
23 paź 7 prostych zasad jak uczynić swoje I śniadanie zdrowszym
Śniadanie najważniejszy posiłek dnia, wiadoma sprawa, powinno być królewskie, tymczasem często jest pomijane, zjadane w pośpiechu lub niedbale komponowane. W dodatku produkty, które lądują na naszych śniadaniowych talerzach są słabej jakości, więc mają negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu w ciągu dnia. I śniadanie zasługuje na więcej uwagi ze względu na to, że to nasze paliwo na cały dzień. Możecie je uczynić zdrowszym poprzez stosowanie się do kilku, bardzo prostych zasad.
Ten wpis może wydać Wam się banalny i oczywisty, ale zrobiłam mały wywiad środowiskowy i okazało się, że pomimo znajomości teorii, praktyka wygląda zupełnie inaczej. Tymczasem dobre śniadanie korzystnie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale też efektywność, pobudza metabolizm i sprawia, że w ciągu dnia zjadamy mniej niż kiedy z niego rezygnujemy. Warto potraktować I śniadanie jako rytuał, bez którego początek dnia nie należy do zbyt udanych 😉
1. BIAŁE PIECZYWO ZASTĄP PIECZYWEM ZIARNISTYM
Zaczęło się od tego, że zrezygnowałam z białego pieczywa, ponieważ w okolicy, w której mieszkam nie ma ani dobrego ani smacznego białego pieczywa, a wraz ze zmianą nawyków i przestawieniu się na bardziej świadome i zdrowe jedzenie, to był argument, który jedynie pomógł mi w realizacji moich postanowień. Białe pieczywo pozbawione jest najcenniejszych składników typu błonnik, witaminy i minerały i jest bardzo kaloryczne, dlatego zdecydowanie warto zastąpić je pełnoziarnistym.
Osobiście bardzo lubię chleb fitness, ale tylko ten z Galerii Wypieków Lubaszka, bo kolejne, które powstały jak grzyby po deszczu są według moich kubków smakowych jedynie słabą jego kopią. Ponadto jego dwie, niewielkie kromki wystarczą mi w zupełności ze względu na to, że mają bardzo dużo ziaren przez co chleb jest sycący.
2. WĘDLINY ZE SKLEPU ZASTĄP SAMODZIELNIE UPIECZONYM MIĘSEM
Przerażają mnie współczesne, sklepowe wędliny. Zawarte w nich konserwanty, np. azotyny, poprawiające ich smak i wygląd, są według Instytutu Badań nad Rakiem jednym z najbardziej rakotwórczych substancji. Jeśli mam ochotę na szynkę kupuję ją w sklepach z produktami dobrej jakości, ale w tej chwili jestem na etapie poszukiwań miejsca, w którym mogłabym zamawiać taką szynkę z prawdziwego zdarzenia, własnej roboty. Może coś polecicie w pobliżu Warszawy?
Wprawdzie od jakiegoś czasu preferuję, aby moje I śniadanie było bezmięsne, ale mój mąż i dzieci lubią kanapki z wędliną i dlatego sami pieczemy indyka, schab, szynkę czy kurczaka w piekarniku. Z dodatkiem chrzanu czy odrobiny musztardy i górą świeżych warzyw, ziół czy kiełków stanowią pyszny, zdrowszy i pożywny poranny posiłek. Plusem jest również to, że samodzielnie przygotowane, uduszone czy upieczone mięso możemy dowolnie, tak jak lubimy przyprawić.
3. SOK Z KARTONU ZASTĄP SOKIEM ŚWIEŻO WYCISKANYM
4. GOTOWE PŁATKI ŚNIADANIOWE ZASTĄP OWSIANKĄ Z DODATKIEM OWOCÓW
Płatki błyskawiczne zawierają mnóstwo cukru (według dietetyków aż 70 proc. dostępnych w sklepach płatków śniadaniowych zawiera w jednej porcji tyle samo cukru co pączek z dżemem!) i są najbardziej przetworzonymi płatkami, które w procesie obróbki utraciły część cennych witamin i minerałów. Najbardziej zbliżony do surowca, z którego powstały mają płatki zwykłe lub górskie, z których można zrobić owsianki na tysiąc sposobów. Na blogu Agaty z Ekspermentalnie.com znajdziecie mnóstwo fajnych propozycji na zdrowe i smaczne owsianki opatrzone przepięknymi i zachęcającymi do wypróbowania zdjęciami np. tu, tu, tu i tu.
