warsztaty kulinarne Zero Waste Cooking

04 Cze Zero Waste Cooking, czyli jak oszczędnie gotować?

Kilkanaście dni temu zgłosiłam się do udziału w warsztatach kulinarnych Zero Waste Cooking. W miniony piątek wraz z Bożeną z bloga Mama Trójki i Anią z Grochem o Garnek zostałam zaproszona przez sieć Accor Hotels na warsztaty oszczędnego gotowania, czyli gotowania bez marnowania jedzenia. W zasadzie to był #mójpierwszyraz jeśli chodzi o temat, ale zupełnie spontaniczny, do tego przyjemny i pożyteczny. Na warsztaty zabrałam starszą córkę, ponieważ bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kulinarne eksperymenty, a ten niósł ze sobą dodatkowo aspekt edukacyjny.

W Studiu Kulinarnym Wyższej Szkoły VIAMODA pod okiem szefa kuchni Novotel Warszawa Centrum Jakuba Emanuela Malca uczyliśmy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny, jak gospodarować w kuchni, żeby nie marnować produktów spożywczych i jak ugotować pyszną zupę… z resztek jedzenia. Poznaliśmy też kilka złotych zasad oszczędnego gotowania. Do najważniejszych należy zasada 5 R: refuse, reduce, reuse, recycle, rot. Po krótce chodzi w niej o to, żeby odmawiać sobie rzeczy, których tak naprawdę nie potrzebujemy lub podejrzewamy, że możemy ich nie wykorzystać i tym samym ograniczyć swoje zakupy, a także używać produktów ponownie, utylizować je i kompostować.

Podczas warsztatów do dyspozycji mieliśmy ogromną, w pełni wyposażoną kuchnię z prawdziwego zdarzenia oraz produkty, z których mieliśmy przygotować w parach wybrane dania. Przez moment poczułam się nawet jakbym brała udział w programie MasterChef przebierając w dostępnych produktach, z których miały powstać m.in. poniższe rzeczy:

francuskie resztko-śniadanie

zupa królowa odpadowa

frittata opcja na lata

nikt się nie pomyli przygotowując to wegańskie chilli

shake resztkowego szejka

Jak widzicie już same nazwy zdradzają ideę Zero Waste Cooking, czyli gotowania bez strat, a kiedy przestawimy swój sposób myślenia na świadome kupowanie produktów i gotowanie bez marnowania jedzenia przyczynimy się nie tylko do zaoszczędzenia domowego budżetu, ale też ochrony środowiska.

Mniej więcej 1/3 (ok. 1,3 miliarda ton) żywności produkowanej w celach spożywczych ląduje w koszu.
wg raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa FAO

Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, co 2-3 dni robię przegląd lodówki, zakupy robię z przygotowaną wcześniej listą, a posiłki staram się planować z góry (np. obiady na cały tydzień), bo bazą wielu z nich mogą być te same produkty, tylko podane w różny sposób – surowe, ugotowane, upieczone, uduszone, ugrillowane lub usmażone, podane w całości, poćwiartowane, zmiksowane, jako dodatek lub danie główne. Możliwości jest wiele, naszą rolą jest je dobrze wykorzystać używając swojej kreatywności, a jeśli tej zabraknie, zawsze możemy skorzystać z gotowych przepisów dostępnych w internecie.

Dla zachęty obejrzyjcie załączony filmik i wyobraźcie sobie, że składnikami są czerstwy chleb i nieco „zmęczone” warzywa -> KLIK. No nie zjedlibyście?

