zielony groszek

09 Sty Dania z zielonego groszku – moje kulinarne eksperymenty

Zielony groszek to jedno z moich ulubionych zielonych warzywek. Lubię go nie tylko ze względu na smak i wygląd w potrawach, ale też jego właściwości, a wśród nich to, że poprawia pracę układu pokarmowego ze względu na dużą ilość błonnika, jest mało kaloryczny, ale sycący, jest źródłem witaminy K, która odgrywa ważną rolę w procesie wchłaniania wapnia (składnik zdrowych kości) i dostarcza też witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6 oraz wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Kwas foliowy zawarty w zielonym groszku czyni go ważnym dla kobiet w ciąży, ale nie tylko, bowiem ma on wpływ na zdrowie psychiczne nas wszystkich. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne i cechuje go silne działanie antynowotworowe. Czyż nie jest idealny? Te wszystkie cechy zachęcają mnie do kulinarnych eksperymentów, które bywają równie odkrywcze co powszechnie znane i lubiane. Od jakiegoś czasu prym wiedzie hiszpańska zupa, która jest chyba najprostszą zupą na świecie. W ślad za nią idealna do kanapek lub jako dodatek do dań obiadowych pasta oraz nowość – kotleciki. Poniżej 3 dania z zielonego groszku stanowiącego ich główny składnik:

Hiszpanska zupa z zielonego groszkuHISZPAŃSKA ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

Doskonała kiedy zaskoczą Cię goście, a wśród nich dodatkowo miłośnik wege, nie masz czasu na gotowanie lub nie masz zbyt wielu składników na wymyślną zupę. Jest tylko jeden warunek – musisz mieć zawsze mrożony groszek w zamrażalce. Warto wiedzieć, że lokalne mrożonki są zdroweponieważ zachowują większość swoich wartości odżywczych, dlatego śmiało możesz po nie sięgać i zimą.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • mięsny lub warzywny wywar
  • 2 nieduże cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • zmielona kolendra
  • świeży rozmaryn
  • jogurt naturalny do dekoracji
  • groszek ptysiowy lub małe grzanki jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Do wywaru dodaj groszek i zmiksowane cebule z czosnkiem, które wcześniej można podsmażyć, ja jednak tego nie robię. Gotuj do miękkości, dodaj przyprawy, a następnie całość zmiksuj na zupę-krem. Udekoruj łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można też posypać wiórkami kokosowymi.

Pasta z zielonego groszkuPASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Szybka i łatwa do przyrządzenia pasta do kanapek lub jako dodatek do różnych dań.

Składniki:

  • zmielony zielony groszek (ładniejszy kolor uzyskamy ze świeżego lub mrożonego niż np. konserwowego)
  • odrobina świeżego, zmiażdżonego czosnku
  • świeże liście szpinaku
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina wody

 

Sposób przygotowania:

Zamrożony groszek wrzuć na gorącą wodę i zblanszuj, a następnie dodaj składniki i zmiksuj na gładką, gęstą masę.

Kotleciki z zielonego groszkuKOTLECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU

Czy kotleciki muszą być tylko mięsne? Warzywne, odpowiednio przyprawione i przygotowane mogą stanowić główny składnik dania nie tylko zdrowego, ale też aromatycznego i pożywnego. Takie są właśnie kotleciki z zielonego groszku.

Składniki:

  • 500 g rozmrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonej pietruszki
  • garść listków szpinaku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina bułki tartej do połączenia składników
  • odrobina mąki do obtoczenia kotlecików

 

Sposób przygotowania:

Groszek zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wcześniej krótko go podgotuj. Dodaj przyprawy, jajko i tartą bułkę. Uformuj małe, płaskie kotleciki, obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 7 minut w temperaturze 200° C.

Jeśli zrobiło Ci się zbyt zielono w oczach, poniżej przedstawiam też prostą i szybką sałatkę, której jednym, już nie głównym, składnikiem jest zielony groszek.

Sałatka z zielonym groszkiem i grzankamiSAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I GRZANKAMI

Szybka sałatka „od ręki”.

Składniki:

  • szklanka groszku (idealny byłby świeży, ale może być też konserwowy)
  • sałata roszponka
  • paczka sera feta
  • kilka sztuk drobno pokrojonych suszonych pomidorów
  • kilka sztuk połówek pomidorków koktajlowych
  • uprażony słonecznik
  • dressing z oliwy z oliwek, miodu, pieprzu i soku z cytryny
  • grzanki z pieca

 

Sposób przygotowania:

Składniki z wyjątkiem sera feta delikatnie mieszamy z dressingiem, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.

Dajcie znać czy któryś eksperyment przypadł Wam do gustu i podzielcie się swoimi przepisami z użyciem zielonego groszku. Chętnie wypróbuję. Widziałam na przykład ciasto z zielonego groszku, ale chyba jednak bym się nie odważyła 😉

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl
  • Fajne propozycje… ale moje dzieci jakos do groszku nie moga sie przekonac, mimi ze zdecydowana wiekszosc warzyw bardzo lubia…

    • To nie ma co zmuszać. Może kiedyś go odkryją na nowo. Dla mnie to wyjątkowo fajny smak i wręcz słodycz 😉

  • Niestety nie dla mnie, bo nie lubię warzyw strączkowych :(.

    • Jej, szkoda. Ja uwielbiam. Jak pomyślę o tych wszystkich strączkowych w porze lata, to mogłabym jeść je bez końca.