Jedzenia owsianek uczę się na nowo, ponieważ przez wiele lat miałam do niej wstręt, a moja niechęć wynikała z tego, że w dzieciństwie mój Tata serwował mi ją z dużą nadgorliwością. Tamtejsze owsianki bazowały na wodzie, a o dodawaniu do nich świeżych owoców nikt wtedy nie myślał 😉 Dziś owsianka może być kolorowa, urozmaicona i smaczna, a jej tajemnicą jest to, że zawarte w niej węglowodany wolno się rozkładają i stopniowo dodają nam sił w ciągu dnia.
5. OWOCOWE JOGURTY ZASTĄP NATURALNYMI Z DODATKIEM ŚWIEŻYCH OWOCÓW
Pełen cukru i innych sztucznych substancji słodzących, barwiących i zagęszczających sklepowy jogurt możemy zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem czy maślanką. Do tego dodać świeżo pokrojone owoce według własnych preferencji i ulubione, uprażone ziarna. Małym nakładem pracy zyskujemy zdrowy, dobry i efektownie wyglądający posiłek. Proste.
6. PORANNĄ KAWĘ ZASTĄP WODĄ Z CYTRYNĄ
Hola, hola, pierwsza kawa to dla mnie jeden z najważniejszych porannych rytuałów. Ci, którzy mnie znają lub śledzą na Instagramie wiedzą, że domowe latte to mój jedyny skuteczny budzik, a espresso to przerwa w pracy. Niektórzy twierdzą, że to siedzi tylko w głowie, ale dla mnie poranna kawa na tarasie czy w domowym zaciszu to must have każdego dnia. Kawę lubię, niedawno ogłosiłam nawet #tydzienkawy na IG, ale jej nie nadużywam.
Jednak o ile kiedyś zaczynałam dzień od kawy na czczo, o tyle dzisiaj poprzedzam ją szklaneczką przegotowanej wody z cytryną. Cudownie wybudza, oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i pobudza do pracy układ przemiany materii. Następująca po niej kawa jest dopełnieniem wybudzenia mojego organizmu z rana.
7. SŁODKIE BUŁECZKI ZASTĄP WŁASNYMI WYPIEKAMI
Nie należę do osób, które lubią śniadania na słodko. Po nich staję się szybko głodna. Moje śniadanie całkowicie eliminuje słodkie bułeczki, ale wiem, że są tacy, którzy lubią chwycić sklepową drożdżówkę i pognać z nią do pracy. Sklepowe drożdżówki to jednak wypieki, które nie mają w sobie żadnych cennych wartości odżywczych, dlatego warto pomyśleć o wyrobach własnej roboty, a wybór jest naprawdę duży.
Jeśli potrzebujecie inspiracji lub gotowych przepisów na domowe słodkości znajdziecie je u Agaty -> domowe drożdżówki z malinami, domowe jagodzianki, drożdżówki z budyniem, maślane bułeczki pszenno-orkiszowe. marchewkowe kurczaczki – broszka drożdżowa, placki z tapioki czy placuszki dyniowe.
Jeśli bardzo lubicie coś słodkiego na śniadanie, możecie wybrać też świeże lub suszone owoce. To najlepsza pora, żeby je jeść.
Tych zaledwie kilka prostych zasad pozwoli Wam i Waszym dzieciom zmienić lub nabyć zdrowe nawyki żywieniowe, które pociągną za sobą kolejne dobre zmiany w sposobie odżywiania. U mnie to się sprawdziło, dlatego chętnie dzielę się z Wami swoim doświadczeniem.
