zielony groszek

09 Sty Dania z zielonego groszku – moje kulinarne eksperymenty

Zielony groszek to jedno z moich ulubionych zielonych warzywek. Lubię go nie tylko ze względu na smak i wygląd w potrawach, ale też jego właściwości, a wśród nich to, że poprawia pracę układu pokarmowego ze względu na dużą ilość błonnika, jest mało kaloryczny, ale sycący, jest źródłem witaminy K, która odgrywa ważną rolę w procesie wchłaniania wapnia (składnik zdrowych kości) i dostarcza też witamin A, C, E, B1, B2, B3, B6 oraz wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Kwas foliowy zawarty w zielonym groszku czyni go ważnym dla kobiet w ciąży, ale nie tylko, bowiem ma on wpływ na zdrowie psychiczne nas wszystkich. Ponadto jest bogaty w przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne i cechuje go silne działanie antynowotworowe. Czyż nie jest idealny? Te wszystkie cechy zachęcają mnie do kulinarnych eksperymentów, które bywają równie odkrywcze co powszechnie znane i lubiane. Od jakiegoś czasu prym wiedzie hiszpańska zupa, która jest chyba najprostszą zupą na świecie. W ślad za nią idealna do kanapek lub jako dodatek do dań obiadowych pasta oraz nowość – kotleciki. Poniżej 3 dania z zielonego groszku stanowiącego ich główny składnik:

Hiszpanska zupa z zielonego groszkuHISZPAŃSKA ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU

Doskonała kiedy zaskoczą Cię goście, a wśród nich dodatkowo miłośnik wege, nie masz czasu na gotowanie lub nie masz zbyt wielu składników na wymyślną zupę. Jest tylko jeden warunek – musisz mieć zawsze mrożony groszek w zamrażalce. Warto wiedzieć, że lokalne mrożonki są zdroweponieważ zachowują większość swoich wartości odżywczych, dlatego śmiało możesz po nie sięgać i zimą.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • mięsny lub warzywny wywar
  • 2 nieduże cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • zmielona kolendra
  • świeży rozmaryn
  • jogurt naturalny do dekoracji
  • groszek ptysiowy lub małe grzanki jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Do wywaru dodaj groszek i zmiksowane cebule z czosnkiem, które wcześniej można podsmażyć, ja jednak tego nie robię. Gotuj do miękkości, dodaj przyprawy, a następnie całość zmiksuj na zupę-krem. Udekoruj łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można też posypać wiórkami kokosowymi.

Pasta z zielonego groszkuPASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Szybka i łatwa do przyrządzenia pasta do kanapek lub jako dodatek do różnych dań.

Składniki:

  • zmielony zielony groszek (ładniejszy kolor uzyskamy ze świeżego lub mrożonego niż np. konserwowego)
  • odrobina świeżego, zmiażdżonego czosnku
  • świeże liście szpinaku
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina wody

 

Sposób przygotowania:

Zamrożony groszek wrzuć na gorącą wodę i zblanszuj, a następnie dodaj składniki i zmiksuj na gładką, gęstą masę.

Kotleciki z zielonego groszkuKOTLECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU

Czy kotleciki muszą być tylko mięsne? Warzywne, odpowiednio przyprawione i przygotowane mogą stanowić główny składnik dania nie tylko zdrowego, ale też aromatycznego i pożywnego. Takie są właśnie kotleciki z zielonego groszku.

Składniki:

  • 500 g rozmrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść zielonej pietruszki
  • garść listków szpinaku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina bułki tartej do połączenia składników
  • odrobina mąki do obtoczenia kotlecików

 

Sposób przygotowania:

Groszek zmiksuj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wcześniej krótko go podgotuj. Dodaj przyprawy, jajko i tartą bułkę. Uformuj małe, płaskie kotleciki, obtocz w niewielkiej ilości mąki i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 7 minut w temperaturze 200° C.

Jeśli zrobiło Ci się zbyt zielono w oczach, poniżej przedstawiam też prostą i szybką sałatkę, której jednym, już nie głównym, składnikiem jest zielony groszek.

Sałatka z zielonym groszkiem i grzankamiSAŁATKA Z ZIELONYM GROSZKIEM I GRZANKAMI

Szybka sałatka „od ręki”.

Składniki:

  • szklanka groszku (idealny byłby świeży, ale może być też konserwowy)
  • sałata roszponka
  • paczka sera feta
  • kilka sztuk drobno pokrojonych suszonych pomidorów
  • kilka sztuk połówek pomidorków koktajlowych
  • uprażony słonecznik
  • dressing z oliwy z oliwek, miodu, pieprzu i soku z cytryny
  • grzanki z pieca

 

Sposób przygotowania:

Składniki z wyjątkiem sera feta delikatnie mieszamy z dressingiem, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.

Dajcie znać czy któryś eksperyment przypadł Wam do gustu i podzielcie się swoimi przepisami z użyciem zielonego groszku. Chętnie wypróbuję. Widziałam na przykład ciasto z zielonego groszku, ale chyba jednak bym się nie odważyła 😉

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl