obiadowych.
  3. Sok malinowy stosuję w 100% naturalny.
  4. Bitą śmietanę robię sama w domu.
  5. Miodu używam w postaci lejącej.
  6. Przepis na syrop dyniowy:
    • 4 łyżki purée z dyni (dynię można ugotować lub upiec w piekarniku w 180ºC, a następnie zmiksować na gładką masę usuwając uprzednio pestki)
    • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
    • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki cukru z wanilią
    • 1 szklanka cukru trzcinowego
    • 5-6 goździków
    • 1,5 szklanki wody
    • do gotującej się wody dodajemy cukier, purée z dyni i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aż cukier i purée się rozpuszczą, a następnie gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Syrop przecedzamy przez sitko.

 

Macie jakieś swoje ulubione rozgrzewające napoje? Podzielcie się proszę przepisami, chętnie je wypróbuję.

Zdjęcia do wpisu powstały przy współpracy i pod czujnym okiem Anny Sobór Photography, która jest również ich współautorką. To była nie tylko przyjemna praca nad wpisem, ale też fantastyczna zabawa i foto wyzwanie 😉

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może przydać się innym, będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem także codziennie na Instagram Stories), odwiedź Twittera.

Napoje rogrzewajace Ulubione napoje rozgrzewajace Rozgrzewajace herbaty i mikstura Rozgrzewajaca herbata Rozgrzewajace napojeRozgrzewajace kawy 1Dyniowa latte 3Dyniowa kawaDyniowa latte 1Dyniowa latte 2irish coffeekawa z likierem

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
  • Szaleństwo! Normalnie poczułam wszystkie smaki i aromaty tych cudowności i będę próbować wszystkich po kolei, bez wyjątku! ❤️

    • To teraz wyobraź sobie jak pachniał mój dom, kiedy robiłam wszystko naraz do zdjęć 😀
      Na zdrówko Olga!

  • To nieprawdopodobne,ale w wiekszosci te herbaty i kawy to moje smaki. Co prawda jesienne herbaty robie glownie na bazie czarnej,ale obowiazkowo w asyscie cytrusow,gozdziku,cynonu i imbiru 🙂 a do tych bajecznych kaw dodalabym pomaranczowa,ktora odkrylam z zeszlym roku. zdjecia sa przepiekne 🙂

    • Pomarańcza doskonale spełnia swoją rolę we wszelkich rozgrzewających napojach.
      A polecasz tę pomarańczową herbatę jakiejś konkretnej firmy ?

      • A ja miałam na myśli kawkę z pomarańczą 😀 Bita śmietana ubita własnoręcznie, sok z pomarańczy, skórka potarkowana, goździki – pychotka <3

  • Serendipityswag

    Uwielbiam rozgrzewające herbatki! Tych kaw nie próbowałam więc muszę to nadrobić! 🙂 Dzięki za przepisy, pozdrawiam.

  • Uwielbiam rozgrzewające napoje i herbaty! Kradnę przepisy.
    Świetne zdjęcia 🙂

  • Od samego patrzenia ślinka cieknie 😉 świetne zdjęcia! A przepisy zapisuję do wypróbowania 😀
    U mnie standardowo miodek, cytryna, imbir 😉 dlatego koniecznie muszę wypróbować Twoje przepisy !

  • Świetny wpis! Z pewnością będę do niego wracać, kiedy tylko zima da nam znowu popalić.
    A zdjęcia piękne i smakowite!

  • Maria Skłodowska

    Temat jak najbardziej na czasie, a te zdjęcia… Zachęciłaś mnie do wypróbowania rozgrzewających kaw, bo do tej pory robiłam tylko takie herbaty. Spróbuję! 🙂

    • Czasem fajnie jest wypróbować coś nowego i odkryć, że jest to nasz ulubiony smak 😉

  • Uwielbiam takie aromatyczne zdrowe herbaty stawiające na nogi. 🙂

  • Co za przepisy, a te zdjęcia 🙂 jesień to idealna pora roku na takie pachnące, aromatyczne i rozgrzewające mikstury. Ja właśnie piję czarną herbatę z syropem z pigwy – przepyszna 😉

    • Ja również eksperymentuję z kolejnymi przepisami, ale nie wszystkie mi odpowiadają smakowo, a zmuszać się przecież nie będę 😉

  • Kochana! Po pierwsze boskie zdjęcia! Propozycje olśniewające 🙂 Zaintrygowałaś mnie tym syropem dyniowym i już wiem, że muszę go wypróbować! 🙂 Takie rozgrzewające napoje szczególnie mi się przydadzą, bo jestem strasznym zmarzluchem 😉

    • Podobnie jak ja, szczególnie, kiedy siedzę przed komputerem, wtedy praktycznie mam non stop coś gorącego do picia.
      A dyniowa latte to od lat jesienno-zimowy hit Starbucks’a.