Jestem Wam jednak winna przyznanie się do czegoś. Kilka lat temu wychodziłam z domu bez śniadania, jedynie po kawie, bo nie byłam w stanie cokolwiek przełknąć tuż po obudzeniu się. Przebrnąć przez uliczne korki, zdążyć do przedszkola i pracy – to był priorytet. Dopiero po dotarciu do pracy (jakieś 1,5h od wstania z łóżka), kupowałam świeżą kanapkę lub sałatkę i zjadałam na spokojnie. Na szczęście ten okres mam już za sobą i dzisiaj nie wyobrażam sobie, żeby wyjść z domu bez posiłku, który daje mi energię na cały dzień.
Przyznajcie, jadacie w ogóle I śniadania? Co jest w nich dla Was najważniejsze? Zmotywujcie osoby, które nie przywiązują uwagi do I śniadań do zmiany swoich nawyków.
Niniejszy wpis jest wstępem do kolejnego. Po powrocie z Fitness Campu, na który wybieram się w przyszłym tygodniu, przygotuję dla Was propozycje II śniadań na wynos.
Autorką wszystkich zdjęć do tego wpisu jest Agata Chmielewska z Eksperymentalnie.com.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może przydać się innym, będzie mi bardzo miło, jeśli go udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.
Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram (jestem też codziennie na Instagram Stories) i odwiedź Twittera.
[…] temacie, a tymczasem podrzucam 7 sposobów jak uczynić swoje pierwsze śniadanie zdrowszym (KLIK). Śniadanie to energia i sprawność na cały dzień. Niby jak masz być […]
U mnie na śniadanie – od dłuższego czasu – płatki owsiane, jogurt, jabłko i banan. Chyba zdrowo 😉
Az się głodna zrobiłam 😀 Tez staram się zdrowo odżywiać, nie jem bialego pieczywa, bardzo lubie jesc platki owsiane z mlekiem, serki, jogurty 🙂 Kawy nie pije (nie lubie jej smaku) ale wodę z cytryna z chęcią! mniam 🙂
Ja nie wyobrażam sobie wyjść z domu bez śniadania. Umarłabym z głodu już w drodze do pracy 😉
Rano zazwyczaj jem jogurt naturalny, z otrębami i owocami. Uwielbiam takie pierwsze śniadanko 🙂
a słyszałaś o szynkowarze? I chciałabym, i boję się. A wędlinę sklepową strach kupować.
jakie cudne zdjęcia ! ;P
cieszę się że ci sie przydały 🙂
Wszystkie punkty stosuję, oprócz tego z kawą.
Nie umiem sobie wyobrazić poranka bez kubka gorącej, parującej kawy. Wodę z cytryną też wypijam, w międzyczasie.
Ala kawa być musi ((:
Śniadanie jem od zawsze, a wyszłam bez niego z domu tylko kilka razy – gdy musiałam oddać krew do badań. I wspominam te dni bez śniadań fatalnie! Bo dla mnie zjedzenie śniadania to gwarancja dobrego samopoczucia na cały dzień. I niemal wszystkie zasady z tych przez Ciebie wymnienionych stosuję. Nie piję jedynie soków (bo w ogóle ich nie poję) i nie robię domowej wędliny (bo nie jem) 😉 No i jednak przed owsianką zawsze jest jednak kawa. Ale najpierw szklanka wody 🙂
Uwielbiam celebrować śniadania. Niestety zazwyczaj mam na to czas w soboty i niedziele, wtedy szaleję i działam ostro:) Cieszę się, że wszystkie punkty rzetelnie realizuję, oczywiście z małymi wyjątkami, kiedy łamię wszystkie zasady zdrowego odżywiania;)
Podopisuję się pod wszystkim. Przy okazji fantastyczne zdjęcia – podziwiam talent i oko! 🙂
Proste rady na początek zmiany nawyków żywieniowych 🙂
A co do chleba, polecam ten z kaszy gryczanej niepalonej. U mnie na blogu szczegóły – http://alezjawa.pl/2016/10/02/chleb-bezglutenowy-z-kaszy-gryczanej/
Jak pewnie wiesz, ja jestem maniaczką wszystkiego co zdrowe:). Także stosuję się do wszystkich rad, które tu dałaś. Staram się jeść produkty jak najmniej przetworzone. A jeśli chodzi o I śniadanie, to u mnie jest wręcz cesarskie;). Uważam, że jest to najważniejszy posiłek dnia. Daje energetycznego kopa i zapewnia prawidłowy metabolizm. A gdzie jedziesz na ten fitness camp? Fajny pomysł.