  • Zaintrygowały mnie te kotleciki z zielonego groszku, jestem ciekawa, jak smakują 🙂

    • A bardzo przyjemnie smakują. Są delikatne i aromatyczne. Nie przetrzymuj ich tylko w piecu, bo wysychają i robią się twardsze. Szybko się je przygotowuje, więc spróbuj. Koniecznie z prażonym słonecznikiem.

      • To, że szybko się je przygotowuje tym bardziej przekonuje mnie do wypróbowania przepisu 😉

  • Wow, chyle głowę,bo osobiście za groszkiem konserwowym nie przepadał,a ze świeżego jakoś nie probowalam gotować.czuje się zainspirowana 😊👌

    • To taki mój ukłon, a raczej tęsknota za latem. Kiedy przygotowywałam te dania, myślałam o tych wszystkich świeżych, strączkowych, które będę pochłaniać już za… kilkanaście tygodni 🙁

      • Ola, zobaczysz że wiosna nadejdzie szybciej niż się spodziewasz 🙂 Kocham zimę bo to idealna pora na kiszonki – a one bardzo dobrze robią mi i mogę jeść je kilogramami 😛

        • Zima jest świetna o ile jest zimą. A tu albo śniegu brak albo -20, no paaanie. Po nowym roku widzę jednak światełko w tunelu. Zaraz ferie, a po feriach to już marzec w perspektywie. Chyba oszaleję z radości 😀

  • Wszystkie pomysły uwielbiam i wypróbuję napewno bo groszek jest super! Może wypróbuję pierogi z farszem kotlecikowym na czosnkowo? Dzięki za wszystkie inspiracje!

  • Aleksandra Kujałowicz

    Przekonałaś mnie do kupienia mrożonego groszku 🙂

  • Mnie zaintrygowały kotleciki. Wyglądają podobnie do kalafiorowych, które robiłam chłopcom. Lubię takie warzywne smaczki 🙂

    • Śmiem twierdzić, że mogą całkiem podobnie smakować, bo robić pewnie identycznie?

  • mmm… taką pastę z zielonego groszku, albo kotleciki chętnie bym zjadła. Póki co robiłam tylko krem z groszku, ale też był smaczny! 😉

  • Agata Borkowska

    Jak pomyślałam o tych kotlecikach to aż poczułam głód:) Kiedyś robiłam z dodatkiem kaszy tylko nie pamiętam jakiej…?:D ale przepis zapisuję i jutro dla dziewczynek zrobię:)

  • Agnieszka Komorowska

    Te kotleciki i pasta baardzo apetyczne 🙂 A ja polecam jeszcze placki z zielonego groszku – i ładne i pyszne jednocześnie 🙂

  • Tyle razy obiecałam sobie, że zrobię pastę z zielonego groszku….teraz się zmotywuję 🙂

  • Krystyna Polek

    te kotleciki i sałatka… zrobiło mi się wiosennie i ślinka pociekła!

  • No pysznie! Świetny pomysł na dodanie do zupy świeżej kolendry, chętnie spróbuję też pastę, a już na pewno nie przepuszczę kotlecikom. Tylko mi powiedz z czym podane smakują najlepiej?

    • Pastę lubimy z grzankami z pieca, kiedy są jeszcze ciepłe, a kotleciki jedliśmy z ryżem z kurkumą. Ty lubisz kaszę jaglaną, więc do niej też pasują idealnie. Do tego sałatka 🙂 Miałam też pomysł, właściwie taki eksperyment, żeby dodać do nich kaszę.

  • Te kotleciki mnie zaintrygowały musze wypróbować

  • Gosia

    Zupa z zielonego groszu będzie u mnie jutro na obiad a co 🙂

  • Ostatnio mam wiecznie ochotę na dania z zielonego groszku – więc chyba nieprzypadkowo do Ciebie trafiłam 😉 Swoją drogą, wiesz gdzie kupić świeży groszek zielony?

    • O tej porze roku mam większe zaufanie do groszku mrożonego. Zamrożony latem zachowuje swoje wartości odżywcze i wolę go od tego sprowadzanego z daleka, który znajdziesz zapewne w lepszych sklepach. Podobno najlepszy jest ten z Peru, ale jest drogi.

  • Te kotleciki świetnie pasują do domowych burgerów – sprawdzone, polecam – a z dipem (jogurt naturalny + czosnek) komponują się wspaniale 🙂

  • Lubię bardzo 🙂 najlepiej w wersji mrożonej a poźniej gotowanej 🙂 szczególnie kusi mnie sałatka 🙂

  • Właśnie zdałam sobie sprawę, że groszek jest u mnie dość rzadko występującym składnikiem w kuchni. Fajne propozycje! Zainteresowały mnie szczególnie te kotleciki. Chętnie wypróbuję 🙂

  • Ja uwielbiam makaron z groszkowym pesto :-p
    Ale kotlecików nie znalam i chętnie wypróbuję przepis
    Pozdrawiam,
    Agnieszka

  • Pingback: Esencja | Smacznie, prosto, zdrowo. Ryba na 3 sposoby w kilka minut()

  • Pingback: Esencja | Esencja kwartału i trochę planów na kolejne tygodnie()

  • Pingback: Esencja | Moje trendy żywieniowe na wiosnę i lato 2017()

  • Pingback: Esencja | 3 rozgrzewające zupy na chłodne, jesienne dni()