  • Dyniowa latte i imbirowa herbatka to moje smaki! Ściskam, Daria xxx

  • Już się nie mogę doczekać wypróbowania wszystkich przepisów 🙂

  • Zostałaś nominowana na moim blogu do Liebseter Blog Award:
    http://lady-flower123.blogspot.com/2016/10/liebster-blog-award.html
    Zapraszam do zabawy…

    • Bardzo Ci dziękuję za nominację, odniosłam się do niej na Twoim blogu. Serdecznie pozdrawiam.

  • Zdjecia boskie😍

  • Anna Bielecka

    O kurczę, ile pyszności! Herbaty w sam raz – bo przeziębienie bierze, a kawy rewelacyjne na weekendowy poranek 🙂 Jutro się będę wygrzewać którąś z moim Mężczyzną! 🙂 PS Zdjęcia to w ogóle narobiły mi smaku… W zasadzie to idę do kuchni, żeby nie czekać do jutra… 😀 Chce mi się spać to kawę trzasnę!

  • Pingback: Esencja | Dyniowe ciasteczka do kawy.()

  • To prawda, że światła ostatnio jak na lekarstwo. Ratuje się wyrabianiem kilogramów różnych tart, z dyniowa na czele:). A do ciasta wiadomo, nie ma to jak pyszna herbatka. Tez lubię takie jesienne rozgrzewające klimaty. Moje ulubione dodatki to imbir, cytryna oraz maliny.

    • Jesień ma też swoje piękne odcienie, wystarczy je dostrzec 😉 Pozdrawiam Aniu.

  • Kasia Nowak

    Prześliczne zdjęcia 🙂 ja bardzo lubię jesień i zimę właśnie od tej kulinarnej strony, latem tak dobrze nie smakuje imbirowy napój na gorąco. Brakuje mi tu jednej pozycji, która mi się bardzo kojarzy z jesienią – gorące kakao 🙂 Zazwyczaj robię naturalne z różnymi dodatkami, ale lubię też mix fix cao, bo szybciorem. 🙂 I do tego pianki albo śmietanka.

    • No ja też mam coś z tym imbirem począwszy od jesieni poprzez zimę – dodaję go prawie do wszystkiego.

  • Pingback: Esencja | Esencja miesiąca – październik 2016()

  • Pingback: Esencja | Jesienne foto wyzwanie()

  • Pychota! Wypróbuję 🙂

  • Dzięki za moc inspiracji na rozgrzewające herbatki! 🙂

  • Cudowny post! Zapisuję do listy moich ulubionych! Piękne zdjęcia 🙂

  • Emilia Szarka

    Najlepszą kawą jaką ostatnio próbowałam była latte z syropem dyniowym, w subway w Centrum Janki można spróbować, wiecie gdzie można kupić syrop dyniowy?

    • Syrop dyniowy znajduje się na końcu powyższego wpisu 🙂 Ale znajdziesz go też w sklepach eko i niektórych spożywczych.

  • Pingback: Esencja | Pieczone kasztany – słodki przysmak na zimowy wieczór()

  • Pingback: Esencja | 25 sposobów na przetrwanie drugiej połowy zimy()

  • Pingback: Esencja | Hygge – nowa moda, chwyt marketingowy czy dorabianie teorii do własnego życia?()

  • Koniecznie muszę spróbować rozgrzewającej kawy wg 5 przemian, brzmi pysznie!

  • <3 <3

  • Pingback: Esencja | Trendy żywieniowe na jesień i zimę 2017()

  • Pingback: Esencja | Zdrowe wody smakowe. Moje sposoby na picie wody jesienią i zimą()