Owsianka! Jedno z moich ulubionych śniadań. 🙂 Przekonałem się do niej jednak dopiero, gdy zamiast mleka zacząłem gotować ją na wodzie. Z dodatkiem bakalii, swieżych owoców lub imbiru jest idealnym posiłkiem, zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. 🙂
Dawid
Nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania. W dodatku jest ono tak duże, ze nie jeden facet je mniej niż ja 😀 Hahaha ale dzięki temu jestem najedzona na 4 godziny do przodu! Zawsze jem śniadanie białkowa tłuszczowe, jak jadłam owsiankę to zaraz dobiłam się głodna 🙂
Jest jeden minus tych rad – są one bardziej pracochłonne 🙁 jednak rady same w sobie bardzo trafne. Może zacznę od jednego punktu i zobaczymy, jak pójdzie 🙂
najgorsze, że to, co zabiera najmniej czasu (zastąpienie kawy wodą z cytryną) to u mnie jest awykonalne 😉 ostatnio poważnie myślę nad szyneczką własnej roboty 🙂
U mnie codziennie owsianka jest podstawą drugiego śniadania 🙂 Połowę z Twoich wskazówek mam wprowadzonych do życia. Uwielbiam to uczucie, które mi towarzyszy po zdjedzeniu zdrowego posiłku – że zrobiłam coś dla siebie i dzięki temu dobrze się czuję ze swoim organizmem!
Zazdroszczę FitCampu! Chętnie się wybiorę na kolejną edycję!o
To ja się wypowiem jako student mieszkający w akademiku, że wszystkie te zasady które podajesz są bardzo przydatne, jednak moje warunki mieszkaniowe nie zawsze pozwalają na takie dogodności. Przede wszystkim chodzi tutaj o własne wypieki, bo mój aneks kuchenny jest tak mały, że możliwe jest w nim tylko zrobienie obiadu przez jedną osobę. Poza tym za całą resztą sie zgadzam, bo ciemne pieczywo daje nam więcej energii na później i nie czujemy się od razu głodni. Druga rzecz to cukier, który w nadmiernych ilościach spożywamy we wszystkich słodkich napojach. I chociaż sklepowe soki i tak są lepsze od napojów i… Czytaj więcej »
Mogę pójść na kompromis i pić wodę z cytryna i kawkę 🙂 resztę rzeczy z powadzeniem od lat stosuję także jest chyba całkiem nieźle 🙂
piekne fotki u Ciebie na blogu!!!
wszysto wygląda bardzo apetycznie:)
Piękne masz te zdjęcia! Ze wszystkimi zmianami podpisuję się wszystkimi kończynami 🙂 Oczywiście nie da się zastosować wszystkich naraz, ale można wybrać, te które nam bardziej pasują. Ja sama robię granolę, uwielbiam owsiankę z owocami i ciemne pieczywo 😉
czy mogę prosić o przepis na „domową szynkę” taką która nada się do chleba zamiast tej sklepowej
Wystarczy kupić mięso z dobrego źródła (gospodarstwo domowe, upolowana dziczyzna), przyprawić ulubionymi przyprawami i dodatkami, a następnie upiec w piecu. Prosto, zdrowo i pewnie.
Jeżeli chwilowo nie mam dostępu do dziczyzny, kupuję w sprawdzonym sklepie np. karkówkę i przygotowuję ją jak wyżej.