
19 mar Trenujesz, dietę modyfikujesz. Część 2.
W poprzednim artykule „Trenujesz, dietę modyfikujesz. Część 1.” (KLIK) pytałam Adę Kuchenbecker, psychodietetyka i instruktora sportu, co jeść przed i po treningu anaerobowym (beztlenowym). Dzisiaj odniesiemy się do treningu aerobowego (tlenowego).
Esencja: Jakie są zatem zasady jeżeli chodzi o odżywianie w przypadku treningu aerobowego? Wyjaśnij też proszę w kilku słowach na czym polega taki trening.
Ada: Trening aerobowy, inaczej cardio, wzmacnia wydolność organizmu i pomaga spalać tkankę tłuszczową. Mięśnie nie mogą być zbyt obciążone, a tętno zbyt wysokie, ale musimy zmobilizować nasze ciało do pracy. Dlatego powinniśmy ćwiczyć średnio intensywnie, ale długo, minimum 40-90 minut. Gdy zaczynamy trening nasz organizm rozpoczyna wzmożoną produkcję energii i wykorzystuje najpierw glikogen mięśniowy, a później wątrobowy – związek, który magazynuje nadmiar cukrów we krwi. Glikogenu w organiźmie wystarcza na około 20-30 minut. Gdy zaczyna go brakować organizm sięga po tłuszcze. Najpowszechniejszymi ćwiczeniami aerobowymi są: chodzenie, bieganie, pływanie, jazda na rowerze, skakanka, jazda na rolkach, bieganie na bieżni, orbitrek, zajęcia fitness (płaski brzuch, zumba, fat burning). W wyniku odchudzania bardzo często tracimy oprócz tkanki tłuszczowej masę mięśniową, dlatego bardzo ważna jest odpowiednia dieta ukierunkowana na utratę przede wszystkim tkanki tłuszczowej oraz treningi, które również składają się z ćwiczeń anaerobowych.
Najważniejszym składnikiem naszej diety jest WODA! Wszystkie badania potwierdzają, że najkorzystniejszym płynem dla osób aktywnych jest właśnie zwykła czysta woda, a konkretnie 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Pamiętajmy, aby każdy trening rozpoczynać będąc dobrze nawodnionym. Podczas ćwiczeń aerobowych najlepiej jest uzupełniać poziom płynów wodą z niewielką ilością glukozy. Ostatni posiłek powinniśmy zjeść na około 2-3 godziny przed tego typu aktywnością. Wybierz produkty węglowodanowe z małą ilością białka i błonnika, np. pełnoziarnista bułka z miodem, duży jogurt naturalny z owocami lub po prostu świeże owoce. Zaraz po treningu zjedz niewielką przekąskę, aby uzupełnić glikogen w mięśniach. Może być baton zbożowy lub jabłko. Około godziny po wysiłku zjedz chude białko np. rybę, tuńczyka czy kurczaka z warzywami.
Pamiętaj, żeby uzupełniać płyny również podczas samego treningu. Najlepiej jest skonsultować się ze specjalistą, który oceni twoje predyspozycje, potrzeby i dobierze indywidualny program żywieniowy dopasowany do rodzaju i długości treningu.
Esencja: Ada, bardzo dziękuję za konsultację.
Adriana Kuchenbecker
Psychodietetyk, psycholog kliniczny, instruktor sportu.
Prowadzi swoją Poradnię Dietetyki, Odchudzania oraz Usług Psychologicznych i współpracuje z klubami sportowymi w Warszawie jako instruktor fitness.
Edukatorka z zakresu odżywiania, odchudzania i suplementacji.
Jest inicjatorką i organizatorką wielu imprez i akcji prozdrowotnych na terenie Polski.
Prowadzi konsultacje indywidualne, kursy zdrowego stylu życia oraz warsztaty umiejętności psychospołecznych.
Kontakt: adriana.kuchenbecker@gmail.com
Woda to podstawa. Trudno pić wodę jak się jej za bardzo nie lubi, ale jednak jest to konieczność. Dzięki wodzie prawidłowo funkcjonują wszystkie organy. Prawidłowo dobrana dieta, ćwiczenia plus woda to niezbędne połączenie.
[…] „Trenujesz, dietę modyfikujesz. Część 2.” (KLIK) […]
Dobre porady 🙂
Dzięki za ten wywiad! Dał mi do myślenia i zmiany 😉