Wracając jednak to warsztatów, moja druga połowa, czyli 10-letnia córka przygotowała malinowo-truskawkowego shake’a i pieczone ziemniaki z mozzarellą, a ja danie na ciepło, czyli kuskus z warzywami z orzechowo-pietruszkowym pesto. Od razu zaznaczę, że produktami dzieliliśmy się wszyscy (było nas ok. 15 osób), a pesto użyczyła mi wspomniana wyżej Bożena. Dania przygotowaliśmy szybko wykorzystując każdy produkt. Resztki typu: końcówki od szparagów, gałązki natki pietruszki, skórka od cukinii, resztki czerwonej fasoli z puszki, resztki cebuli, czosnku czy liście kapusty wylądowały w wielkim garze, w którym powstała pyszna zupa. Podstawą gotowania z resztek jest to, że najpierw miksujemy produkty, sprawdzamy ich smak i dopiero dodajemy przyprawy, żeby nadać zupie określony „charakter”. To co nie nadaje się do spożycia powinno być przeznaczone na kompost. W ten sposób naprawdę nic w kuchni się nie zmarnuje.

Zero Waste Cooking 2

Malinowo-truskawkowy shake

mleko 18%

śmietana 30% (do ubicia na sztywno)

truskawki

maliny

odrobina cukru pudru

Zero Waste Cooking 8a

Kuskus z warzywami z orzechowo-pietruszkowym pesto

kuskus

szparagi

cukinia

czerwona papryka

czerwona cebula

czosnek

pieczarki

Warzywa podałam al dente, żeby zachowały swoje cenne wartości i miały ładny kolor, czyli krótko podsmażyłam je na dość dużym ogniu. Pesto powstało z orzechów laskowych i natki pietruszki z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu, oliwy z oliwek, soku z czerwonej pomarańczy i cytryny.

Po wspólnym gotowaniu zasiedliśmy wszyscy do stołu, na którym znalazły się cudowności z poniższych zdjęć. Okazało się, że z naprawdę niedużej ilości tych samych produktów jesteśmy w stanie przygotować bardzo różne dania, a wszystkie były pyszne, kolorowe i zdrowe. Wszak nie jedliśmy jedzenia nie nadającego się do spożycia, lecz wykorzystaliśmy wszystkie dostępne produkty bez wyrzucania ich resztek.

Od tej pory jeszcze większą uwagę będę przywiązywać do oszczędnego gotowania pamiętając o tym, że z mało jędrnych warzyw mogę przecież zrobić zupę, kotleciki, omlet czy smoothie, a z owoców shake’a, kompot lub lody. Nic trudnego, prawda?

A jak jest u Was z rozsądnymi zakupami i gotowaniem? Podoba Wam się idea Zero Waste czy uważacie, że to kolejny wymysł współczesnych czasów? Albo nie, zajrzyjcie teraz do swojej lodówki i sprawdźcie czy wszystkie produkty mają dobrą datę ważności, czy nie macie w niej czterech rodzajów sera, w tym jednego, który właśnie usechł, czy nie zapomnieliście o otwartym jogurcie lub dawno nieużywanym dżemie. Oszczędne gotowanie to racjonalne i świadome zakupy, a tym samym więcej złotówek w portfelu i jeszcze większa przyjemność z przygotowywania prostych i smacznych posiłków dla całej rodziny.

Zero Waste Cooking 1 Zero Waste Cooking 5 Zero Waste Cooking 3 Zero Waste Cooking 4 Zero Waste Cooking 6 Zero Waste Cooking 7 Zero Waste Cooking 9 Zero Waste Cooking 10 Zero Waste Cooking 11

♥ ♥ ♥

Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub uważasz, że może się komuś przydać, będzie mi bardzo miło, jeśli go skomentujesz lub/i udostępnisz. Dziękuję, że jesteś i wspierasz.

Jeśli chcesz być również na bieżąco z kolejnymi artykułami na blogu i tym co udostępniam na kanałach społecznościowych, polub Esencję na Facebooku, zajrzyj na Instagram i na Instagram Stories (jestem tam nie tylko codziennie, ale potrafię się też nieźle rozgadać) i odwiedź Twittera.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Podziel się:
Aleksandra Bohojło
esencja@esencjablog.pl